Tot ce trebuie să știi despre pâinea din comerț

Te-ai întrebat cum ajunge pâinea din comerț pe raft? Descoperă procesul de obținere a unei franzele, pe care o poți lua oricând de la magazin.
Aditivii, conservanții și celelalte ingrediente din pâinea din comerț îți dau de gândit? Ei bine, de la ingredientele de bază și până la cele care creează coaja crocantă care este pe placul multor persoane, sunt multe de spus despre produsele pe care le observi pe rafturilor supermarketului. Pâinea a fost un aliment de bază timp de multe secole, iar în prezent este în continuare o parte importantă a meselor luate pe continente diferite. Pe măsură ce procesele tehnologice au avansat a devenit din ce în ce mai ușor să se obțină o cantitate mai mare de pâine proaspătă. Chiar dacă franzela pe care o cumperi de la magazin a stat în cuptor cu alte sute de pâini, încă se dedică timp și efort pentru realizarea aluatului și a coacerii adecvate. Înainte să ajungi la magazin, deja a avut loc o amplă cercetare de marketing cu privire la forma și textura ideală a franzelei, astfel încât pâinea din comerț să răspundă cât mai bine cerințelor tale.
Aroma, ambalajul și cuvintele utilizate fac parte din experiența de cumpărare, iar pâinea pe care o alegi este în continuare o parte importantă din totalul zilnic de calorii.

 
Cum se face pâine într-o fabrică?

Ingredientele de la care se pornește sunt făina, apa și drojdia. Operațiunea de frământare are loc în malaxoare, după care aluatul este împărțit în bucăți egale pentru realizarea franzelelor. În această primă fază se acordă un interval pentru creșterea aluatului în mod uniform. După aceea franzelele sunt coapte până se obține coloarea potrivită și o coajă crocantă. Sunt lăsate la răcit timp de 2 ore, după care se feliază și se ambalează pe gramaje diferite, fiind gata de trimis spre magazine.

 
De ce diferă costul franzelelor?

Costul final al unei franzele este influențat de factori multipli, de la tipul de făină utilizat, până la ambalaj și comisionul perceput de distribuitori.
Astfel, făina utilizată poate modifica prețul pâinii pentru că anumite tipuri de făină nu sunt disponibile pe plan local sau au un preț de bază mai ridicat. De asemenea, există ingrediente suplimentare care pot fi utilizate pentru a îmbunătăți aroma și textura pâinii, astfel încât să o remarci imediat dintre celelalte produse, mai ales dacă are un ambalaj transparent sau care lasă să se vadă produsul parțial.
Dacă aceste ingrediente nu sunt utilizate produsul final va avea goluri de aer și va deveni tare mult mai repede decât alte sortimente disponibile.
Ambalajul influențează și el costul. Cu cât sunt utilizate mai multe cuvinte sau culori, cu atât șansele de a vedea parțial produsul scad. În general este recomandat să observi îndeaproape franzela pe care o cumperi pentru a fi sigur că este ceea ce cauți. La toate acestea se adaugă și costurile de transport pentru ca pâinea să ajungă până la magazin.

 
Ce rol au aditivii din pâinea din comerț?

Acidul ascorbic (vitamina C) este utilizat întotdeauna pentru a obține un aluat omogen. De asemenea, contribuie la frăgezimea pâinii și îmbunătățește aspectul feliilor tăiate. Făina de soia este folosită pentru a face pâinea să pară mai albă. Dacă nu ar fi utilizată, pâinea ar avea o nuanță de gri deschis, nu foarte plăcută atunci când iei masa. 
În plus, pâinea conține emulsificatori.
Poate că denumirea îți ridică semne de întrebare, însă emulsificatorii au un rol esențial pentru menținerea prospețimii produsului. Propionatul de calciu, făina de grâu fermentată (maiaua) sau oțetul fac parte din această categorie de ingrediente care mențin pâinea fragedă și nu permit să mucegăiască. Gustul este influențat de introducerea emulsificatorilor, astfel încât fiecare producător trebuie să găsească echilibrul protrivit între toate ingredientele pentru a satisface cerințele consumatorilor finali.
Unele sortimenete de pâine conțin făină de grâu fortificată cu vitamine și minerale pentru a preveni carențele nutriționale.

 
Cât timp poți păstra pâinea?

În funcție de rețeta de bază, pâinea din comerț poate fi consumată între 2 și 12 zile de când a fost cumpărată. Chiar dacă se usucă o vei putea utiliza pentru prepararea pâinii prăjite sau a crutoanelor pentru supe și salate. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod