In weekend, ai parte de muzica si arta orientala

Sambata, 26 iulie, fii gata sa te distrezi pe ritmurile pop-rock ale formatiei Aria, la Hard Rock Cafe, iar duminica, 27 iulie, nu rata expozitia "Calatorie la curtea shogunala"...

Sambata, 26 iulie, fii gata sa te distrezi pe ritmurile pop-rock ale formatiei Aria, la Hard Rock Cafe, iar duminica, 27 iulie, nu rata expozitia "Calatorie la curtea shogunala", gazduita de Muzeul National de Arta al Romaniei, pentru o mostra de arta autentica, specifica Extremului Orient.

Concert Aria

Trupa Aria s-a infiintat in toamna anului 2003, din dorinta a trei muzicieni de a face istorie.

Dupa diverse proiecte si incercari, Dan, Marinescu si Marian au decis sa plece la drum impreuna. Acestora li s-a alaturat, dupa un an de cautari, si Roger, astfel ca formula era completa. Din toamna lui 2007, Roger este inlocuit de Adi, care preia din zbor piesele si spiritul Aria.

Stilul de muzica pe care trupa il prefera este pop-rockul, printre influente numarandu-se U2, Reamonn, Depeche Mode, Radiohead.

Poti fredona versurile trupei Aria, daca participi la concertul acestora, de sambata, 26 iulie, ora 22.30, la Hard Rock Cafe.

Componenta Aria:
Dan Take - cel mai bun vocal (din trupa)
Marinescu - chitara
Marian - bass
Adi - baterie

Concert trupa Aria  
Locatia: Hard Rock Cafe
Sambata, 26 iulie 2008, 22.30 
Intrarea este libera

"Calatorie la curtea shogunala"

Muzeul National de Arta al Romaniei te invita intr-o calatorie in Japonia, la curtea shogunului, prin intermediul gravurilor lui Toyohara Chikanobu (1838-1912), un artist important al epocii Meiji, a carui creatie se afla acum in plin proces de revalorizare la nivel international.

Vineri, 25 iulie, orele 12.00, in Salile Kretzulescu ale MNAR, a fost inaugurata expozitia "Calatorie la curtea shogunala. Gravura japoneza din epoca Meiji", aceasta ramanand deschisa vizitatorilor pana pe 3 septembrie 2008.

Caracterul monografic si, mai ales, recuperator confera acestei expozitii un statut special. Majoritatea lucrarilor sunt expuse acum in premiera, cu exceptia catorva piese incluse in anul 2002, intr-o expozitie de arta decorativa japoneza.

Expozitia este organizata de Sectia de Arta Orientala a MNAR si se inscrie intr-un proiect mai amplu prin care se incearca valorificarea unui patrimoniu muzeal insuficient cunoscut. Curatorul expozitiei si autorul catalogului ce insoteste expozitia este Carmen Brad, specialist in arta Extremului Orient.

Seria de gravuri expusa reprezinta o privire nostagica aruncata catre epoca shogunilor, ilustrata prin ceremoniile si evenimentele care au loc in Palatul Chiyoda, asa cum apar ele in viziunea lui Chikanobu.
 
Sunt prezentate gravurile care alcatuiesc o serie faimoasa, intitulata "Chiyoda no on-omote" ("Scene din afara Palatului Chiyoda"). Publicata in anul 1897, seria ilustreaza diverse evenimente, ceremonii si activitati de la curtea shogunala din capitala Edo (Tokyo de astazi), dintr-o perioada anterioara epocii Meiji.

Epoca Meiji (1868-1912) a reprezentat pentru Japonia momentul unor profunde schimbari in plan politic, social si cultural. Reformele care incep acum modifica din temelii vechea societate. Guvernarea militara a shogunilor din familia Tokugawa, ce a dominat autoritar tara, intre 1615 si 1868, este abolita, reinstalandu-se institutia imperiala, simbol al Japoniei arhaice. In planul artelor, aceasta tranzitie s-a reflectat prin preluarea culturii de tip european, urmata, insa, destul de repede de o revigorare a interesului pentru istoria ai artele autohtone, pentru pastrarea identitatii culturale.

Muzeul National de Arta al Romaniei pastreaza in colectiile sale 30 de tripticuri din cele 32, cat cuprinde in total seria, precum si dipticul pe care este imprimat cuprinsul. Fiecare triptic este alcatuit din trei foi separate de tip "oban tate-e" (coala standard mare, pe verticala). Lucrarile sunt realizate pe hartie de buna calitate, in tehnica "nishiki-e" (imagini de brocart), de imprimare policroma in tus si culori de apa.

Seria de gravuri, prezentata in expozitie, singulara in cadrul creatiei lui Chikanobu, este caracterizata printr-o maniera grafica apropiata stilistic de desenul european, ceea ce o face mai accesibila publicului occidental.

Cu toate acestea, imaginea pastreaza nealterate precizia desenului si decorativismul propriu stilului nipon. Cateva scene, reprezentate in aceasta serie, se desfasoara in zona "omote" a Palatului Chiyoda, dedicata strict primirilor oficiale, ceremoniilor si audientelor. Avand in vedere ca ultimul shogun Tokugawa Yoshinobu nu a locuit in palatul Chiyoda, lucrarile pot fi interpretate drept o nostalgica restituire a unui trecut glorios, definitiv apus.

Exceptand seria "Chiyoda no on-omote", in expozitie sunt prezente si cateva lucrari care infatiseaza "bijinga" (imagini cu femei frumoase), una dintre categoriile tematice cele mai importante in gravura traditionala. Ele au fost incluse pentru a completa portretul artistic al lui Toyohara Chikanobu, exponent de seama al generatiei care a scris ultimele pagini ale istoriei gravurii traditionale japoneze la sfarsitul secolului al XIX lea.

Expozitia "Calatorie la curtea shogunala. Toyohara Chikanobu (1838 - 1912). Gravura japoneza din epoca Meiji"
Durata evenimentului: 25 iulie - 3 septembrie 2008
Muzeul National de Arta al Romaniei, Salile Kretzulescu
Program de vizitare: miercuri - duminica, 11.00 - 19.00 
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod