In forma dupa Sarbatori: sfaturi practice

Cu siguranta esti mai relaxata, mai odihnita, dar si mai "rotunjoara" dupa sarbatorile care tocmai au trecut. Chiar daca ai mancat mai mult decat de obicei, nu e cazul sa te alarmezi sau sa te stresezi din cauza asta. Urmeaza sfaturile nutritionale oferite de Prof. Dr. Mencinocopschi si fii din nou in forma!

 Cu siguranta esti mai relaxata, mai odihnita, dar si mai "rotunjoara" dupa sarbatorile care tocmai au trecut. Chiar daca ai mancat mai mult decat de obicei, nu e cazul sa te alarmezi sau sa te stresezi din cauza asta. Urmeaza sfaturile nutritionale oferite de Prof. Dr. Mencinocopschi si fii din nou in forma!

 

Pentru a incepe noul an intr-o forma maxima, iata cateva reguli de care nutrinionistul te indeamna sa tii cont:

1. Opteaza pentru o alimentatie sanatoasa si naturala;
2. Mergi la sala de trei ori pe saptamana si antreneaza-te timp de o ora;
3. Renunta la sucurile dulci si care contin multe calorii; consuma apa sau suc proaspat rosii;
4. Mananca peste, carne de pui, iepure sau curcan pregatita la gratar, fiarta sau la abur;
5. Consuma cu moderatie branzeturi si opteaza pentru cele slabe;
6. Evita dulciurile si prajiturile.

Daca iti este mai greu la inceput, incepi prin a le reduce treptat;
7. Nu tine diete drastice. Potrivit nutritionistului, o astfel de dieta slabeste sistemul imunitar si-n plus, risti sa acumulezi si mai multe kilograme dupa un meniu drastic;
8. Renunta la alcool.  


Cum sa te imprietenesti cu mancarea?

Inainte de orice fel de dieta incearca sa scapi de toate obsesiile alimentare. Primul pas spre reusita este sa fii constienta ca ceea ce trebuie sa mananci iti face bine, sa-i cunosti valoarea nutritiva si sa iti placa. Mesele bogate in legume si fructe nu trebuie sa fie o corvoada, dimpotriva.

Dupa sarbatori cel mai important este "sa revii treptat la meniul sanatos de dinaintea acestora" este de parere Prof. Dr. Mencinicopschi. Daca ai exagerat cu consumul alimentelor grase, ingaduie-i organismului tau o "pauza".
Da-i in schimb cat mai multe fructe si legume proaspete, de preferat crude.

Orice tip de schimbare in ceea ce priveste alimentatia trebuie sa o faci gradual, pentru a-i permite organismului tau sa se adapteze in mod natural. Este foarte important sa mananci incet, "sa savurezi" fiecare inghititura si sa mesteci mult pentru a facilita digestia.

Daca tot au trecut sarbatorile, nu mai ai scuza meselor copioase. Asadar, mananca putin si des. Gustarile sunt si ele foarte importante si au rolul lor in meniul zilnic. Daca treci peste ele, nu inseamna ca vei slabi mai mult. Cel mult te poti infometa. Atentie insa: o gustare, nu inseamna "rontait". Asigura-ti zilnic aportul optim de vitamine, minerale, oligoelemente si fibre, consumand cinci portii de fructe si legume.


Cum sa nu cazi prada "tentatiilor"?

In general, atunci cand ti-ai propus sa slabesti esti mult mai tentata sa mananci alimente "interzise".
Daca foamea devine incontrolabila, asta inseamna ca undeva in regimul tau alimentar ceva este gresit. Nu elimina niciodata din dieta zilnica dozele de carbohidrati deoarece acestia stimuleaza producerea de serotonina (hormonul care transmite senzatia de satietate).

Ia masa in liniste si nu te grabi. Nu sari niciodata peste micul-dejun si daca in timpul zilei ti se face foame, mananca alimente care iti fac bine, nu fast-food, snacks-uri sau diverse tipuri de dulciuri.


Gustarea ideala

Pentru a scapa de "golurile din stomac", iata cateva idei de gustari sanatoase. Ia-le la ora potrivita si nu uita: nu mai mult de doua pe zi:

Pentru dimineata:

  • ora 10.00: O banana sau un alt fruct - iti da energie si senzatia de rontait in mod continuu dispare;
  • ora 11.00: Doi biscuiti dietetici - carbohidratii din acestia iti taie senzatia de foame;
  • ora 12.00: Suc de rosii cu bucati de castraveti la otet - au putine calorii si nu sunt un pericol pentru silueta ta.

Pentru dupa-amiaza:
  • ora 15.00: o cafea simpla, neindulcita;
  • ora 17.00: un fruct cu doi biscuiti dietetici;
  • ora 19.00: un suc de rosii cu lamaie.

Pentru seara
  • ora 22.00: o ceasca de ceai pentru a evita tentatiile nocturne
  • ora 23.00: o ceasca de lapte degresat sau din soia.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod