Alina Manole deține secretul Fericirii de Luni | interviu

"Astept acest album cu nerăbdarea femeii îndrăgostite care-și așteaptă iubitul să sune" spune Alina Manole despre "Fericirea de Luni", cel de-al patrulea album din carieră, pe care îl va

"Astept acest album cu nerăbdarea femeii îndrăgostite care-și așteaptă iubitul să sune" spune Alina Manole despre "Fericirea de Luni", cel de-al patrulea album din carieră, pe care îl va lansa la începutul lunii viitoare și ce va putea fi găsit în exclusivitate pe Bestmusic.ro imediat după apariție.

alina manole

"Fericirea de luni" va fi lansat printr-un dublu-eveniment la teatrul Excelsior, pe 2 și 3 iunie 2014. Al doilea concert a fost adăugat la cererea publicului, primul dintre ele fiind declarat sold-out la începutul acestei săptămâni.

Încadrat în stilul unic folk-jazz pe care artista l-a impus pe piața muzicală românească, noul album conține câteva piese deja împărtășite cu publicul în concerte ("€œFix în seară asta”, "€œDe 30 de ani”, "€œTrezeste-mă"), însă secretul fericirii de luni va fi dezvăluit în întregime pe 2 și 3 iunie.

Primele trei albume Alina Manole ("Luna Pătrată", "Cu Drag" și "Dragoste în 3") sunt disponibile în format digital, la calitate de disc, în Bestmusic Shop.

-------

De ce "Fericirea de Luni"? Mulți ar spune că nu e cea mai încântătoare zi din săptămână.

Nici pentru mine nu este (sau era) cea mai potrivită zi pentru a-mi începe săptămâna :) La un moment dat s-a produs însă un declic. Luni e neplacută pentru că ne sperie ce urmează: 5 zile de muncă. Soluția mea este să ramai treaz cât mai mult din noaptea de duminică. Să faci dragoste, să te distrezi, să faci lucruri pe care le rezervi de obicei sâmbetei. Astfel vei trata ziua de Luni cu indiferența omului suficient de obosit de lucruri bune. În plus, ca în toate ale vieții, îți trebuie mult umor cu care să abordezi în special primele clipe ale zilei de Luni. Evident, te ajută să ai un partener pe masură, care să te răsfețe de îndată ce deschizi ochii :)

Cum s-a născut albumul? Ce vor descoperi fanii tai, dar și cei care te ascultă prima data, pe "Fericirea de Luni"?

Noul album e încă un capitol din povestea mare a Lunii Patrate.

Piesele au fost selectate în timp, pe măsură ce au fost cântate în public. Temele sunt “clasice” în ceea ce ma privește: relații tabu, amanți, singurătate, înâalniri cu oameni semnificativi, complicații mature...cu alte cuvinte, fațete de viață normală, cu iubiri reale la purtător.
Ca sound albumul consolidează (ce cuvânt ciudat, nu l-am mai spus demult!) o amprentă muzicală. Nu e album de jazz (deși există niște construcții fabuloase), nici folk nu este (deși păstrez balansul și versurile în limba română), e un mix de stiluri din care mă construiesc. Ceea ce se aude pe album nu e doar muzică, este și stare. Să explic: am înregistrat albumul parțial în regim de live - colegii mei erau în camerele de studio și erau înregistrați, eu le cântam live, fără a fi înregistrată, din cabina tehnică. Înainte să începem să cântăm o piesă, spuneam povestea. Ei o duceau mai departe. Am tras de mai multe ori câte o piesă nu pentru că aveam ceva de corectat ci pentru că simțeam că ne cuprinde povestea și mai mult, și mai mult... Le mulțumesc pentru fiecare amprentă personală pe care au adăugat-o și care dă și mai multă încărcătură cântecelor pe care le compun. Este vorba de Raul Kusak, Claudiu Purcărin, Adrian Flautistu și Dan Nicolau.
O premieră simpatică este expresia Te iubesc. Cei care mă ascultă demult știu că ani de zile nu am folosit-o niciodată în vreun cântec. La un moment dat însă...au alunecat și stiloul și gândul :) A ieșit o jucărie muzicală care va încheia albumul Fericirea de Luni.

Am vrea să menționăm și aspectul financiar al lansării materialului - ce eforturi ai depus din punctul ăsta de vedere? Te-ai gândit să apelezi și la o campanie de crowd-funding, e o metodă la care au început să apeleze din ce în ce mai mulți artiști de nișă?

Nu vrei să știi! (râde, n.n.) Bugetul a fost/este mare și pentru un artist mult mai cunoscut.

Inițial am avut promisiuni și cel puțin doi sponsori. Apoi au dispărut, din motive pe care le știu doar ei, întrucât nu au mai răspuns la e-mail sau telefon (râde n.n.). Am avut însă norocul de a întâlni oameni potriviți drumului meu, care și-au oferit ajutorul pur și simplu, fie că asta înseamnă un umăr în momente grele, un împrumut, un dar cât două piese sau o amânare de plată. Evident, trebuie să fie menționat Piticul albumului, care mi-a pus perne în locul unde mă mai dădeam cu capul de pereți când lucrurile deveneau grave (râde n.n.)
Am analizat opțiunile unei campanii de crowd-funding. Motivul pentru care nu am mers mai departe a fost următorul: cei care mă ascultă plătesc (deja) bilet la concerte și cumpără albume. Ei fac destul pentru muzica mea.

Ai anunțat de curând un al doilea concert de lansare, în urma cererii mari de bilete. Te așteptai la o reacție atât de bună?

Dacă mă așteptam la o reacție atât de bună? Hm...la o reacție atât de rapidă sigur nu mă așteptam!!
Am anunțat al doilea concert pentru că, după ce s-au vândut toate biletele pentru 2 iunie, am început să primesc mesaje, destul de multe, care spuneau toate același lucru: nu am reușit să cumpăr bilet.
Nu am stat să fac calcule, să văd dacă merită să închiriez sala sau mai bine optez pentru scaune suplimentare. Respectul meu față de plătitorul de bilet este foarte mare, așa că am ales (toți cei de pe scenă) să mai facem un spectacol. Habar nu am dacă vom avea în seara a doua 30 spectatori sau 130. Important este că vor sta confortabil și că noi vom face un același spectacol, poate cu și mai mari emoții.

Anul acesta se fac 5 ani de la primul tău album. Privind retrospectiv, cum ai descrie această perioadă?

Oameni, muzică, mii de km, întâmplări speciale, agonii, energia de după fiecare concert, mirarea în fața fiecărei reacții din partea publicului, premii, emoții, oh da, emoțiile uriașe de dinainte de a urca pe scenă, scrisul nocturn, iarăși mirarea - de cântec nou -, primul album, al doilea album, al treilea album, acum cel cu numărul 4...întrebarea de anul acesta „Cum naiba de mai scot un album?”, bucuria, plecăciunea și un pic de ulcer :)

Va exista si un turneu in tara pentru promovarea albumului - unde te poate vedea lumea in perioada urmatoare?

Fiind început de vară, lansarea va avea și partea ei de iunie și partea mai consistentă de călătorie de toamnă.

Se lucrează intens, sper să am lucrurile în ordine și pentru etapa de după 3 iunie. Deocamdată mă gândesc doar la cele două seri de lansare din București, așteptând între timp confirmări din partea orașelor în care vreau să ajungem.

Spune-ne un context in care se savureaza cel mai bine albumul "Fericirea de Luni".

L-aș asculta acasă pe la 2 dimineața sau (sunt insomniaca) la răsăritul dintre blocuri, în mașină la drum lung (spre mare, munte, oriunde, numai să ai sub roți asfalt) sau la birou în timp ce am de lucru și nu-mi place ce fac. Piesa „Fericirea de Luni” merge obligatoriu cu prima cafea a săptămânii! Piesa “Fix în seara asta” e de ascultat după o seară în care te-ai întâlnit cu oameni speciali din viața ta. Piesa „De 30 de ani” e pentru cei care știu că așteptarea nu e degeaba. Piesa “Femei și Bărbați” este de împăcare cu Marte și Venus. Piesa „Trezește-mă” este declarație de dragoste completă atunci când cuvintele nu sunt suficiente.
Oprește-mă! :)

In final, o chemare la concertele de pe 2 si 3 mai de la Excelsior :)

Uite o chemare de grup!
Noi, Alina Manole, Raul Kusak, Claudiu Purcărin, Adrin Flautistu și Dan Nicolau vă așteptăm pe 2 și pe 3 iunie la Teatrul Excelsior. Vă invităm să aduceți poveștile voastre, de mână sau în suflet, la spectacol. Aducem și noi poveștile noastre pe care le vom purta pe clape, în toba mare, pe corzile vocale sau de chitară, în trompetă sau contrabas. Împreună facem Muzica. Plecăciune și drag!

-------

Alina Manole este cel mai nou artist reprezentat online prin Bestmusic Digital Distro a€“ serviciul de distribuție și monetizare online a conținutului muzical aparținând Bestmusic.ro.

Muzica altfel și atmosferă eleganță a muzicii, stilul elevat, piesele ale căror teme pot părea "incomode" celor care trăiesc în convenții sociale, vocea singulară cu un timbru special, toate acestea se reîntâlnesc în fiecare apariție scenică și în fiecare material discografic al artistei.

Printre premiile pe care aceasta le are în palmares se număra: Premiul Fundației Nicu Alifantis ("Luna Pătrată"), Artistul Folk Al Anului și Albumul Folk Al Anului ("Dragoste în trei"), acordate atât de Forever Folk, cât și de Radio România Actualități. În 2014, artista a fost nominalizată la categoria Best Folk cu melodia "Fix în seara asta" din cadrul On Air Music Awards - gala industriei muzicale românești.

Fotografie de Vlad Eftenie, realizată la Caffe D'Arthe București

ioana-turcu
ioana-turcu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod