Amalia Enache a deschis Festivalul Filmului European

Amalia Enache a prezentat ieri seară gala de deschidere a Festivalului Filmului European la București, cel mai important eveniment cinematografic al lunii mai, fiind cel mai vechi festival de film din București, organizat de Institutul Cultural Român și Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor partenere.
"Festivalul Filmului European este o alternativă la povești schematice, stereotipale, cu filme care să nu-ți ia doar ochii, ci să-ți dea de gândit și să-ți atingă inima. Este un festival al filmelor fără efecte speciale, dar cu artificii cinematografice obținute cu camera în mână și nu cu ajutorul computerului. Filme cu actori care nu generează un trafic nebun pe internet, milioane de like-uri pe Facebook, dar care generează emoție. Un festival al filmelor fără bugete spectaculoase, dar cu acea grande beleza a cinematografiei europene.
Filme cu povești spuse frumos, despre oameni ca noi, nu despre super-eroi. Mi se pare o ocazie de neratat să ai acces gratuit în sălile de cinema la aceste filme. Recomand cu tărie filmul din deschidere, Acasă la tata."
, a declarat Amalia.

Pentru prima dată în 19 ani, Festivalului Filmului European s-a deschis cu un film românesc, Acasă la tata, care reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn. Din distribuția filmului fac parte actorii Alexandru Papadopol, Florin Zamfirescu, Andi Vasluianu, Mirela Oprișor, Ioana Flora și Natașa Raab.
Filmul pornește de la un  scenariu de Mimi Brănescu și relatează povestea unui tânăr întors cu necazuri din București, pentru prima oară după mai mulți ani, în satul natal.  

Festivalul este inedit pentru public atât prin varietatea de filme, peste 50 din 26 de țări, care rulează timp de o săptămână în București, apoi în Craiova (15-17 mai), Iași și Tîrgu Mureș (22-24 mai) și Hunedoara (29-31 mai), dar și prin faptul că intrarea la filme este gratuită. Sunt zeci de pelicule europene proiectate în premieră, scurtmetraje și documentare premiate, filme de Oscar semnate de regizori consacrați, coproducții în care joacă actori români, ateliere  de educație cinemtografică și ateliere de animație pentru copii.

Programul detaliat al festivalului poate fi văzut aici: www.ffe.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod