Dragostea, mai puternică decât sexul

Dovedit ştiinţific!
Chiar dacă între dragoste şi sex există o legătură evidentă, creierul uman face o distincţie clară între cele două activităţi. Rezultatele unui studiu relevă că dragostea este mult mai puternică decât instinctul sexual. Potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Rutgers, iubirea este un sentiment extrem de complex, fiind rezultatul a numeroase activităţi cerebrale. Dragostea nu este o emoţie primară precum instinctul sexual, ci un proces extrem de complex, afectând regiunile creierului bogate în dopamină, substanţa chimică care influenţează emoţiile.

Cercetătoarea Lucy Brown de la Colegiul de Medicină "Albert Einstein" susţine că regiunile creierului asociate unei nevoi sporite de romantism sunt situate în majoritate în emisfera dreaptă, iar cele legate de atracţia sexuală, în emisfera stângă.

Îmi amintesc de un studiu, realizat în anul 2000 la Universitatea College din Londra, care oferea un răspuns la întrebarea "Ce se întâmplă când ne îndrăgostim?". Cercetătorii au testat câţiva studenţi care susţineau că sunt îndrăgostiţi nebuneşte, i-au băgat în tomograf şi au descoperit că dragostea activează arii cu totul distincte ale creierului, faţă de cele activate de alte stări emoţionale puternice, cum ar fi frica şi furia. Dragostea activează mecanisme neuronale similare cu cele care generează euforia indusă de droguri precum cocaina. Deci, creierul îndrăgostiţilor arată ca a oamenilor care cosuma droguri.  

Helen Fisher de la Universitatea Rugers este convinsă că dragostea reprezintă cea mai puternică trăire umană, fiind mult mai puternică decât atracţia sexuală. Aproximativ 40% dintre persoanele respinse în dragoste suferă de depresie şi uneori recurg la gesturi extreme, cum ar fi suicidul. Ai auzit vreodată de cineva care, după ce a fost refuzat pentru o partidă de sex, s-a sinucis?

Un alt studiu apărut la începutul lui 2009 exemplifică faptul că bărbaţii se pot îndrăgosti în primele 10 secunde ale întâlnirii cu o femeie, fără a simţi neapărat ceva sexual. Îţi vine să crezi? "Îmi vine să cred pentru că aşa s-a întâmplat acum 3 ani când mi-am întâlnit iubita", spune Mihai. "Cred că m-am îndrăgostit în primele 5 secunde. Îmi amintesc ce zi era, ce oră, cu ce era îmbrăcată şi cum îi stătea părul. Ştiu că se spune despre bărbaţi că se gândesc mai întâi la sex, dar uite că în cazul meu nu a fost aşa. Eu râdeam atunci când vedeam tot felul de filme siropoase cu bărbaţi care se îndrăgostesc atunci când văd o femeie frumoasă, dar chiar se poate întâmpla. Îmi este foarte greu să descriu ce am simţit atunci, dar cuvântul potrivit este 'implinire'", se confesează Mihai.

În schimb, Charles Panati în cartea "Originile sexualităţii şi chestiile intime" spunea că hormonii împotriva durerii, asemănători cu morfina, care sunt eliberaţi în creierul nostru atunci când ne îndrăgostim, au o "valabilitate" de 2-3 ani, până când ni se dezvoltă toleranţa la celălalt, iar apoi secreţiile încep să se oprească. Oare dragostea chiar durează 3 ani? Cine are dreptate?  

Dragostea bate sexul?


Sentimente sau plăcere carnală? Funcţionează una fără cealaltă? Este una mai puternică decât cealaltă? Adela, care este o romantică incurabilă, spune că pentru ea, dragostea este mai presus de orice: "Pentru mine, important este sentimentul că există cineva pe lume care mă iubeşte, 'partea carnală' vine pe parcurs. Poate sunt 'construită' greşit, dar întâi de toate trebuie să simt acel sentiment care pare să îmi 'sugrume' răsuflarea când îl văd şi abia apoi să îmi doresc să îl dezbrac. Deci DA, dragostea bate sexul", spune, fără ezitare, Mălina.

Facem dragoste sau sex?


În urma numeroaselor studii s-a descoperit că bărbaţii au capacitatea de a distinge iubirea de sex, compartimentarea creierului lor având capacitatea de a aborda separat cele două noţiuni; din acest motiv, un bărbat se poate considera foarte fericit atunci când este implicat într-o relaţie care este bazată doar pe atracţie fizică. Pentru bărbat, iubirea este iubire, sexul este sex, dar, uneori, cele două noţiuni se intersectează.
 
Femeile, însă, sunt mai "complicate" atunci când vine vorba despre o relaţie. S-a descoperit că în mintea femeii există o întreagă reţea de conexiuni între centrul iubirii şi cel sexual. Potrivit numeroaselor cercetări, s-a descoperit că acest centru al iubirii trebuie să fie activat înainte să fie declanşat centrul sexului.


Femeia nu poate percepe separat cele două noţiuni, iubirea şi sexul, pe când bărbatul este capabil să accepte că o relaţie a însemnat "doar sex". Din acest motiv, multor femei le este foarte greu să creadă că o astfel de relaţie nu a însemnat nimic în ochii bărbatului, pentru că pentru ele sexul înseamnă iubire.
 
Mă uit la cupluri celebre ca Michael Douglas şi Catherine Zeta Jones sau Goldie Hawn şi Kurt Russell (care sunt împreună din 1983) şi nu cred că elementul principal în relaţia lor este sexul sau obişnuinţa aceea plictisitoare de a fi împreună. Chiar cred că în cazul lor dragostea este mai puternică decât sexul. Şi nu sunt singurele exemple, sunt sigură ca există destule, chiar lângă noi... 
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristian pe 24 Oct 2010, 17:21
    iubire si sex?

    sunt total separate cand vrei sa fie separate.iubirea este eterna si am descoperit ca sexul e pe locul doi in viata noastra.iubeste ca sa fi iubit.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod