Dragostea adevarata dureaza o viata?

Nu este ca si cum as fi avut vreodata indoiala ca dragostea adevarata exista si poate dura o vesnicie... Am cel putin o dovada de acest sens. Deseori ma gandesc la bunicii mei, cei care m-au crescut...

Nu este ca si cum as fi avut vreodata indoiala ca dragostea adevarata exista si poate dura o vesnicie... Am cel putin o dovada de acest sens. Deseori ma gandesc la bunicii mei, cei care m-au crescut... Aveam 7-8 ani si tin minte cateva dovezi de iubire dintre ei, pe care, judecandu-le acum, la maturitate, imi par mai mult decat concludente.

Imi amintesc de o iarna grea, cand bunicul era internat intr-un spital, situat la vreo 100 de kilometri de satul in care locuia, si de unde a fugit, in pijama, in miez de noapte pentru a veni acasa, la bunica. De ce? "Pentru ca nu pot sta departe de tine, tintuit intr-un pat de spital!", au fost cuvintele lui.

Si erau doi batranei pe la vreo 60 de ani, pe care ii puteai considera niste oameni satui de viata impreuna... Dupa perioada pe care am petrecut-o alaturi de ei, mai rar mi-au fost date sa vad dovezi de dragoste atat de reale. De-a lungul timpului am cunoscut multe cupluri a caror dragoste s-a erodat in timp sau s-a transformat in pura obisnuita.

Potrivit publicatiei britanice Sunday Times, cercetatorii de la Universitatea Stony Brook din New York au descoperit ca exista cupluri care au aceleasi reactii pe care le au cei care sunt "proaspat" indragostiti, chiar si dupa 20 de ani petrecuti impreuna.

Aceasta concluzie anuleaza studii anterioare care emiteau ipoteza potrivit careia emotiile, acei "fluturi in stomac", incep sa isi piarda din intensitate dupa 15 luni de relatie amoroasa si dispar de tot dupa zece ani. 10% din participantii la noul studiu, trecuti de prima tinerete, au avut aceleasi reactii la vederea fotografiei cu partenerul/partenera ca si cuplurile aflate la inceput de relatie.

"M-am indragostit! Ma simt ca la 18 ani!", este o replica pe care o aud foarte des de la persoane care sunt cu mult trecute de varsta majoratului. Dar oare putem avea 18 ani toata viata? Am realizat un mic sondaj si iata ce am aflat:

"Cand eram copil, credeam in marea dragoste, unica, singura si irepetabila, aceea care va dainui vesnic. Eram convinsa atunci ca dragostea este cea care ii uneste pe El si pe Ea si ca nimic altceva nu conteaza. Am crescut de atunci si, desi cred in continuare in marea dragoste, nu (mai) cred ca ea este cea care reuseste sa tina doi oameni impreuna, de-a lungul unei vieti intregi. Cel putin, nu 'indragosteala' aceea a primelor intalniri - fluturii din stomac, genunchii inmuiati, bucuria nestapanita atunci cand el te tine de mana pe strada, primul sarut...

Respectul, comunicarea, intelegerea, sentimentul de siguranta, bucuria de a-l cunoaste pe cel de langa tine atat de bine, asa cum nu il stie nimeni, capacitatea de a aduce ceva nou in cuplu, chiar si obisnuinta, de ce nu, alaturi de multe alte aspecte, ii ajuta pe parteneri sa ramana indragostiti unul de celalalt. Intr-un sens pe care cei doi il invata cu fiecare moment pe care il petrec impreuna si care se transforma mereu, si mereu. Daca nu ar fi asa, nu as mai zambi la vederea unor batranei, El si Ea, care se tin cu afectiune de mana si se privesc cu drag, in timp ce se plimba, linistiti, prin parc."
- Ioana, 28 de ani.

"Pot spune specialistii americani ce doresc, eu unul... nu cred, cel putin nu pana nu 'vad'. Niciuna dintre relatiile mele de pana acum nu a durat mai mult de doi ani, in ciuda faptului ca aproape de fiecare data am fost indragostit si implicat pana la capat. Relatiile luau capat tocmai pentru ca eu nu mai simteam mare lucru pentru partenera. Consider ca in functie de momentul vietii si de asteptarile tale de la viitor, poti decide daca dragostea ta sa dureze o viata.

Consider ca exista niste trepte intr-o relatie, primele trepte situandu-se in adolescenta noastra, cand ne place joaca. La maturitate, odata ce un om ia decizia de a-si petrece restul vietii alaturi de un om, poate considera ca se afla aproape de varful piramidei, unde se poate aseza. Este stiut ca legaturile sinaptice de la nivelul scoartei cerebrale se pot modifica de-a lungul vietii in preajma unor stimuli 'insistenti'. Faptul ca un om care-si cunoaste partenerul de 20 ani are aceleasi emotii, legate de el, ca in primele zile, nu face, pentru mine, decat sa se inscrie in clasica expresie 'a doua natura'."
- Alex, 24 de ani.

"Facand parte dintre romantice, cred si vreau sa cred ca dragostea poate dura o viata intreaga. Daca persoana este potrivita si daca nu uitam de 'ingredientele' necesare unei relatii frumoase: respect, daruire, incredere... atunci este posibil sa existe multe cupluri care demonstreaza asta." - Alina, 22 de ani.

"Desi admit ca in diferite momente ale vietii poti intalni persoane de sex opus care sa-ti atraga atentia, de care sa ajungi sa fii fascinata, stiu ca exista un sentiment mai puternic decat acest 'crush'. Exista un sentiment cald in care se amesteca increderea in acea persoana, nevoia si speranta sa-i mearga bine, cu recunostinta si respectul - sentiment pe care il numesc dragoste!

Si mai admit ca poti iubi pe cineva fara sa mai fii cu acea persoana. E posibil ca acest sentiment sa dureze toata viata. Ceea ce este sigur, insa, e puterea de a iubi; cred ca la asta se referea si Maitreyi Devi cand spunea ca 'dragostea nu moare niciodata'. Concluzia mea: mai sigura disponibilitatea sufletului pentru a iubi, decat consecventa lui fata de o persoana."
- Gloria, 28 de ani.

"Eu sper ca dragostea sa fie vesnica... Dar, daca revin cu picioarele pe pamant, trebuie sa fiu sincera si sa spun ca, de-a lungul anilor, nu cred ca mai intalnim dragostea asa cum era ea in primele luni de la inceputul relatiei. Acei 'fluturi in stomac' dispar in ceva timp, dar se instaleaza un tip de dragoste mai 'asezata', mai rationala. Aceasta din urma cred ca poate fi vesnica." - Mihaela, 23 de ani.

Eu iti recomand inca doua articole pentru a te ajuta (daca mai era nevoie) sa iti faci o parere despre dragostea adevarata pe care sa o impartasesti si noua.


Te-ar mai putea interesa:

Am fluturi in stomac! Si ce bine e...
Ma indragostesc, desi mi-am jurat...

Un articol de Nicoleta Tarantus

 

Comentarii (26)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aZaZeL pe 26 Ian 2012, 00:06
    Dragostea = Viatza

    Sunta asa multe de spus...eu unul cred k o singura data iubesti in viatza...desi nu am o varsta inaintata ba chear pot spune ca sunt un copil, am trecut prin multe si bune si rele dar numic nu a fost mai rau decat perioada in care am pierduto. In acele momente as fi facut orice numai ca sa o aud si sa o vad macar ptr cateva sec...sine iubeste probabil cunoaste sentimentul, dar una peste alta a trecut ceva timp de atunci (3 ani)....si chear dak a intervenit monotonia intre noi si ne certam destul de des atunci cand nu este langa mine seara in pat sau atunci cand am nevoie de ea park sunt un(but :))...) Ne nastem si traim ca sa iubim...bineanteles nu trebuie sa dramatizam dak o rel se sfarseste prost ci trebuie sa mergem mai departe dar in viata sunt convins k iti vei aminti todeauna de persoana iubita chear dak nu mai este langa tine. Va salut cu respect.... si o mica sugestie pentru cei ce iubesv genul acesta de filme http://www.youtube.com/watch?v=t98QjVUbUqI&feature=related filmul se numeste VEER

    0
    0

  • alina pe 10 Iun 2011, 19:29
    chiar cred...

    eu cred si voi crede ca exista dragoste adevarata...sunt indragostita nebuneste de iubitul meu si el la fel. si simt fluturi in stomac de fiecare data cand ma gandesc la el:in fiecare moment. si chiar simt ceva acolo in inima mea...iubirea lui. si cred ca de fiecare data cand ma gandesc la el il iubesc si mai mult. nu exista lucru mai frumos ca iubirea vesnica...chiar nu pot descrie in cuvinte (si nici nu se poate asta) ce simt acum si de fiecare data cand ma gandesc la iubitul meu.

    0
    0

  • Alex18 pe 25 Mar 2011, 21:16
    Dragostea adevarata exista si chiar dainuie!

    In primul rand dragostea e un mod de a fiinta, un mod de a fi! Daca ne vom darui celuilalt, renuntand la propirul eu, la orgoliu, madrie, dorinte aspiratii, etc. de dragul celuilalt, indiferent daca el ne iubeste sau nu, atunci vom iubi cu adevarat! Cand iubesti iubesti si atat si nu stepti nimic din partea celuilalt, nici macar sa iti raspunda cu iubire. "Dragostea este bucuria de a face altuia bucurie", cu frumos spune Sf. Ioan Gura de Aur, iar Sf. Apostol Pavel spune ca dragostea " toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda, dragostea nu cade niciodata" Dragostea nu site decat sa daruiasca si atat, sa daruiasca la infinit! Daca nu te daruiesti celuilalt, daca nu renunti la tine pentru el si totdeauna tu esti pe primul loc, atunci nu numai ca vei fi nefericit, dar o eventuala despartire e invitabila...

    1
    0

  • Cezara pe 20 Nov 2010, 23:48
    Nu cred!!

    Eu una nu cred ca exista dragoste adevarata ..ptr ca uneori se intampla ca unul dintre parteneri sa iubeasca mai mult sau p cn iubesti tu sa nu impartaseasca aceleasi sentimente...sau daca o intalnesti nu se implneste ..nu stiu ..eu una nu am gasit-o...doar relatii pe care le-am avut ca sa le am ca asa trebuie nimic din suflet cu toata fiinta. Oricum astazi, in zilele noastre, numai stim sa ne indragostim si sa iubim sincer o persoana atat femeile cat si barbatii. E strict parerea mea mea si ma bucur ca sunt oameni care au gasit sufletul pereche

    1
    0

  • anonima pe 15 Iun 2010, 03:05
    Exista dragoste adevarata ..

    Si eu am cunoscut o persoana, acum 6ani..cu care am fost aproape 8 luni..L'am iubit, si il iubesc la fel de mult ca la inceput ..Ne'am despartit acum 6 ani, intre timp eu am avut un alt prieten..dar din cand in cand ma mai gandeam la el..oare ce face? oare ii bine, sanatos, etc.. Dupa 6 ani de zile, mi'a fost dat sa il revad .. Am retrait aceleasi emotii, tremuratul genunchilor, fluturasi in stomac, tremuratul vocii.. pe moment am fost blocati amandoi..in asa fel incat l'am intrebat "ce face" de vreo 10 ori, timp de cateva minute..si dupa am inceput sa radem amandoi ..Nu este prima mea dragoste, dar dupa atatia ani sa retraiesc aceleasi emotii .. este dragoste adevarata, zic eu ):

    3
    0

  • Mariana Aristide pe 2 Iun 2010, 14:46
    DRAGOSTEA ADEVARATA DUREAZA O VIATA?

    Depinde fiecare ce are in PAPORNITA? La unii dureaza o viata la altii cateva luni/ani asa ca nu mai judecati pe nimeni intr-o relatie fiecare are de platit altceva niciodata la fel, depinde fiecare ce are de platit, numai ca a facut el/ea singur/singura???

    1
    0

  • IULY pe 19 Feb 2010, 12:04
    ..........

    IUBIREA EXISTA DOAR LA INCEPUT, APOI SA FIE MACAR: RESPECT, O OARECE DOZA DE ADMIRATIE SI PUTINA APRECIERI. (e o mama buna, o gospodina desavarsita, o femeie care si-a pierdut frumusetea dar care stie inca sa calce, sa spele, sa faca curat, mancare si care intre timp a invatat sa si TACA)

    0
    1

  • alina pe 15 Feb 2010, 22:45
    buna

    elena dupa ce treci printr-o exprienta similara poti sa mai vb asa usor dar pana atunci......sunt barbatii care se descurca sa violeze o femeie si fara sa-l organizeze ca si in filme si ii indeajuns sa fie unul singur nu mai multii pentru ca sunt destule femei care nu pot sa se apere in asfel de momente ,depinde de imprejurarii pe ca un barbat destept va sti intodeauna sa imobilizeze o femeie daca vrea chiar si impotriva vointei acesteia.........in fine ,aaa si sa ma fac inteleasa nu sunt una dintre persoanele care a trecut prin asfel de experiente neplacute ( la faza cu violul ma refer )

    1
    0

  • ely pe 1 Nov 2009, 16:32
    cu siguranta..

    dragostea adevarata si prima iubire nu se uita niciodata...am stat cu fostul meu iubit 8 ani(liceu si facultate)am crescut impreuna,am trecut prin multe..si totusi..ne-am despartit.nu o sa uit niciodata acei ani petrecuti si nici pe el,pt k si acum il iubesc la fel de mult!nu s daca o sa mai iubesc pe altcineva ,dar un singur lucru imi este clar: la fel k si pe EL.. niciodata!!!

    0
    0

  • ely pe 1 Nov 2009, 16:30
    cu siguranta..

    dragostea adevarata si prima iubire nu se uita niciodata...am stat cu fostul meu iubit 8 ani(liceu si facultate)am crescut impreuna,am trecut prin multe..si totusi..ne-am despartit.nu o sa uit niciodata acei ani petrecuti si nici pe el,pt k si acum il iubesc la fel de mult!nu s daca o sa mai iubesc pe altcineva ,dar un singur lucru imi este clar: la fel k si pe EL.. niciodata!!!

    4
    0

  • catalina pe 14 Oct 2009, 08:30
    iubirea....

    intr-adevăr, te poţi îndrăgosti şi după 18 ani...eu consider că iubirea adevărata o simţi la maturitate şi nu în adolescenţă....iubesc de 2 ani un bărbat si simt că suntem suflete pereche însă din anumite motive nu putem fi împreună...ca şi lena sunt convinsă că iubirea mea pentru acest bărbat va dura toata viaţa...aşa cum spune şi tonny, nu vom putea fi niciodata împreună dar ne vom iubi toata viaţa...am rupt orice legătură cu el, chiar daca locuim în acelaşi oraş, chiar şi nr de tel mi l am schimbat...cu toate acestea îl simt peste tot...e ceva unic...iubirea noastră va fi de neatins...e ceva ce nu ne poate lua nimeni...şi fără acest sentiment amândoi am duce povara vieţii cu tot ce e în ea mult mai greu...şi chiar daca nu ne vedem simţim în fiece moment dragostea unuia faţă de celălalt...şi totuşi e trist că legea nescrisă a societăţii nu lasă pe cei ca noi să dea frâu liber sentimentelor, să fie împreună şi să se bucure unul de celălalt.......

    0
    0

  • tonny pe 25 Sep 2009, 21:06
    Dragostea adevarata

    DA! O spun cu inima pe inima.dragostea adevarata dureaza o vesnicie...! o spun din propia experienta!Am 40 de ani, si iubesc de la 15 ani acelasi barbat!Am diparut acum 20 de ani din viata lui..ne-am reintilnit dupa acesti 20...si ne iubim la fel ca si atunci..avem fiecare dintre noi viata lui..insa ne iubim!Nu vom putea fi niciodata impreuna , insa dragostea noastra e vesnica!

    1
    0

  • Monica C pe 16 Sep 2009, 23:59
    Dragoste sau respect???

    O casnicie de durata,necesita mult respect reciproc ,iubirea si dragostea vine pe parcurs,cu cit respectul este mai mare si dragostea creste in tensitate.Am 23 de ani de casnicie si imi iubesc sotul si ma iubeste,am incredere in el si il respect la fel si el,am trecut prim multe greutati si ne-au unit mai mult.

    1
    0

  • lena pe 9 Sep 2009, 21:35
    dragostea exista

    ....Si mai admit ca poti iubi pe cineva fara sa mai fii cu acea persoana. E posibil ca acest sentiment sa dureze toata viata... ma intreb si eu... chiar sunt in asa o situatie si cred ca acest sentiment nu dispare macar ca am o relatie stabila si nu-mi doresc alta...

    0
    0

  • lumidarya pe 5 Feb 2009, 18:59
    iubire

    poate exita dar cu conditia ca amundoi sa ofere aceiasi cantitate chiar daca in feluri diferite.

    0
    0

  • Anna pe 27 Ian 2009, 15:48
    DA....

    dragostea adevarata poate dura o viata dak iubesti cu adevarat j esti iubit.pt a dura trebuie respect j nici unul dintre cei 2 sa nu klce stramb...

    0
    0

  • vermesanS pe 26 Ian 2009, 12:03
    iubirea...

    iubirea un subiect interminabil...frumos si dureros! iubesc si sunt iubita,cred in iubire vesnica,sper ca relatia ce o am acuma sa fie si ultima...traim intr-adevar vremuri grele..nush ce va fi peste ani,dar eu sper k va fi tot asa frumos ca si acum...

    0
    0

  • Angy pe 25 Ian 2009, 10:56
    dragostea vesnica

    Dragostea adevarata, daca vine din partea ambilor parteneri, este foarte foarte greu sa ramana vesnica. Iubesc cu adevarat, ma daruiesc in totalitate celui iubit si familiei mele dar acum dpa 28 ani de casnicie am constatat ca nu acelasi lucru se intampla cu partenerul meu. Recunosc ca m-am socat cand mi-am dat seama ca eu nu insemn pentru el decat "colega" de camera.Poate am iubit prea mult, poate am daruit prea mult, poate am fost mult prea sincera in iubire si ....celalalt si-a batut joc de toate astea. Imi pare foarte rau ca relatia aceea extraordinara care am avut-o ani si ani de zile s-a sfaramat! Nu conteaza suferinta mea cat conteaza faptul ca acel om minunat pe care l-am cunoscut candva a putut sa se transforma in halul acesta! Cred ca aceste vremuri tulburi a schimbat foarte multi oameni! Trebuie sa facem eforturi deosebite sa ramanem buni si sa nu tinem cont de ispitele de tot felul ale acetor vremuri. Un mare aport l-a aceasta schimbare l-a avut calculatorul - vezi "messenger" si tot felul de site-uri cu "fetite" dornice de aventuri . Iar acest animal minunat numit "om" trebuie neaparat sa incerce toate ispitele. Pardon, am jignit animalele! Eu sunt o vesnica sentimentala, care iubesc partenerul, copilul, casa, viata in orice forma a ei si care sufera si daca cade o frunza dintr-un copac! Probabil asta e problema mea!

    0
    0

  • razvan pe 25 Ian 2009, 10:23
    dragostea e ceea ce ramne dupa indragosteala

    are dreptate ioana, drgostea e ceea ce ramane dupa... si a fii indragostit e ceea ce oricine poate sa se convinga ca este.... si poti fi indragosit de mai multe ori... dar dragostea durabila se construieste in2

    1
    0

  • alexa pe 22 Ian 2009, 16:49
    da exista

    iubirea este cea mai profunda atunci cand o gasim in tinerete si orice am afce prima iubire nu se uita nicioadat oricat am incerca.degeaba facem noi gesturi si spunem cuvinte grele....ne gandim tot la prima iubire.este ceva imposibil de uitat.

    2
    0

  • juana pe 22 Ian 2009, 16:28
    se intampla din nou

    Dumnezeule, a aparut din nou Elena, perfecta, moralista, frumoasa, autoarea, straiubita! Pazea! bagativa limbile-n guri, ca altfel veti fi violate.

    2
    0

  • Elena pe 18 Ian 2009, 18:40
    Ptr. MAIA TOMA

    Maia, n-ai dat prea multe detalii? Ce fel de viol? Ai fost Fecioara si te-a violat o Bestie, iar apoi, alta sau aceeasi? Esti Doamna si ai fost violata tot de o Bestie? Esti sotie si induri "viol autorizat"??? Parerea mea -ca femeie- este ca nici BinLaden nu te poate viola, daca nu cedezi, si tu ! Numai daca e organizat violul, ca in filme, cu enspe ajutoare etc., pana te imobilizeaza! Asa da ! E posibil ! Exista barbati adevarati! da exista asa cum exista , si femei adevarate! Poate ca un tanar se intreaba , si el: "Exista femei adevarate?" Suntem "la paritate" draga Maya, cata vreme a proliferat adulterul, deci EI se duc la ELE! "Fifty-fifty"! Cata vreme tu vei spera si vei cauta; cata vreme vei sti ce vrei si vei avea o conduita DEMNA, fara a incita si trezi barbatilor din jur, pofte( privire, zambet, ochi peste cap, limba la vedere, vestimentatie, gesturi etc.), NIMENI nu se va mai apropia de tine ! Poarta-te ca o Doamna adevarata, casatorita si vei vedea ca te vei intreba de ce nu te mai agata nimeni! Poarta-te asa si vei gasi barbatul care va uita ce ti s-a intamplat ! Mult succes !

    1
    0

  • MAYA TOMA pe 18 Ian 2009, 11:57
    SINGURATATE

    CE POATE FACE O FEMEIE TIMIDA , DUPA DOUA VIOLURI , SA MAI CREADA CA EXISTA BARBATI ADEVARATI?

    0
    0

  • Elena pe 16 Ian 2009, 18:36
    Pentru@ana

    Nu @, ana, nu putem fi tineri, ca doar n-om trai 120 de ani, Doamne, ferestye! Suntem "pe ultima tura de stadion!" Dar stim ca :" Frumusetea si tineretea nu sunt - neaparat - cele reale, ci, mai degraba, sunt cele din simturile si din ochii nostri !" Asa vede un barbat adevarat pe sotia lui , si la 60 -80- de ani si-i poate spune: "Frumoasa mea babuta ...cea mai frumoasa dintre toate babutele! " Eu inca mai arat placuta privirii si atingerii; nu stiu ce va fi peste 20 de ani, dar sunt sigura ca A., al meu ma va diviniza, si atunci! N-are cum sa se damblageasca , si el ! Tineri suntem amandoi, spiritual, dar @ana, nemilosul Cronos nu iarta pe nimeni! Ceea ce stiu este faptul ca n-am fost "papusa" ca Brigitte Bardot, dar nici nu voi arata la 65 de ani ca ea ! E un monstru , daca o pui "sub lupa" ! De nu am "caiet de patratele" e fata si alte embleme??? Pentru ca, asa cum zicea scriitoarea George Sand ca"O femeie, la tinerete, trebuie sa fie frumoasa ca sa fie iubita, iar la batraanete, invers"_ exact asa s-a intamplat si se intampla in cuibul nostru! Si tota asa, pana cand s-o mai putea !Si mai stiu ceva, din cate am vazut si am citit : "O femeie nu e nici matura, nici grasuta, daca este iubita de un barbat adevarat!" Doamne, cate aduni si stii cand ajungi"in toamna vietii"!!!

    0
    1

  • ana pe 14 Ian 2009, 20:40
    Batranei?

    Batranei? La 60 de ani? :) (cred ca autoarea articolului este, ea insasi, foarte tanara...)

    0
    1

  • Elena pe 14 Ian 2009, 11:29
    Da, se poate...

    .....sa dureze o poveste de iubire, inceputa la tinerete, si toata viata! Sunt de 38 de ani casatorita cu un barbat adevarat, care n-a fost nemernic la Altar si care m-a iubit si il iubesc, si mai mult, cu cat am inaintat in varsta, asa cum ne-am iubit copilul si il vom iubi, cate zile vom avea ! Nu ne vom plictisi - nici de copil, nici unul de altul ! Se poate! Numai de noi depinde! "Rezervorul spiritual" este cel mai putin costisitor! Doamne, ce simplu a fost si este: si in vremuri rele, si in vremuri grele, si in vremuri bune! Cu sinceritate!

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod