Paralizia partiala, un efect al esecului implantului dentar. Alege corect din prima!

Peste 500.000 de pacienti din SUA se bucura anual de avantajele implantului dentar, insa statistica arata ca intre 10.000 si 25.000 dintre aceste persoane sufera un esec al interventiei. Prin campania “Alege corect din prima”, DENT ESTET informeaza publicul asupra etapelor complete, calitatea materialelor si cauzele esecului pentru ca pacientii sa poata lua o decizie corecta.

Peste 500.000 de pacienti din SUA se bucura anual de avantajele implantului dentar, insa statistica arata ca intre 10.000 si 25.000 dintre aceste persoane sufera un esec al interventiei.

Prin campania “Alege corect din prima”, DENT ESTET informeaza publicul asupra etapelor complete, calitatea materialelor si cauzele esecului pentru ca pacientii sa poata lua o decizie corecta.

2-5% riscul de esec al implantului dentar

Dupa aproape 50 de ani de la prima operatie de implant dentar, statisticile demonstreaza ca inca exista o rata de 2 - 5% la nivel mondial a esecului acestui tratament. Retratamentul este dificil, presupune costuri mai mari si perioada lunga de refacere. “O operatie de implant dentar poate fi considerat un succes cand depaseste perioada de un an.

De asemenea, esecurile sunt fie premature, in cursul primelor doua luni, fie tarzii, pana la un an. Garantia oferita pacientului este atat pentru mine ca medic, cat si pentru pacient, dovada sigurantei unui tratament reusit.”, explica Dr. Dragos Calangiu, medic specialist implantolog la DENT ESTET.

Primele 6 cauze ale esecului

Factorii cel mai des intalniti atunci cand implantul este un esec sunt insuficienta experienta a medicului implantolog, calitatea inferioara a materialelor, procesul de diagnosticare incomplet, incarcarea timpurie a lucrarii protetice, sterilizarea precara si mobilitatea implantului. Plasarea implanturilor este un proces sofisticat care necesită îndemânare bună şi un tratament atent din partea stomatologilor.

Orice neglijenţă din partea dentistului s-ar putea dovedi costisitoare pentru pacient. Pentru a economisi timp si bani, unii medici stomatologi elimina analizele necesare de sange si utilizeaza doar radiografia 2D in loc de radiografia panoramica - 3D. De asemenea, alegerea unor materiale inferioare calitativ pun in pericol sanatatea pacientului.

Efectele negative ale esecului unui implant dentar

1.      „Paralizie partiala” - leziunea nervilor. Daca implantul este inserat langa sau chiar in nervi, pacientul poate suferi o desensibilizare a unei parti a gurii, tradusa prin amortirea permanenta. Unele cazuri raman netratabile, efectele fiind permanente.

2.      Tesuturi lezate sau distruse.

Procedura de implant dentar poate provoca leziuni si/sau deteriorari ale tesuturilor, ceea ce duce la inflamatie temporara. Daca dupa cateva zile aceasta nu trece, trebuie urgent consultat medicul dentist implantolog. In cel mai rau caz, implantul este scos, fiind necesare interventii de adjuvare care pot dura cateva luni.

3.      Pierderea implantului dentar.
Mobilitatea implantului (cand se misca) este rezultatul inserarii necorespunzatoare sau lipsa acceptarii de catre organism. Daca este cazul, inlocuirea implantului dentar ar trebui sa fie facut cat mai curand posibil. Locul unde a fost inserat implantul suporta un retratament. Retratamentul presupune costuri de aproximativ 2.500 euro/implant.

4.      Afectarea sinusurilor.
Operatia de inserare poate afecta, de asemenea, sinusurile cand lungimea implantului inserat este prea mare. Uneori, implantul se retrage, recuperarea dureaza cateva luni, iar apoi medicul dentist decide daca se mai poate reinsera un nou implant.

Pacientul trebuie sa se informeze cat mai mult asupra experientei medicului implantolog, materialelor folosite, tehnologia clinicii si serviciilor post-operatie ca sa aiba siguranta unui tratament de succes.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod