Meniu de post: 30 de idei care îţi uşurează viaţa


Zilele în care vrei să ţii post pot să-ţi dea bătăi de cap dacă nu eşti obişnuită cu mâncarea fără carne, ouă şi lactate. Ca să-ţi fie mai uşor, iată un meniu de post simplu şi rapid!
Printre cele mai versatile alimente care te ajută să ai o dietă echilibrată şi diversificată în zilele de post se numără: lintea, avocado, năutul, ciupercile, cerealele integrale, untul de arahide, tofu, fasolea boabe, mazărea, quinoa, orezul, legumele şi verdeţurile. Aceste alimente sunt sănătoase, unele au un conţinut ridicat de proteine care sunt esenţiale pentru organism şi furnizează fibre plus o mulţime de nutrienţi de care are nevoie corpul.

Ca să nu îţi îngreunezi situaţia, iată câteva sugestii care te pot ajuta să faci alegerile cele mai bune şi să ştii ce să mănânci în zilele de post:


Meniu de post. Ce să mănânci la micul dejun

Dacă nu mai ştii ce să mănânci la micul dejun în zilele de post, poţi să optezi pentru următoarele variante:
  • toast cu unt de arahide;
  • lipie umplută cu tofu, boabe de fasole şi salată;
  • salată cu năut, măsline, roşii şi pătrunjel;
  • pâine prăjită cu avocado şi castraveţi;
  • pâine prăjită cu hummus şi pastă de măsline kalamata (tapenadă);
  • pâine prăjită cu humus, avocado şi roşii;
  • terci de ovăz cu lapte vegetal, fructe şi unt de arahide;
  • pateu vegetal de năut (humus), linte sau fasole boabe cu salată de crudităţi;
  • omletă din tofu, ciuperci, ceapă şi pătrunjel;
  • budincă de chia cu lapte vegetal şi fructe.


Meniu de post. Ce să mănânci la prânz

  • humus cu ciuperci;
  • humus cu avocado şi lipie;
  • piure de mazăre cu quinoa/orez;
  • supă-cremă;
  • salată de năut, fasole boabe şi fasole verdeţuri;
  • salată de linte cu fasole verde;
  • chifteluţe de legume/năut/linte la cuptor cu salată de rucola;
  • salată caldă de orez, năut, ardei şi ceapă;
  • tocăniţă de năut cu curry alături de orez fiert.


Meniu de post.
Ce să mănânci la cină

  • paste cu avocado şi ciuperci;
  • supă-cremă de linte/mazăre/morcovi/roşii/broccoli;
  • platou cu legume şi humus/fasole bătută/piure de mazăre;
  • ghiveci de legume;
  • pacheţele de primăvară cu orez/tăiţei din orez, legume, verdeţuri şi sos de arahide;
  • tocăniţă de linte roşie cu curry;
  • ciupercuţe la cuptor;
  • paste cu sos de roşii şi ciuperci;
  • salată de quinoa/mei cu fasole boabe şi avocado;
  • paste cu sos de roşii şi năut.


Variante de gustări dulci

  • 4 curmale umplute cu unt de arahide;
  • 2 pătrăţele de ciocolată neagră de post;
  • 4-5 smochine uscate;
  • fructe proaspete;
  • un pumn mic de stafide;
  • rondele din orez expandat cu unt de arahide şi banane;
  • 4-5 prune uscate;
  • un măr cu o lingură de unt de arahide;
  • cacao cu lapte vegetal de soia, orez, migdale;
  • dulciuri raw vegane.


Variante de gustări sărate

  • 5-6 măsline verzi;
  • 2 linguri de hummus cu felii de legume crude (morcovi, ardei, castraveţi, ţelină apio);
  • zacuscă pe o felie de pâine integrală;
  • nuci şi seminţe crude (un pumn mic);
  • o felie de pâine integrală cu un sfert de avocado şi sare de mare;
  • fasole bătută cu pâine integrală sau legume crude.

Urmăreşte şi galeria cu reţete de post pentru a descoperi singură mai multe combinaţii care te pot inspira să ai o alimentaţie diversificată şi simplă în zilele în care nu mănânci de dulce!

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;