Ai gasit persoana potrivita?

Toata lumea se confrunta cu urmatoarea intrebare: cum imi dau seama ca am gasit persoana potrivita alaturi de care sa imi pot petrece restul vietii? Haideti sa incercam sa gasim impreuna un raspuns.
Exista doua motive diferite care determina multe persoane sa astepte mai mult pana la savarsirea unui pas decisiv in viata lor - casatoria:

1. Sa primeasca iubire, securitate si siguranta zilei de maine.
2. Sa impartaseasca iubire si sa se maturizeze simultan cu persoana iubita atat in plan emotional, cat si spiritual.

Persoanele care se simt singure si nesigure pe viata lor asteapta pe cineva care sa le umple golul interior cu iubire. Ele isi doresc sa-si gaseasca "jumatatile", care le vor completa, valorificandu-le si apreciindu-le calitatile. Evident, in acest punct, apare problema - nimeni nu este capabil sa faca acest lucru pentru o alta persoana - este un lucru pe care fiecare dintre noi trebuie sa invete sa-l faca pentru el insusi. Un individ interesat sa obtina iubirea cuiva va atrage persoane, care, ca si el, cauta sa primeasca iubirea cuiva. Oricine spera sa primeasca de la celalalt, nerealizand faptul ca el insusi se simte gol si nu are nimic de oferit. Prin urmare, nimeni nu va intalni persoana potrivita cu care sa se casatoreasca, daca va astepta sa primeasca iubire si protectie in loc sa impartaseasca celuilalt din iubirea si cunostintele proprii.

In loc sa te intrebi "Este el/ea persoana potrivita?" de ce sa nu-ti pui urmatoarea intrebare: "Oare eu sunt o persoana potrivita pentru o relatie?".
Sunt genul de om care ofera sau asteapta iubire si protectie intr-o relatie?

Principalul motiv pentru care multe relatii esueaza consta exact in dezamagirea care apare datorita neconcordantei intre asteptarile in plan ideal de la cealalta persoana si ceea ce ti se ofera in plan real. In cazul in care cineva nu stie cum sa se iubeasca si sa se protejeze pe sine, cu siguranta va fi incapabil sa ofere aceste lucruri altcuiva; din moment ce nu poate sa-si indeplineasca aceste nevoi pentru propria persoana cum va fi in stare sa reziste intr-o relatie al carei accent este pus tocmai pe oferirea iubirii si protectiei?

Cand un individ stie sa se iubeasca pe sine, sa se protejeze si este gata sa ofere in plan relational, acesta va discerne imediat cat de "plini" sau "goi" sunt cei din jurul sau. O persoana care stie sa se dezvolte emotional si spiritual, care isi asuma responsabilitati nu va fi niciodata atrasa de o persoana inchisa, care nu are nimic de oferit intr-o relatie, dar cere in schimb foarte multa iubire.


Ca sa descoperi daca esti compatibil cu cineva intr-o relatie ai nevoie de mai mult timp; acest lucru nu se intampla instant. Este un proces care poate dura cateva luni pentru a descoperi daca persoana de langa tine chiar este cine sustine a fi. Cu adevarat, cel mai bine iti dai seama de caracterul celuilalt in momentul in care apare un conflict intre voi. Unii pot fi aparent foarte deschisi si iubitori pana la iscarea momentului de tensiune - pentru ca apoi sa-si arate adevarata fata - sa devina maniosi, neintelegatori, plangareti, dornici fie sa-si impuna punctul de vedere, fie sa se retraga decat sa rezolve problema. Astfel, se ridica o intrebare la fel de importanta: "Cum reactioneaza celalalt intr-o situatie conflictuala si cat timp ii va lua pentru a reusi sa vorbesca deschis despre problema?"

Este vital de stiut pentru o buna functionare a relatiilor cum reactioneaza cel de alaturi intr-un context tensionat. Conflictele apar absolut in toate relatiile; daca ambii parteneri nu sunt dornici sa depaseasca problema, situatia de criza nesolutionata definitiv (rezolvarea temporala a crizei va prelungi agonia si starea de irascibilitate) poate duce la terminarea relatiei.

Daca esti o persoana deschisa, dornica sa aiba o relatie in care sa impartaseasca iubire, te poti orienta dupa trei "ingrediente" pentru a-ti da seama daca ai gasit persoana potrivita:

1. Daca in primele sase luni nu te simti atras fizic de partener/a, sansele de atractie sunt departe de a se indeplini vreodata.
Este adevarat, atractia fizica, uneori, nu se intampla instant, dar, in cazul in care exista, trebuie sa apara intr-un anumit moment, nu foarte indepartat in timp.

2. Este bine ca atat tu, cat si partenerul/a sa fiti empatici si atenti unul cu celalalt - ideal ar fi sa fiti mai degraba "daruitori" (sa oferiti celuilalt sentimentele de care are nevoie) decat "primitori" (sa asteptati sa primiti fara sa oferiti). Daca celalalt este egosit si urmareste in primul rand satisfacerea propriilor nevoi si dorinte, atunci persoana respectiva nu este cu siguranta cel pe care ti-l imaginai in viata ta alaturi de tine. Daca in viata de zi cu zi te intereseaza persoana ta si nu respecti sentimentele si dorintele celuilat, atunci nu esti pregatit sa ai o relatie.

3. In momentul unui conflict, amandoi partenerii trebuie sa fie dornici sa depaseasca problema. Nu este bine ca un conflict sa se reduca la discutii aprinse in care fiecare urmareste sa demonstreze ca dreptatea se afla de partea sa.

Exista si alte ingrediente benefice unei relatii - interesele comune, setul de valori impartasit de fiecare etc.
- dar, fara lucrurile enumerate mai sus, nu vor putea sustine o relatie.
 
 

Comentarii (42)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • blue pe 11 Nov 2013, 23:53
    IDEI, SUGESTII?

    Buna, am avut si eu ceea ce pot numi ..o relatie nesanatoasa..a durat 2 ani dupa care am vazut ca nu e de mine. de atunci am parte numai de aventuri, si toate fetele.femeile pe care le-am cunoscut..mi-au cazut din prima seara..si nu a existat una care sa faca exceptie.. (cel mai important test pt mine cand vreau o relatie- daca ea ceda asa usor e clar ..). Problema e ca imi doresc si eu o relatie dar numai peste astfel de ..dame dau care le gasesc in general pe facebook , badoo etc.. nu stiu unde sa caut o fata/femei serioasa.. pt ca e clar ca pe situri deastea stau la pescuit doar... SUGESTII?

    0
    0

  • laurette pe 7 Oct 2009, 23:27
    iubirea

    IUBIREA pt noi la inceput este o joaca care mai tarziu e luata in serios de cept toti cand se termina ramanem cu un gust amar?de ce e usoara si apoi grea?iubirea este mana dreapta a vietii?

    1
    0

  • andrei alina pe 10 Iul 2009, 18:45
    iubim dar nu stim daca merita

    da asa este ne aruncam in relatii dar mai tarziu stai si reflectezi daca merita pt k ajungi sa vezi sa te intrebi daca mai are rost relatia asta ...

    0
    0

  • Larisa pe 7 Feb 2008, 11:18

    Poate ca aceasta durere va persista tot resutul vietii, daca stai sa te gandesti ca iubirea adevarata o cunosti o data in viata. Este greu, iti vine sa te tavalesti de durere... dar nu poti sa iti ratezi viata din aceasta cauza. Gandeste-te ca scopul tau este sa ai o viata implinita, ca trebuie sa traiesti fiindca o singura viata ai... ai apoi priveste in jur, la serviciu pe strada si ai sa vezi ca mai sunt barbati care intorc capul dupa tine. La inceput poate nu-i observi dar cu timpul te vei sinti dureros de singura.. mai ales cand vei vedea ca nu ai cu cine sa impartasesti anumite bucurii... decat cu familia, si atunci vei iesi si vei vedea o alta persoana (cu tupeu :D) care iti cere sa va intalniti si vei accepta, tot din cauza singuratatii fiindca mintea ta este in alta parte, dar iesi... poate nu este respectiva persoana potrivita tie, dar ai facut un pas si dupa acesta vor urma si altii. Tot ceea ce conteaza este sa vrei sa depasesti aceasta situatie si sa reusesti sa il stergi din inima pe cel care ti-a oferit atata fericire cat a stat cu tine dar acelasi care ti-a dat "papucii" atat de usor. Nu se stie cand apare dragoste, tu traieste viata. Inca ceva... pentru moment te sfatuiesc sa ai multa activitate... pana la epuizare, asta te va ajuta sa te gandesti mai putin la el. Ai grija de tine... orice femeia a trecut, trece si va trece prin asta fiindca niciodata nu vom avea ceea ce ne dorim. Este trist dar trebuie sa te multumesti cu ceea ce ti se ofera si sa te bucuri de asta.

    1
    0

  • Roxana pe 6 Feb 2008, 21:05
    Durerea inimi

    Eu m-am despartit de prietenul meu de 4 luni eu nu am avut si nu am puterea sa o iau de la capat... el in schimb a facut-o, a putut dupa doar 3 zile sa isi faca o noua prietena o iubeste si sunt de ne despartiti zi si noapte sunt impreuna!!! Dar eu ... eu nu imi doresc sa merg mai departe... eu acum realizez cat de mult il iubesc... nu pot trai fara el... as vrea sa mor sa... imi pierd constina si sa uit de el sa uit ca ne-am iubit candva de mult!!! Voi ce sfaturi imi dati???

    0
    0

  • Diana pe 26 Iul 2006, 13:44
    Perechea ideala

    Tot ce e scris mai sus ,e bine spus.

    1
    0

  • Inga pe 25 Iul 2006, 22:45
    Pereche Ideala

    Cred ca tot ce-i scris mai sus,e bine spus!

    0
    0

  • LIVIU NICOLA pe 23 Iun 2006, 00:16
    ATRACTIA SPRE FRUMOS

    toti alergam dupa TOT CE ESTE FRUMOS, "ALERGAM" pt. a a fi "frumosi" hormnii, or fi de vina!

    0
    0

  • mary pe 16 Mai 2006, 09:33
    iubirea

    Ce-i al t

    0
    0

  • Adriana pe 10 Mai 2006, 21:48
    Dragostea-cel mai dificil si cel mai profund sentiment

    Dragostea este un lucru pe care fiecare om il intelege in felul sau si il traieste in felul sau.Nici un om nu poate fii perfect intr-o relatie, pt ca in viata sunt multe praguri dificile peste care trebuie sa trecem.Si in unele cazuri nu putem trece cu calm peste acestea. Se spune ca dragostea invinge totul, ca atunci cand iubesti te simti iubit,simti ca ai un rost in lume, simti ca cineva este intotdeauna acolo langa tine sa te ajute si sa te sustina in orice moment, dau atunci cand persoana respectiva te dezamageste si atunci cand realizezi ca de fapt acea persoana pe care o stiai tu , este total opusa si este mult mai diferita , ajungi sa suferi si sa iti para rau , ca ai fost atat de naiv incat sa crezi in aceea persoana si sa o consideri o parte din sufletul tau.

    0
    0

  • Ciprian pe 6 Mai 2006, 10:23
    Dragostea ca intr - o telenovela

    Niciodata nu am crezut in tipul de dragoste expusa in filme sau, de ce nu ,in telenovele, dar, spre nesansa mea, multe dintre situatiile surprinse se potrivesc cu ceea ce traiesc eu de doi ani de zile . Circumstantele, asa cum spune perechea mea isi pun pe deplin amprenta in relatia noastra. Va spun sincer ca relatiile imposibile exista, si exista datorita mediului social care ne inconjoara. Nu dau mai multe detalii, dar cel mai greu e sa traiesti o asemenea iubire, dar gandind retrospectiv, acesti doi ani din viata mea au fost cei mai fericiti ani si nu am nici un regret. Un sfat.....lupta cat mai ai tarie, iar cand aceasta pare sa te paraseasca fa tot ce iti sta in putiinta sa o regasesti.

    0
    0

  • Nicole' pe 4 Mai 2006, 22:26
    True, true,...but...

    Sunt complet de acord cu tot, dar se poate intampla ca si dupa toate astea sa te gasesti in ipostaza sa-ti pui inca intrebari daca esti implinit destul, sufleteste si sa speri ca poate exista acolo undeva cineva care sa-ti umple golul acela care chiar daca treci peste toate fazele unei relatii sa fie inca "acoperit" si sa nu mai fi nevoit sa-ti pui intrebarea cum ar fi daca as mai incerca si alceva, nu?Tind sa cred, sau cel putin sper ca asa e.

    0
    0

  • vulturitav pe 2 Mai 2006, 21:06
    persoana potrivita

    e foarte adevarat ce ati spus,dar uneori timpul poate schimba totul.

    0
    0

  • alexandra pe 2 Mai 2006, 12:06
    persoana potrivita

    ....that's right,intr-o relatie nu trebuie sa existe orgoliu....eu sunt o norocoasa...iubitul meu este foarte atent cu mine si imi ofera tot ce am nevoie.pt el mai important este k eu sa ma simt bine si sa fiu fericita...ne respectam si suntem atenti la nevoile celuilalt...suntem doar de sapte luni impreuna,dar pot spune k am trecut prin multe,dar am depasit toate obstacolele discutand si intelegandu-ne unul pe altul!oricat de mare ar fi iubirea,daca nu exista incredere si respect dragostea piere incetul cu incetul...va pup pe toate

    0
    0

  • carmen_jaq pe 2 Mai 2006, 12:05
    persoana potrivita

    sunt de acord ca intr-o relatie trebuie sa inveti sa oferi partenerului ceea ce are nevoie

    0
    0

  • DANA URSULEASA pe 1 Mai 2006, 10:48
    PERSOANA POTRIVITA

    fOARTE ADEVARAT CE SCRIETI !SA CITEASAC LUMEA PENTRU CA ARE CE INVATA SI NU O SA MAI GREWSEASCA INH VIITOR!

    0
    0

  • Mihaela pe 21 Apr 2006, 19:44
    Persoana potrivita

    Foarte interesant si adevarat,merita citit pentru ca foloseste!

    0
    0

  • mio05 pe 10 Mar 2006, 21:45
    despre persoana aleasa!

    Totul este o loterie;ambii parteneri,daca vor sa ramana impreuna ,si cred ca pot face pasul acesta,indiferent de situatii,trebuie sa dea dovada de multa diplomatie,abilitate si coplementaritate.

    0
    0

  • kristina pe 19 Ian 2006, 17:49
    .......

    hm da.....ce sa zic este adevarat ce zice acest articol.....am sa incerc sa fiu mai deschisa intr-o relatie si sa arat k imi pasa....o sa imi ofer mie "iubire" si pe urma la alti......pupici

    0
    0

  • traienutz pe 19 Ian 2006, 17:49
    daca as fi stiut....

    cand iubesti intelepciunea lipseste..treci peste momentele de criza sperand ca nu se vor repeta..timpul trece..si se inmultesc..

    1
    0

  • CRISTINA BALANUTA pe 19 Ian 2006, 17:49
    Toti Iubim

    Iubim Dar Nu Suntem Iubiti? Atunci ....intoarce Privirea Si Vei Vedea Ca Cineva Simte Aceasta Si Din Partea Ta

    0
    0

  • BALANUTA pe 19 Ian 2006, 17:49
    Cu Totii Meritam Iubiea

    Sa Nu Asteptam Doar Sa Primim Iubire Trebuie Si Sa Mai Oferim

    0
    0

  • dana pe 19 Ian 2006, 17:49
    avem nevoie de iubire

    fara iubire nu exista pasiune dornta daruire este minunat sa fi iubit si sa iubesti

    0
    0

  • Lilu pe 19 Ian 2006, 17:49
    Iubirea "Regina Sufletului"

    Trebuie sa arunci in flacara iubirii totul, tot ceea ce ai fost, tot ceea ce esti, tot ceea ce vei fi.

    0
    0

  • petronela pe 19 Ian 2006, 17:49
    iubirea - cel mai frumos dar

    Atata vreme cat simti ca esti iubit, nimic nu mai conteaza!Tot universul e al tau!Dar trebuie sa te gandesti ca daca vrei sa fii fericit trebuie si sa daruiesti acest sentiment al iubirii, astfel doar iubirea reciproca e tot ce ti-ai dorit...

    0
    0

  • andra pe 19 Ian 2006, 17:49
    iubirea este cheia spre rai

    este minunat cand iubesti si mai ales cand esti iubit.iubirea iti da aripi asemenea unui inger,dar cand nu esti iubit aripile dispar lasand un gol adanc in inima

    0
    0

  • oana pe 19 Ian 2006, 17:49
    eu nu cred in iubire

    nu exista iubire ,sunt numai hormoni in capul nostru o tampenie

    0
    0

  • andreea pe 19 Ian 2006, 17:49
    ce e iubirea,de fapt?

    am incercat de multe ori sa simt si eu acel fior...e drept ca nu tre'sa-ncerci tu,ci tre'sa vina de la sine,insa mie oridecate ori am incercat...am esuat!eu cred ca e doar un joc!

    0
    0

  • andreea pe 19 Ian 2006, 17:49
    ce e iubirea,de fapt?

    am incercat de multe ori sa simt si eu acel fior...e drept ca nu tre'sa-ncerci tu,ci tre'sa vina de la sine,insa eu oridecate ori am incercat...am esuat!eu cred ca e doar un joc!

    0
    0

  • ADELINA pe 19 Ian 2006, 17:49
    Iubirea Exista Dak O Intretii

    Nu Trebuie Sa Existe Orgoliu O Regula De Baza

    0
    0

  • nutadragoste pe 19 Ian 2006, 17:49
    dragoste

    poate sa fie dragoste simpatie chiar iubire fara respect toate se termina si ramiicuun gust amar

    0
    0

  • Laura pe 19 Ian 2006, 17:49
    Numai traind langa" jumatatea ta" o cunosti cu adevarat

    Din proprie experienta spun acest lucru.Viata cotidiana va supune relatia la multe incercari,dar totul pare un vis urat atunci cand simtiti acelasi lucru:ca orice s-ar intampla nimik nu va va despartiti.Deci ca sunteti facuti pt a fii impreuna,iubindu-va mereu.

    0
    0

  • ana pe 19 Ian 2006, 17:49
    dragostea

    Dragostea in sine este un sentiment neutru-NOI II DAM SENS>Viata e frumoasa prin ceea ce este>DRAGOSTE=VIATA= DUMNEZEU> VA IUBESC PE TOTI

    0
    0

  • maria pe 19 Ian 2006, 17:49
    super!

    Iubesc Si Sunt Iubita!!!! Incercati Si Voi!

    0
    0

  • lili pe 19 Ian 2006, 17:49

    cred ca cel mai important este sa ai incredere ca persoana de alaturi te iubeste si o iubesti...sinceritatea,deschiderea sunt la fel de importante....lasati-va iubiti

    0
    0

  • ema pe 19 Ian 2006, 17:49
    e fantastic!

    dragostea adevarata nu moare niciodata!acum sau mai tarziu o intalnim toti...

    0
    0

  • MIHA pe 19 Ian 2006, 17:49
    Dragostea e frumoasa, dar e minunata atunci cand o simti

    Am ajuns la concluzia ca important e sa iubesti, sa simti sentimentul asta in inima ta. Iubesc acum pe cineva care nu poate fi cu mine pt ca are deja viata lui, dar asta nu ma face sa incetez sa-l caut pe Fat Frumos. De o stfel de dragoste mai am nevoie sa ma simt un om implinit. Simt ca e pe-aproape, probabil ma cauta si el! Iubiti si sa fiti iubiti!

    0
    0

  • Ela pe 19 Ian 2006, 17:49

    Pentru cele necasatorite, trebuie sa-si dea seama ca pentru a realiza o casnicie trebuie sa fii in stare sa faci totul. Sa nu te infoi din orice, sa mai lasi de la tine, sa poti sa fii calm atunci cand cel de langa tine e nervos(asta ca o lectie pentru cel de langa tine care-l va ajuta pe parcurs), sa stii sa taci atunci cand trebuie( mai ales la nervi) sa stii sa imparti totul si mai ales sa zambesti des. Trebuie sa stii sa spui vorbe frumoase atunci cand simti ca iubitul tau nu merita, trebuie sa il faci sa se simta apreciat si doar al tau, trebuie sa te rogi la Dumnezeu cand simti ca nu poti face fata si toate se clarifica. Astea sunt secretele mele, si fara ele nu as fi rezistat nici 2 luni alaturi de jumatatea mea.

    1
    0

  • Ela pe 19 Ian 2006, 17:49

    Si ca o completare, trebuie sa ne educam sa recunoastem ca gresim chiar daca nu suntem vinovati( de asemenea o lectie care-l face pe celalalt sa-si vada greseala) si mai ales trebuie sa trecem peste mandrie si la aproape fiecare disputa sa fim in stare sa mergem noi la persoana iubita nu sa asteptam sa vina la noi si sa ne separam( chiar daca simtim ca nu merita) Spun toate lucrurile astea fiindca si pe mine la randul meu, m-au invatat altii de bine si le multumesc.

    1
    0

  • dichi pe 19 Ian 2006, 17:49
    viata...e complexa..dar..frumoasa..

    Daca in primele sase luni nu te simti atras fizic de partener/a, sansele de atractie sunt departe de a se indeplini vreodata. Este adevarat, atractia fizica, uneori, nu se intampla instant, dar, in cazul in care exista, trebuie sa apara intr-un anumit moment, nu foarte indepartat in timp

    0
    0

  • graunte_daniel pe 19 Ian 2006, 17:49
    rezistenta

    E data de putera fiecaruia de intelegere,de dorinta de a face ceva ,de vointa ,de iubire,de toata putera ficarui individ in parte

    0
    0

  • ? pe 19 Ian 2006, 17:49
    pe aproape

    Depinde Foarete Mult Si De Ceea Ceti Doresti Cu Adevarat. Se Cheama Puterea Vointei Si A Sinceritati

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod