Ceremoniile umaniste înlocuiesc nunta sau botezul la biserică

O practică veche de decenii prin țările vest europene a apărut zilele astea și la noi, introdusă de Asociația Secular Umanistă din România (ASUR). Ceremoniile umaniste sunt un mod de a

O practică veche de decenii prin țările vest europene a apărut zilele astea și la noi, introdusă de Asociația Secular Umanistă din România (ASUR). Ceremoniile umaniste sunt un mod de a celebra anumite evenimente din viață într-o manieră laică, atunci când protagoniștii respectivelor evenimente nu împart aceleași credințe religioase sau nu cred deloc în vreo divinitate.

De exemplu un cuplu de religii diferite, care nu dorește să-și oficieze căsătoria într-una dintre religii anume sau în ambele - cum se întâmplă de regulă ca să împace ambele perechi de socri - poate alege o ceremonie umanistă, care bifează toate ritualurile așteptate de miri (rochie albă, buchete, lumânări, jurăminte etc) fără să-i angajeze spiritual într-una dintre taberele religioase.

Ceremoniile umaniste se pare că ar fi apărut acum 40 de ani în Scoția, și de atunci au fost suficient de numeroase ca să devină legale.

La noi o astfel de ceremonie, oficiată momentan doar de trei persoane pregătite în acest sens de ASUR, nu are o recunoaștere legală, precum nici căsătoria la biserică nu este recunoscută de lege. Pentru asta e nevoie să treceți pe la starea civilă, totuși. Pentru că este, așadar, o ceremonie simbolică, și pentru că umanismul are la bază un ingredient esențial - toleranța - nunta umanistă poate avea loc și între persoane de același sex.

Oficianții ASUR - doi bărbați și o femeie - se pot deplasa oriunde în țară pentru a oficia astfel de ceremonii, fie ele nunți sau botezuri.

Procedura implică mai multe întâlniri între viitorul cuplu (în cazul nunților) sau părinți (în cazul botezurilor) și oficiant, întâlniri la care oamenii se cunosc, iar oficiantul se familiarizează cu povestea lor. Stabilesc împreună ce fel de ceremonie va avea loc - sunt unii care au preferințe cinematografice sau alții care vor să aleagă locuri de desfășurare inedite - iar oficiantul își va croi discursul mulat pe personalitatea cuplului.

Costul unei astfel de ceremonii se învârte în jurul a 1000 de lei, și cel puțin deocamdată se limitează la evenimentele fericite din viața omului.

Înmormântările nu sunt incluse încă în „meniul” ceremoniilor umaniste.

dollores-benezic
dollores-benezic
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod