Ce spun fanteziile tale despre tine

Fiecare dintre noi are momente in care are stari de reverie; cand, desi treaz, te refugiezi intr-o lume in care orice este posibil. In aceasta lume, chiar este posibil...
Fiecare dintre noi are momente in care are stari de reverie; cand, desi treaz, te refugiezi intr-o lume in care orice este posibil. In aceasta lume, chiar este posibil orice, aici nu exista limite. Este o lume personala. Cand intri pe acest site gasesti tot felul de articole utile despre lumea ta reala (garderoba, bonsai, etc.).

Cateva dintre pagini se refera la ceea ce se petrece in tine prin obiectele reale si la ceea ce simti tu. Acest articol se refera la lumea ta imaginara. Te invit intr-un spatiu magic (e lumea ta secreta).

Ti s-a intamplat oare vreodata sa visezi cu ochii deschisi? Ti s-a intamplat sa ai o stare in care lucruri care ti se pareau imorale sau erau contra legii ti-au trecut prin minte si ti-ai permis sa ti le imaginezi ca niste imagini? Este o lume pe care nu o cunoaste nimeni, nici macar persoanele foarte apropiate tie cu care ai o comunicare foarte buna si intima.

Fantezia este un spatiu special. Este un spatiu in care nu avem limite. Pentru a intelege ce inseamna fantezia si de ce avem nevoie de ea iti propun sa ne intoarcem intr-o lectura relativ particulara la un basm pe care cu siguranta il cunosti la fel de bine (daca nu chiar mai bine) decat mine. Asadar, daca vorbim de fantezie iti propun sa vorbim despre basme. Poate despre unul dintre cele mai complexe basme care exista in cultura europeana.

Basmul nostru de azi este Alba-ca-Zapada. De ce ea? Poate pentru ca si in Bucuresti au aparut primii fulgi de zapada dar mai ales ca acest basm reda cel mai bine realitatea si fantezia, trasand o granita clara intre ceea ce inseamna pericolele si lucrurilor bune pe care le presupune fantezia.

Daca cineva vrea sa reciteasca povestea fetitei nu are decat, eu voi incerca sa-l relatez si mai putin sa-l povestesc. Basmul se desfasoara in doua planuri - in planul palatului regal si al padurii. Viata ta? - viata ta se desfasoara in realitatea vietii de cuplu, de familie, al relatiilor pe care le ai si in lumea imaginara pe care o stapanesti. Viata Albei ca Zapada este, in prima parte, o viata linistita, o viata fericita in care se bucura ca este iubita si ca apartine familiei.

Viata ta este sau a fost la un moment dat la fel de linistita. Si tu apartii unei familii regale. Este starea ta obisnuita cand iti este bine. Cand esti fericita si multumita ai o stare de satisfactie, esti in bratele partenerului si este totul minunat; asa cum i se intampla si unui copil atunci cand se afla in bratele mamei sau tatalui.

Viata palatului a fost zdruncinata de o catastrofa - moartea mamei si inlocuirea acesteia cu o noua mama care intra intr-o relatie de concurenta cu fiica. Sau poate fiica intra intr-o relatie de concurenta cu mama cea noua? Unii ar putea considera (printre care si eu) ca mama este de fapt aceeasi - ca de fapt, Alba ca Zapada isi pierde mama nu la propriu, ci nemaigasind aceeasi mama pe care a iubit-o, acum are o noua mama cu care intra in competitie.

Viata ta este zdruncinata periodic de tot felul de esecuri, pierderi, distrugeri. Una dintre ele este concurenta la care realitatea te obliga. Esti obligata sa lupti pentru fiecare lucru. Esti geloasa pentru ca oglinda ta magica (oglinda sufletului tau) spune ca esti mai slaba, inferioara, incapabila sa reziste concurentei.

Basmul reda mai departe cum resimte imparateasa vitrega prezenta Albei ca Zapada. Ca fiind un concurent serios la "proba de oglinda magica". Dar oare Alba ca Zapada nu resimte acelasi lucru? Eroina resimte infrangerea si incapacitatea de a lupta cu aceasta fiinta astfel incat se va retrage intr-o padure adanca.

Din pacate, "proba de oglinda magica" este o proba pe care si tu o dai in anumite perioade din viata ta. Pentru a ocupa o noua pozitie, pentru a seduce, pentru a castiga un concurs. Mereu va exista o concurenta care sa fie "cea mai frumoasa din sat" sau "cea mai specialista pe functia respectiva" sau cea care "intra cu mai mare usurinta in gratiile sefului".

Cand vei pierde te vei retrage din lupta infranta. Aproape inerent va exista un vanator care iti va intermedia drumul si care nu te va ucide. Acest vanator este de regula o parte din tine (dar daca te vei gandi putin s-ar putea sa il gasesti si printre persoanele pe care le cunosti). De fapt, vanatorul este cel care urmeaza sa ucida (in basm este caprioara jertfita). Pentru a evita crima si implicit starea adanca de suferinta vei intra intr-o lume ireala, o lume populata de persoane asemanatoare celor reale dar care difera prin multe caracteristici.

Ai putea sa ai imaginea in care iti umilesti seful sau in care faci dragoste intr-un mod inedit cu partenerul tau sau alte persoane? Ai putea sa ai in fata ochilor imagini in care tu esti o adevarata laureata, premiata sau poate sa te vezi cantand pe o scena in fata a 100001 spectatori sau poate alte si alte imagini atat de diferite si totusi atat de asemanatoare intre ele.

Exista un vanator care ar putea fi o entitate bine definita din tine care te conduce acolo, in lumea piticilor, in lumea in care oamenii sunt in puterea ta. Iar piticii Albei ca Zapada erau mineri, adica lucrau in subteran. Aceste persoane imaginare sunt si pentru tine produse ale laturilor tale profunde, ascunse, subterane - cum le-am putea numi pentru a pastra simetria.

Atat timp cat nu uiti ca exista si "palatul" cu persoanele reale asa cum sunt ele; atat timp cat nu uiti ca exista si concurenti si vei lupta cu ei, castigand sau pierzand, atat timp cat existi in viata reala si ai succese acolo, nimic rau nu este in "padurea" ta, in lumea fanteziilor, in lumea reala. Din aceasta lume iti vei extrage multa energie si multa putere deoarece este lumea ta care vorbeste despre tine si te ajuta sa depasesti infrangerile, care te protejeaza atunci cand iti este greu. Este lumea in care poti sa afli cine esti de fapt. Daca fantezia te indeamna spre lumea olimpica si sa devii campioana la gimnastica atunci nevoia de a te impune, de a fi agresiva este o nevoie importanta pentru tine si poti afla toate acestea folosindu-ti Eul Autoreflexiv pentru a descoperi sensul lumii tale ireale.

Padurea Albei ca Zapada avea sensul de a o proteja de imparateasa cea rea si mai putin frumoasa. Sensul padurii tale care este? Daca vei sta putin sa te gandesti vei vedea ca personajele care apar in fanteziile tale au o caracteristica comuna. Fie sunt foarte supuse sau foarte agresive, fie isi doresc anumite lucruri, fie te aclama si te pun in evidenta, etc, etc, etc. Intr-un anumit sens si tu esti Alba ca Zapada numai ca tu nu esti atat de exagerata ca ea (sau poate esti!).

Alba ca Zapada a uitat sa iasa din lumea piticilor, iar fiecare confruntare cu lumea reala reprezentata de imparateasa perceputa ca batrana sau precupeata se termina cu esecul sau, iar lumea imaginara a padurii o resuscita de fiecare data. Asa faci si tu - dupa fiecare esec te refugiezi in lumea ta imaginara si iti acumulezi noi forte pentru a o lua de la capat.

Totusi, poate ca acest basm este mai curand o fabula despre dependenta, retragere in imaginar si protectie. Pentru ca adevarata trezire a Albei ca Zapada este iubirea pe care printul i-o va dovedi prin sarutul cu putere de trezire. Sau poate ar spune unii ca de fapt exista un singur personaj masculin aratat in 3 ipostaze ce evolueaza de la o etapa la alta (imparat, vanator, print).

Piticii sunt elemente importante in viata ta. Atunci cand in reveriile tale apar persoane, acestea sunt diferite de cele reale. Partenerul pe care ti-l imaginezi este relativ diferit de cel real. Are alt comportament si alt stil de a fi. Si daca basmul acesta nu ar fi doar o lectura, ci ar putea fi lectura ta? Sa incercam impreuna.

Basmul tau


Jocul meu te invita sa te gandesti la viata ta si sa iti imaginezi ca tu esti Alba ca Zapada.

Scena 1: Scena palatului - Alba ca Zapada in palat, langa mama vitrega si langa tatal ei. Cine ar putea fi pentru tine cele doua personaje?
Scena 2: Scena vanatorului - cine este cel ce te conduce in padure?
Scena 3: Scena padurii: Aici care dintre urmatoarele momente il simti ca fiindu-ti foarte caracteristic?

Alba ca Zapada care are grija de pitici?
Alba ca Zapada care ia marul de la vrajitoare?
Alba ca Zapada care este sarutata de print?
Piticul care lucreaza in mina dupa diamante?

Cine ar putea fi persoana din viata reala care este echivalentul personajului din scena aleasa?
Cand toate acestea fi-vor raspunse, eu te voi scuti de absurditatea unor raspunsuri prefabricate de intelepti ca mine sau altii.

Singurul lucru cert este ca raspunsurile tale spun foarte multe despre:

cine esti
ce iti doresti tu
ce pulsiuni nesatisfacute exista in tine
ce nevoi le simti ca fiind foarte active

Intotdeauna rezonam inconstient la basme si este motivul pentru care basmele vor exista mereu, indiferent de varsta, iar Walt Disney va ramane intotdeauna interesant pentru toate varstele.

Ce spun ele efectiv despre tine te voi lasa pe tine sa descoperi. Pentru ca acesta este rolul psihologului si, mai ales, al terapeutului - sa creeze posibilitatea ca o persoana sa se descopere singura prin intermediul Eului Autoreflexiv. Un raspuns anticipat cum este folosit intotdeauna spune la fel de putin despre tine ca si un afis de pe un perete dintr-un oras in care nu ai fost niciodata.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod