Dragostea invinge durerea exilului in "Barbierul din Siberia"

Facebook Twitter Comenteaza
Dragostea invinge durerea exilului in

"Spielberg al Rusiei", asa cum a fost numit de unii critici Nikita Mihalkov, aduce la Pro Cinema un film extrem de sensibil: "Barbierul din Siberia". Pelicula va putea fi vizionata pe 22 martie, la CineTePrinde, de la ora 23.00. Filmul, care a deschis Festivalul de Film de la Cannes din 1998, este cea mai bine conturata poveste a lui Mihalkov, in care politica este lasata la o parte si inlocuita de o dragoste sincera care supravietuieste greutatilor exilului. Personajele principale, interpretate de Julia Ormond ("Sabrina", "Legendele toamnei") si de actorul preferat al lui Nikita Mihalkov, pe care l-a folosit in majoritatea filmelor sale, Oleg Menshikov, isi urmeaza povestea de dragoste pana in cele mai uitate colturi ale Siberiei.


In "Barbierul din Siberia", pe langa scenarist si regizor, Nikita Mihalkov este si actor, el interpretand rolul tarului Alexandru al III-lea al Rusiei. Obisnuit cu succesul critic si financiar al filmelor sale, in special al peliculei "Soare inselator", datorita caruia a castigat premiul Oscar in 1995 pentru "Cel mai bun film strain", Mihalkov a strans un buget de 25 de milioane de dolari pentru "Barbierul din Siberia" si a realizat "cel mai epic film al sau, o extravaganta patriotica", asa cum a fost numit de critici.
Filmul a primit Premiul de Stat al Rusiei si a fost una dintre sursele zvonului despre ambitiile prezidentiale ale lui Mihalkov.
Totusi regizorul s-a rezumat la a administra industria cinematografica rusa. In ciuda opozitiei vehemente a altor regizori, Nikita Mihalkov a fost ales Presedintele Societatii Cinematografice Ruse si, din anul 2000, organizeaza Festivalul de Film de la Moscova. Mihalkov este recunoscut pentru convingerile sale politice fundamentaliste, el fiind un aprig sustinator al nationalismului rus si al ortodoxiei, pe care o numeste "principala forta care se opune McDonald-izarii culturale".
In cariera sa, Nikita Mihalkov a primit peste 50 de premii la festivaluri internationale de film, printre care cele mai spectaculoase sunt Oscarul pentru "Soare inselator", film pentru care a castigat si Marele Premiu al Juriului la Cannes, in 1994, si o nominalizare la Premiile BAFTA in 1996, Premiul Special al Festivalului de Film de la Venetia, in 2007, pentru "aportul genial adus cinematografiei", si, tot la Venetia, Leul de Aur pentru "Aproape de cer".
Anul acesta, Nikita Mihalkov a mai primit o nominalizare la Oscar la categoria "Cel mai bun film strain" pentru cea mai recenta pelicula a sa, "12".
"Barbierul din Siberia", alaturi de "Soare inselator", "Aproape de cer" si "Ochi negri", ramane unul dintre filmele memorabile ale cinematografiei ruse, iar Nikita Mihalkov, unul dintre cei mai profunzi si perfectionisti regizori.


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod