De ce sunt oamenii căsătoriți mai sănătoși?

Cu toate că cercetările nu sunt unilaterale în întregime, mai multe studii au sugerat că oamenii căsătoriți culeg mai multe beneficii pentru sănătate decât persoanele singure, divorțate sau văduve. Iată ce spun studiile!

Motivul pentru care oamenii căsătoriți sunt mai sănătoși


Un nou studiu a descoperit un potențial motiv pentru care oamenii căsătoriți sunt mai sănătoși - persoanele căsătorite au nivelurile de cortizol mai mici. Cortizolul, cunoscut și sub numele de hormonul stresului, poate fi responsabil de apariția bolilor cronice și inflamațiilor, atunci când este produs în exces.

În plus, studiul sugerează faptul că oamenii căsătoriți se confruntă cu un stres psihologic mai mic decât persoanele singure, după cum afirmă cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon.
Aceștia au oferit și primele dovezi biologice care explică modul în care cuplurile căsătorite pot avea un impact direct asupra sănătății. 

Pentru a compara nivelurile de cortizol la persoanele căsătorite, respectiv necăsătorite, cercetătorii au colectat mostre de salivă de la un eșantion de 572 de adulți, cu vârstele cuprinse între 21 și 55 de ani, de mai multe ori pe zi, pe o perioadă de trei zile non-consecutive. Toate persoanele care au participat la studiu aveau o stare bună de sănătate, iar cercetătorii și-au ajustat analiza pentru trăsături de personalitate, precum extraversia, nevrotismul și nivelul de agreabilitate, care ar putea să le influențeze concluziile.

În general, persoanele căsătorite au avut un nivel al cortizolului mai mic decât cei care nu au fost niciodată căsătoriți sau au avut o căsnicie anterioară.
Nivelurile lor de cortizol au fost pasibile micșorării mai rapide pe tot parcursul după-amiezii, comparativ cu persoanele care nu au fost căsătorite niciodată. Nivelul cortizolului tinde să atingă cele mai mari valori în timpul dimineții, dar scăderile rapide au fost corelate cu o incidență mai mică de apariție a bolilor de inimă și alte beneficii pentru sănătate.

Un nivel ridicat de cortizol cauzat de stres poate interfera cu capacitatea organismului de a reglementa inflamațiile. Iar inflamațiile sunt corelate cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiace, imunitate scăzută, diabet și cancer. 

Studiul publicat în revista Psychoneuroendocrinology a identificat corelația dintre căsătorie și nivelurile de cortizol, iar autorii au speculat pe baza acestor cercetări ce beneficii ar putea exista pe termen lung. 

Autorii studiului au spus că aceste concluzii sugerează o cale responsabilă, cel puțin parțial, prin care putem da organismelor noastre un plus de sănătate.
Aceste date ne oferă o perspectivă importantă asupra modului în care relațiile noastre sociale intime ne pot influența sănătatea. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod