Dietă: 5 alimente ieftine, dar pline de vitamine importante

Cartofii sunt nesănătoşi atunci când sunt prăjiţi în ulei. Însă, consumaţi simplu, ei asigură fibre, carbohidraţi buni, potasiu şi multe vitamine.
Nu este scump să mănânci sănătos, atât vreme cât te limitezi la alimentele de sezon. A mânca sănătos nu înseamnă să cumperi ingrediente care mai de care mai îndepărtate de ţara ta, ci să încerci să foloseşti legume/cereale/nuci simple, pe care le găseşti la noi şi să le găteşti într-un mod cât mai simplu.

Bineînţeles că poţi să completezi meniul cu diverse alimente sănătoase care sunt aduse din alte ţări, însă acestea nu te vor stoarce de bani dacă nu cumperi şi felurite mezeluri/cărnuri/brânzeturi/dulciuri/produse gata preparate. Important este să te limitezi la produse simple şi vei constata că nu vei cheltui atât de mulţi bani precum ai crede ca să mănânci sănătos.

Cumpără legume de sezon, verdeţuri, fructe de sezon, cereale integrale, leguminoase, nuci/seminţe crude, iaurt, ouă şi mai puţină carne, brânzeturi, dulciuri şi alte produse procesate din supermarket.
În plus, dacă găteşti acasă preparate simple vei cheltui mai puţini bani şi vei ştii că mănânci ceva sănătos.

Iată câteva dintre alimentele ieftine, dar cu o multitudine de nutrienţi:


1. Fasolea boabe


Boabele de fasole sunt bogate în fibre, ajutând la digestie şi menţinând o stare de saţietate pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, au un efect benefic şi pentru inimă, reducând nivelul trigliceridelor. Conţin şi proteine, iar atunci când sunt consumate alături de cereale integrale se transformă în proteine complete. Aşadar pot să substituie cu succes carnea şi sunt mai ieftine decât multe tipuri de mezeluri.


Consumă-le în salate, în ciorbe, chiftele, pateuri vegetale sau în lipie, amestecate cu alte ingrediente.


2. Cartofii


Devin nesănătoşi atunci când sunt prăjiţi în ulei, însă dacă sunt consumaţi într-un mod simplu pot să se transforme într-un aliment benefic pentru organism. Nu-i asocia cu brânzeturi grase, smântână şi unt, ci consumă-i cu ulei de măsline şi verdeţuri. Sunt ieftini, dar conţin multe fibre, carbohidraţi complexi, vitamine din complexul B şi vitamina C. În plus, trebuie să ştii că au mai mult potasiu decât bananele.


3. Ouăle


Este important să le alegi pe cele de ţară pe cât posibil şi să ştii că sunt proaspete. Un ou conţine 6 grame de proteine pe care organismul le va asimila cu uşurinţă.
În plus, trebuie să ştii că gălbenuşul este foarte htănitor pentru creier, deoarece conţine colină necesară pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi pentru sănătatea ochilor.


4. Varza albă şi roşie


O găseşti peste tot, nu costă mult şi are un conţinut bogat în vitamina C, fibre şi potasiu. De asemenea, este recunoscută pentru proprietăţile sale anticancerigene. Cumpără săptămânal câte o varză pe care să o ai la îndemână pentru salată, dar şi pentru a face ciorbe şi tocăniţe simple din ea.


5. Fulgii de ovăz


Reduc colesterolul având un rol esenţial pentru sănătatea inimii. În plus, se prepară foarte rapid, nu costă mult şi sunt perfecţi pentru micul dejun.
Fulgii de ovăz au un conţinut bogat de magneziu, fosfor, mangan şi fibre care te ajută la digestie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod