CE PRAJITURI FACETI DE SARBATORI?
-
0 0budapesta / televizor
Foi:
80 gr margarina
1 ou
3 linguri lapte
3 linguri zahar
1 lingura cacao
1 praf de copt
faina cat cuprinde
Din toate acestea se framanta o compozitie din care se fac doua foi si se coc pe dosul tavii.
Blat:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
Se face un piscot (pandispan), care se coace in tava (se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile pe rand, apoi faina).
Crema:
6 linguri zahar
1/2 l lapte
4 linguri faina
Se fierb pe foc mic sau la bain-marie, pana se obtine o ciulama mai groasa, care dupa ce se raceste se amesteca cu un pachet de unt/margarina frecat(a) spuma.
Glazura:
1/4 pachet margarina
3 linguri cacao
3 linguri zahar
3 linguri apa
1 ciocolata mica
se fierb pe foc mica pana se leaga.
Prajitura se monteaza astfel:
blat cu cacao
crema
blat galben (piscotul)
crema
blat cu cacao
glazura
Se orneaza dupa preferinte (zahar pudra, fulgi de cocos, ciocolata alba razuita, etc) -
pt. prajitura asta nu a cerut nimeni reteta, dar e deosebita si f. buna, merita incercata:
felinare cu ciocolata
se face un piscot din 6-8 oua, depinde de dimensiunea tavii;
crema
150 gr unt/margarina
150 gr nuci macinate
250 gr biscuiti faramitati (razuiti)
2 linguri gem (eu il prefer pe cel din caise, dar merge de orice fel)
200 gr zahar pudra
100 ml apa rece
50 gr rom
din cele de mai sus se face o crema, la care se mai adauga cate putina apa, daca iese prea tare si nu se poate intinde peste piscot
glazura
6 linguri zahar pudra
50 gr unt
3 linguri cacao
3 linguri apa clocotita
se amesteca toate si se intind peste crema, dupa care se orneaza dupa gust(uri)
pofta buna!
Toate retetele sunt pentru mine orientative, improvizez mult pe baza lor... in functie de ce mi-a iesit data trecuta, mai adaug sau scad cantitati si ingrediente.
Singurul lucru pe care nu-l schimb este ca folosesc doar margarina Rama (cub)atat in compozitie, cat si pentru uns tava... si rezultatele au fost intotdeauna remarcate.. mult succes! -
prajitura necoapta
300 g biscuiti farimintati,jumate pachet unt sau margarina ,3 linguri de zahar se amesteca sa fie ca o coca si se aseaza intr-o tava
4 albusuri se bat spuma se adauga 200 g zahar apoi se adauga galbenusele pe rind si crema se bate pe aburi pina se intarasete ,se adauga rece vanilie si un pachet de unt ,crema obtinuta se aseaza peste biscuiti si peste crema ,ananas din compot dupa ce a fost scurs de lichid ,4 ,5 banane taiate felii sau pe lungime se aseaza desupra ananasului,apoi 250 ml frisca se bate si se pune deasupra .se da la rece aprox 3 ore.prajitura va fi taiata in patrate si pe fiecare patrat se pune cite o visina din compot sau din visinata si peste frisca cu fructele asezate se pune nuca macinata
este o prajitura f buna deci este incercata ..si astept pareri daca v-a placut -
foi cu miere
nu este o prajitura costisitoare si pe desupra e si f buna .daca tavile sun mai mari compozitia si dubleaza
1 ou intreg ,50 g unt sau margarina 15o g zahar ,2 linguri pline cu varf miere o lingurita bicarbonat stins cu suc de lamiie sau otet.Se amesteca ingredientele si se pune pe foc pina ce compzitia e un pic mai inchisa la culoare se lasa putin sa raceasca si se pune faina aprox 400 g sau 450
se framinta si se co 3 foi pe dosul tavii unse cu ulei ,marg ce aveti la indemina..daca tava e un pic calduta se va intinde si mai bine
foile vor fi tari ,si cind crema va face foile sa fie moi
500 ml lapte ,se fierbe si se pune gris ,cit sa fie ca o smintina se fierbe si la sfirsit se adauga 200 g zahar se mai fierbe si se mesteca sa nu se prinda si pina ce zaharul este topit se da la rece si se mai mesteca sa nu faca crusta deasupra.se freaca un pachet de unt si se pune in crema ,vanilie 150 g nuci macinate si un pic de rom se umplu foile si desupra se face glazura de cacao sau se topeste ciocolata
tort
se fac doua blaturi de tort unul glaben si unul de cacao din cate 5 oua ,5 linguri zahar 5 faina .la cel de cacao se pun 2 linguri de cacao si 3 faina .
se ia o foie de napolitane si desupra se pune o crema din 3 galbenuse cu 150 g zahar praf se amesteca pina devine spumos si 150 g nuci ,se pune la cuptor sa se usuce
torul galben se taie in doua pe lungime si cel galben(se coc blaturile i ntavi dreptunghiulare.)
crema 5 oua se bat pe aburicu 200 g zahar ,rece se adauga 4 vanilii si un pachet jumate de unt se aseaza apoi un blat galben crema ,foaia de napolitana crema si blatul de cacao ,ies doua torturi ,daca vreti se pot imbraca cu frisca sau cu crema ce se face ,eu am icnercat si cu rrisca sa imbrac torturile si este bun...ca torturile sa fie mai pufoase adaugati cite ol ingura de apa in blat si api cite ol ingura de zahar plus si cite o lingura de faina plus ...eu asa obisnuiesc sper sa va palca ,oi mai revenii cu retete
si cine doreste cornuri cu sare si brinza telemea sunt f bune voi mai revenii -
Budica in care se pune unt se face mai concentrata, de ex doua plicuri la 500 ml lapte, sau 3 plicuri la 1 L lapte. unt nu prea mult, cel mult 100gr. Aceste creme merg mai bine la torturile cu fructe, eclere, cremes...Si, nu uitati sa amestecati des in crema, pana se raceste, altfel prinde pelicula si nu mai e omogena.
-
Pai o sa fie tort(cu crema de finetti,vanilie si fructe:kiwi,ananas-din compot si asa filosesc siropul pt insiropat,banane,portocale;mie una imi place tare mult),prajituiri(majoritatea cumparate)insa si facute:nuci,faguri,cornulete,raffaelo,saratele si cam atat.Si nelipsita salata de fructe cu fff multa frisca..uite asa..