7 reguli ca să te bronzezi frumos și sănătos

Expunerea moderată la soare este benefică pentru sănătate și te ajută să obții acea nuanță arămie a pielii pe care ți-o dorești. Dar secretul este să respecți unele regului esențiale pentru a obține un bronz impecabil, fără să-ți riști sănătatea.
Prea mult timp petrecut la soare poate cauza probleme grave atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, printre care arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii, pigmentarea pielii și apariția petelor, pistruilor și alunițelor, dar nu în ultimul rând cel mai serios risc, de apariție a cancerului de piele. 

Având în vedere toate acestea, este bine să știi cum să te expui corect la soare, ca să te bronzezi și să-ți protejezi sănătatea în același timp. Iată 7 reguli pe care să le respecți:

Evită întotdeauna solarul

Bronzarea la salon nu mai este atât de populară așa cum era în urmă cu mulți ani, tocmai pentru că oamenii au înțeles cât sunt de periculoase razele UV produse de aparatele de tip solar. Dar cu toate acestea există saloane de înfrumusețare care se promovează spunând că dețin aparate de ultimă generație, care te ajută să obții bronzul perfect fără riscuri pentru sănătate.
Medicii avertizează că nu trebuie să te lași păcălită. "Nu este metoda potrivită de a te bronza. Aparatele pentru bronzat eliberează cantități imense de raze UVA și deloc raze UVB, care stimulează producția de vitamina D. Acestea cresc riscul de cancer de piele cu până la 71%", declară pentru cosmopolitan.com medicul dermatolog Nick Lowe.

Aplică loțiunea de protecție solară potrivită

Nu te baza doar pe indicația SPF. Caută pe etichetă termenii "protecție UVA și UVB". Alege o cremă sau o loțiune cu SPF 30 în locul uneia cu SPF 50. "Filtrează 97% din razele UVB, în timp ce crema cu SPF50 filtrează 98%. Aceasta din urmă îți poate oferi un sentiment fals de siguranță și este atât de albă încât nu vei simți nevoia să reaplici o dată la două ore, așa cum este recomandat. Dacă ai pielea foarte închisă la culoare, o cremă cu SPF15 este suficientă", recomandă medicul.

Respectă timpul de expunere la soare

Pielea ta atinge puctul maxim de bronzare atunci când nu mai poate produce melanină, pigmentul care oferă culoare pielii bronzate. Prin urmare, este inutil să stai toată ziua la soare.
"Fiecare persoană are pragul său de melanină, care este atins de obicei după două, trei ore de expunere sau chiar mai puțin, dacă pielea ta este albă
", explică dermatologul. După această perioadă de timp, nu faci altceva decât să-ți expui pielea inutil la efectele nocive ale razelor UV.

Retrage-te la umbră

"Dacă iei pauze atunci când stai la plajă și te retragi la umbră, reduci intensitatea razelor UV care intră în contact cu pielea ta și previi în acest fel riscul apariției arsurilor. Vei avea un bronz mai sănătos și mai rezistent", explică medicul Frank Schwanke, potrivit womenshealthmag.co.uk.

Înlocuiește produsele de accelerare a bronzării cu suplimente naturale

Medicii avertizează că produsele cosmetice vândute ca "accelerator pentru bronzare" nu fac nimic pentru a stimula producția de melanină la nivelul pielii. "Nimic din ceea ce aplici pe piele nu poate îmbunătăți producția de melanină, pigmentul de culoare închisă care protejează pielea.
Dar dacă iei zilnic un supliment de betacaroten te poate ajuta. Nu înseamnă că vei avea nevoie de mai puțină protecție solară, ci stimulează sistemul natural de apărare a pielii împotriva razelor UV, îmbunătățindu-i capacitatea de a se bronza"
, explică medicul Marko Lens, specialist în tratarea cancerului de piele.

Consumă alimente care îți protejează pielea

Unele alimente sunt cunoscute ca având o concentrație mare de licopen, o substanță pe care pielea o folosește în mod natural pentru a se proteja de razele UV. Acesta este un antioxidant care se găsește în roșii și în alte fructe sau legume de culoare roșie și are capacitatea de a stimula protecția naturală a pielii împotriva razelor solare cu până la 33%. 
"Sunt un adept al antioxidanților numiți polifenoli. Ceaiul verde este unul dintre exemple. Și peștele bogat în omega 3 stimulează capacitatea de protecție a pielii. Ciocolata neagră conține flavonoide care protejează împotriva arsurilor solare, în timp ce despre cafea se crede că poate scădea riscul apariției cancerului de piele", declară medicul dermatolog Samantha Bunting.

Bronzul fals nu oferă protecție solară

Nu uita că autobronzantele nu oferă absolut deloc protecție solară. Acestea pigmentează primul strat de celule al pielii și nu afectează în niciun fel nivelul de melanină.
Le poți folosi pentru a oferi un strop de culoare pielii înainte de a te expune pentru prima dată la soare, atunci când ți se pare că pielea ta este prea albă. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod