In prag de An Nou

A mai trecut un an - este timpul bilantului.Ne vom aminti cu bucurie de unele evenimente ,cu tristete de altele , poate vom regreta anumite intamplari si cu siguranta ne vom face planuri pentru ceea ce dorim sa realizam anul viitor.

 Putem face aceste aprecieri accesand una din starile : realista, optimista sau pesimista.Va propun sa facem acest lucru dintr-o stare realista, care sa nu  deformeze in nici un fel realitatea.

Sa ne amintim ca fiecare din noi avem o valoare ,o importanta si o demnitate.Sa nu uitam insa ca avem si plusuri, dar si minusuri,sa fim realisti in recunoasterea aspectelor noastre pozitive si a posibilitatilor noastre si de asemenea sa ne acceptam greselile si faptul ca avem si limite.

Am avut cu totii reusite in acest an.
Le-am perceput la adevarata lor valoare?


Unii din noi poate am avut tendinta sa le minimalizam, sa asteptam de la altii laude si recunoastere. Acest lucru se intampla pentru ca multi dintre noi am invatat ca este urat, grosolan, sa te lauzi si mentinem acest comportament si la varsta adulta, fiind atat de obisnuiti cu el, incat ne diminuam reusitele chiar si in ochii nostri.

Uitam insa ca acum suntem persoane adulte si valorizarea sau devalorizarea noastra depinde doar de noi.

Sa ne bucuram de fiecare realizare oricat de mica ar fi ea, sa ne oferim singuri recompense, sa ne  dam permisiunea de a ne oferi ceea ce ne dorim.

Am avut in anul care in curand se incheie si esecuri, am gresit poate fata de noi sau fata de altii, este posibil sa regretam unele lucruri.

Regretul insa nu face decat sa ne impiedice sa ne bucuram de prezent.
Este o credinta magica a copilului din noi ca Dumnezeu sau soarta ne vor schimba trecutul-dar e doar o iluzie. Ceea ce putem face este sa ne acceptam greselile, sa le consideram doar greseli si nu catastrofe, sa constientizam faptul ca din ele avem de invatat.

Sa fim multumiti de noi asa cum suntem, sa ne  propunem cerinte si asteptari realiste, sa ne consideram propria noastra referinta, renuntand la modul de a face lucrurile pentru altii si de a ne compara mereu cu altcineva.

 Haideti sa privim anul ce vine ca un nou inceput .

 Putem sa ne gandim in ce masura cele patru domenii ale vietii noastre: emotional, profesional, social si personal, ne satisfac.
Ce si cum putem face pentru a fi mai multumiti in fiecare din ele? Cu siguranta raspunsul se afla in noi,deoarece fiecare stie  ce este rau sau bine pentru el si ceea ce i se potriveste.

Sa ne dam permisiunea, daca nu am facut-o pana acum, de a oferi ceea ce avem de daruit, de a primi ceea ce ne place si de a refuza ceea ce  nu ne place.

 Sa lasam bucuria sa ne  inunde sufletul ,sa cautam fericirea in noi si in ceea ce facem .
 
Sa pasim in noul an cu speranta , incredere si iubire.

Psiholog Tatiana Constandache , Clinica Aquamarine
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aiduta pe 3 Ian 2007, 20:10

    emotional -sunt aproape OK profesional-super social -cred ca bine personal -e loc si de mai bine

    0
    0

  • angelina pe 1 Ian 2007, 17:37

    acest subiect trebuie dezvoltat

    0
    0

  • Olimpia pe 23 Dec 2006, 12:51
    Noul an

    Dragut articol, mi-a placut.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod