Este uleiul de argan benefic pentru piele și păr?

Oare uleiul de cocos a fost depășit și trebuie să te reorientezi pentru a avea un păr și o piele bine hidratate? Descoperă ce avantaje îți poate aduce uleiul de argan și dacă există contraindicații.
În ultima perioadă uleiul de argan a devenit din ce în ce mai popular, având multiple utilizări pentru piele și podoaba capilară. Acest ulei este recunoscut pentru proprietățile excepționale de hidratare și pentru acțiunea utilă împotriva vârfurilor despicate. Cu toate acestea, dacă până și uleiul de cocos are unele dezavantaje, experții au decis să analizeze mai în detaliu proprietățile acestui ulei. Oare ar trebui să folosim exclusiv uleiul de argan în locul tuturor cremelor de îngrijire și al balsamurilor de păr?
Dr. Yannis Alexandrides, dermatolog și chirurg plastician, a împărtășit principalele proprietăți ale uleiului de argan și a detaliat utilitatea lui în cadrul ritualurilor de frumusețe.

 
Este uleiul de argan benefic pentru piele?

Acest ulei poate fi util pentru protejarea pielii. Are proprietăți emoliente, un puternic efect antiinflamator și neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi cauzați de expunerea la soare și poluare.
Față de alte uleiuri mai dense precum cel de cocos sau de măsline care au molecule de dimensiuni mari, moleculele uleiului de argan sunt de mărime redusă, ceea ce face să se absoarbă mai ușor în piele și să scadă șansa de astupare a porilor. În aceste condiții este clasificat cu un grad zero de comedogenicitate, fiind o variantă de încercat chiar și pentru persoanele care au tenul acneic.

 
Ce beneficii asigură uleiul de argan?

Reface stratul de protecție al pielii și previne deshidratarea sau descuamarea. Este o sursă foarte bună de acizi grași de tip Omega-3, care susțin refacerea membranelor celulare și creează un aspect luminos, prevenind apariția semnelor trecerii timpului. De asemenea, uleiul de argan conține vitaminele A și E, care previn apariția ridurilor și arsurile solare.
În plus, vitamina E sau tocoferolul susține și diviziunea celulară normală. Uleiul de argan este o sursă excelentă de carotenoizi, care favorizează regenerarea și vindecarea pielii, prevenind stresul oxidativ.

 
Există riscuri sau efecte secundare?

La fel ca și în cazul celorlalte uleiuri există un risc de apariție a coșurilor. Deși moleculele din uleiul de argan sunt mult mai mici decât cele din alte uleiuri sunt în continuare mai dense decât orice cremă hidratantă și pot forma un film protector la suprafața pielii care ar putea bloca porii și va împiedica acțiunea benefică a altor ingrediente cum este acidul hialuronic. Dacă vrei să folosești un ser cu acest ingredient este recomandat să îl aplici inaintea uleiului pentru ca pielea să poată beneficia de hidratarea în plus.
De asemenea, trebuie să fii atentă ce tip de ulei de argan cumperi.
Prețul contează și dacă este prea scăzut există riscul să nu fie filtrat bine, iar uleiul să conțină multe impurități care pot irita sau înroși pielea sensibilă. Trebuie să ai în vedere și că uleiul de argan nu poate elimina ridurile existente, ci funcționează numai pentru prevenirea lor.

 
Are și alte utilizări?

Da, există multe beneficii adiționale ale uleiului de argan. Conține acid linolenic, care produce prostaglandine, fiind util pentru a regla tensiunea arterială, ritmul bătăilor inimii, contracțiile musculare și pentru stimularea sistemului imunitar. Carotenoizii din componența lui stopează dezvoltarea celulelor maligne și previn bolile cardiace.

 
Cine nu ar trebui să-l folosească?

Deși este o variantă mai bine tolerată decât uleiul de măsline și cel de cocos, este posibil ca persoanele cu tenul foarte sensibil sau predispus la acnee să nu-l poată folosi. Variantele care nu au fost filtrate în mod corespunzător pot exacerba rozaceea și eczema.

 
Se poate consuma?

Cu siguranță. Uleiul de argan presat la rece poate fi integrat cu succes în meniul zilnic.
În Maroc este consumat cu felii de pâine proaspătă sau prăjită, la cușcuș sau la salate.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod