Moda anilor ’30 în presa de atunci!

Aşa cum azi, revistele pentru femei se întrec în a prezenţa tendiţele modei de la noi, dar mai ales de ce se poartă şi ce se lansează în marile capitale ale lumii, tot aşa se întâmpla şi

Aşa cum azi, revistele pentru femei se întrec în a prezenţa tendiţele modei de la noi, dar mai ales de ce se poartă şi ce se lansează în marile capitale ale lumii, tot aşa se întâmpla şi acum 80 de ani când ziare şi reviste nu neapărat specializate, acordau spaţii mari, pagini întregi, fenomenului Modă!

Azi, va arătăm câteva din aceste pagini, bogat ilustrate dar şi cu comentarii de cunoscător, cei sau cele care sriau fiind la zi cu tot ce era nou, aveau noţiuni despre calitatea materialelor folosite, despre croiala diverselor modele, despre combinaţiile de culori sau despre care vedete, nume mari de la Hollywood, se întreceau să poarte ultimele creaţii.

O primă pagină, foto 1, ne prezintă alături de fotografii cu domnişoare îmbrăcate după ultimele tendinţe şi un comentariu, dezbatere care vrea să lămurească o enigmă…care este centrul modei, unde se află acesta, la Paris sau la Hollywood, “aceste două mari centre ale gătelilor, a căror luptă continuă mereu, înăbuşită sau pe faţă”!

Mai citim că şi în America “gustul parizian are precădere” dar că americancele bogate, soţiile de magnaţi, “reginele fierului, oţelului, conservelor şi alte trusturi, nu s-ar mulţumi cu o rochie iscălită Patou, sau Nainbocher, dacă aceasta n-ar avea pe ea broderii, lameuri, blănuri sau pene.

Pentru acestea, marile case de modă new-yorkeze, care se inspiră din Hollywood, lansează somptuozităţi. Printre cele mai recente e rochia de hermină, din scumpa, minunata blană a micuţului animal care se sinucide dacă vede ce păţeşte trupuşorul lui imaculat”! Textul e savuros, merită să-l parcurgeţi direct.

În foto 2 avem câteva modele de rochii create pentru Sărbătorile de Crăciun, dar şi o mare vedetă de cinema, Joan Crawford, care “poartă o rochie dintr-un lenaj negru foarte fin, peste care şi-a prins cu două paftale de strass, o pelerină de carachiul”.

O altă fotografie ne prezintă doar o parte din cele  33 de manechine, care au prezentat 33 de toalete, costând 33 de franci.

Original şi practic.

Printre ultimele modele de pălării care se poartă în America, găsim şi o ştire despre un eveniment cultural dar şi monden unde doamnele din înalta societate de la noi şi-au etalat ultimele achiziţii în materie de modă. La Congresul Uniunii Femeilor ţinut la Braşov , în prezenţa multor oficialităţi printre care şi Patriarhul Miron Cristea, doamnele s-au îmbrăcat în culorile naţionale, sfidând autorităţile maghiare de atunci. Pe lângă “simbolismul culorilor”, modelele purtate de doamnele Titulescu, Franasovici sau Leny Caler erau de maximă elegantă şi descrise amănunţit în cronică (foto 3).

Din foto 4 aflăm că “Începe sezonul balurilor, al seratelor, al ceaiurilor dansante” şi ne sunt sugerate şi prezentate câteva modele de rochii pentru aceste evenimente, asociate cu Apa de Colonie “Mon Atout” a casei Lady.

Avem şi o colecţie de pălării (foto 5), iar pe aceeaşi pagină, găsim şi o reclamă la un binecunosct magazin, ‘Vulturul de mare”, unde doamnele se pot imbraca elegant şi ieftin

Într-o altă reproducere, foto 6, lăsăm cititoarelor noastre plăcerea de a admira şi alte modele de rochii, pălării, jachete şi mantouri, care în prosperii ani ‘30 nu erau neapărat la îndemână oricui, dar care făceau pe multe femei să viseze şi să spere că într-o zi vor avea posibilitatea să le obţină, Acesta era mesajul, iar presa se achita cu brio de această misiune.

clement-peter
clement-peter
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod