Alcoolul în produsele de îngrijire a pielii: aliat sau dușman?

Există foarte multe informații contradictorii cu privire la compoziția produselor cosmetice, iar dintre ingredientele utilizate alcoolul primește atât impresii pozitive, cât și negative. Află dacă este problematic sau nu.
Când vine vorba despre alcoolul din cadrul produselor utilizate pentru îngrijirea zilnică a tenului încă persistă o stare de confuzie și multe persoane au impresia că are un rol benefic. Cu toate acestea, studiile realizate evidențiază fără niciun dubiu că alcoolul ca ingredient principal în orice produs care urmează să fie aplicat pe piele este extrem de problematic.
Poate că îți place foarte mult textura unui anumit produs sau parfumul subtil, dar trebuie să dai mare atenție listei de ingrediente pentru a te asigura că nu favorizezi îmbătrânirea prematură a pielii sau alte afecțiuni dermatologice. De multe ori este mai bine să uiți de o cremă sau de o loțiune tonică după ce afli că alcoolul este printre primele ingrediente din compoziția acestor produse decât să constați mai târziu că trebuie să abordezi un tratament complex pentru a reface efectele negative asupra pielii. Este adevărat că nu orice fel de alcool are un impact negativ, așa că în primul rând trebuie să știi ce variante trebuie să eviți.

 
Alcoolul util și cel nociv din produsele cosmetice

Când se discută despre efectul de iritare și deshidratare al alcoolului din compoziția produselor de îngrijire sau de machiaj, este vizat un tip de alcool care usucă excesiv pielea. Pe lista de ingrediente îl vei regăsi drept SD Alcohol, alcool denaturat sau mai rar isopropyl alcohol.
Aceste variante de alcool sunt de tip volatil și au rolul de a elimina sebumul, de a neutraliza strălucirea tenului, oferă uscare rapidă a produsului și dau senzația de formulă ușoară, care nu încarcă pielea. În special persoanele cu tenul gras sunt atrase de acest tip de produse pentru că aparent pot neutraliza aspectul lucios al tenului, însă beneficiile obținute pe termen scurt pot fi asociate cu efecte negative pe termen lung. 
Dacă vezi unul dintre ingredientele menționate în primele 6 ingrediente ale unui produs, nu există nicio îndoială că acea formulă va agrava starea pielii și o va deshidrata. Nu contează ce fel de ten ai pentru că  efectele negative vor fi resimțite oricum, însă în cazul celui uscat sau sensibil vor fi mult mai evidente. Erodarea suprafeței pielii, presiunea resimțită, deshidratarea, descuamarea, senzația de piele care „strânge” și afectarea ritmului în care pielea se reface și își revine după orele petrecute afară la temperaturi scăzute ori la soare sunt principalele simptome asociate cu aceste ingrediente nocive.
Alcoolul slăbește și fragilizează pielea.
Pentru a evita confuziile trebuie să știi că există și o altă categorie de ingrediente, alcoolii grași, care nu au deloc efect iritant și sunt foarte utili pentru îngrijirea pielii. De exemplu cetyl alcohol, cetearyl alcohol și stearyl alcohol sunt ingrediente excelente pentru pielea uscată și, în cantități mici, pot favoriza hidratarea și îmbunătățirea texturii oricărui tip de ten. Au, de asemenea, rolul de a stabiliza restul ingredientelor din produs. Este foarte important să știi să diferențiezi tipul de alcool din produsele pe care le cumperi pentru a-ți crea un ritual de înfrumusețare care amână apariția semnelor trecerii timpului sau previne agravarea diferitelor afecțiuni dermatologice.
Poate că ai auzit că alcoolul este un ingredient benefic pentru că favorizează acțiunea altor ingrediente precum retinolul sau vitamina C. Deși este adevărat că poate accelera preluarea acelor ingrediente, alcoolul deteriorează suprafața pielii și elimină substanțele care mențin tenul sănătos, iar în aceste condiții ingredientele utile nu vor putea acționa în mod optim.
Este recomandat să cauți cu atenție alternative mai puțin agresive, care nu distrug bariera de protecție a pielii, pentru că problemele apărute pe termen lung pot fi dificil de rezolvat.

 
Alcoolul afectează negativ pielea și agravează acneea

Dacă ai tenul gras ai putea crede că produsele cu alcool sunt alegerea potrivită pentru a avea din nou o piele mată, fără strălucirea lucioasă care te deranjează. Problema este că utilizarea frecventă a produselor pe bază de alcool pentru a controla producția excesivă de sebum va face să-ți apară coșuri mult mai des, iar porii vor avea un aspect mărit. Realitatea este că alcoolul crește producția de sebum, chiar dacă pe moment ți se pare că elimină aspectul lucios al pielii. Vei ajunge să strălucești și mai mult, iar acneea va fi foarte greu de controlat.

 
Alcoolul este pro-îmbătrânire

Rezultatele studiilor realizate sunt clare. Alcoolul dizolvă stratul de protecție al pielii, elimină substanțele necesare pentru refacerea celulelor afectate și crește producția de sebum.
Este pro-aging și nu va face decât să grăbească îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor. Există multe opțiuni fără acest ingredient problematic și, în ciuda ambalajelor atractive sau a beneficiilor promise, merită să analizezi de fiecare dată lista de ingrediente și să respingi orice produs care nu are un tip de alcool util.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod