De ce e sănătos să plângi când te uiți la seriale?

De ce e sănătos să plângi când te uiți la seriale?

Deja știi că există câteva seriale și filme care te fac să plângi. În momentul în care personajele îndrăgite mor sau trec prin momente grele, s-ar putea să îți vină să plângi când te uiți la seriale.
Însă nu ar trebui să te îngrijorezi. Iată ce spun studiile!

Motivul pentru care e sănătos să plângi la seriale


Cercetătorii au ajuns la concluzia că atașamentul pe care îl dezvoltăm pentru personajele din filme și seriale poate fi sănătos. Psihologii au denumit relațiile pe care le formăm cu personajele fictive parasociale sau unidirecționale, deoarece știm totul despre actorii noștri preferați, dar ei nu știu nimic despre noi. Partea interesantă este cea potrivit căreia creierul uman nu a fost costruit pentru a putea distinge dacă o relație este reală sau fictivă, după cum afirmă Jennifer Barnes, profesor în psihologie la Universitatea din Oklahoma.
Aceste prietenii unilaterale pot aduce o mulțime de beneficii reale, printre care se numără și creșterea încrederii de sine, reducerea sentimentului de singurătate și un sentiment de apartenență crescut. 

Pe de altă parte, nu există foarte multe cercetări cu privire la consecințele psihologice care pot apărea atunci când o relație parasocială se strică sau se termină. Dacă producătorii unui serial se hotărăsc să decidă moartea acelui caracter din film pe care îl îndrăgești, ai de-a face cu un răspuns emoțional real. Având în vedere că petreci o oră în fiecare săptămână cu un personaj, vreme de un sezon întreg, este normal să te simți supărată dacă i se întâmplă ceva acestuia.

Atunci când îți vine să plângi la seriale, este vorba despre un exemplu modern al ceea ce filosofii numeau paradoxul tragediei.
Tristețea este o emoție negativă pe care nu ne place să o simțim, iar ficțiunea tragică ne întristează. Cu toate acestea, se pare că ne place ficțiunea tragică.

Una dintre teoriile care stau la baza acestui paradox este cea conform căreia ficțiunea tragică ne induce catharsisul sau eliminarea emoțiilor negative. Ne ajută să ne concentrăm asupra acelor emoții negative și modalităților prin care le putem elimina din corpul nostru. Alte studii au dezvăluit faptul că oamenii se simt mai bine după ce plâng.

O altă teorie se bazează pe ceea ce psihologii numesc meta-emoții, sentimentele pe care le avem cu privire la anumite sentimente.
Deși te simți tristă, meta-emoția pe care probabil că o simți poate fi recunoștință pentru că poți percepe această gamă largă de experiențe emoționale. 

Cercetările realizate de Barnes au ajuns la concluzia că vizionarea serialelor sau filmelor încadrate în genul dramă îmbunătățește abilitatea oamenilor de a citi gândurile și sentimentele altor persoane, o abilitate cunoscută și sub numele de inteligență emoțională. Așa că, data viitoare când te uiți la seriale și îți vine să plângi, încearcă să nu te abții!
iulia-mirica
20 Martie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod