De ce este sanatos terciul de ovaz?

Un bol cu terci de ovaz este un mod perfect pentru a-ti incepe ziua, sustin nutritionistii. Datorita continutul ridicat in substante nutritive, ovazul aduce multiple beneficii organismului. La ce foloseste el si cum il putem prepara?

Un bol cu terci de ovaz este un mod perfect pentru a-ti incepe ziua, sustin nutritionistii. Datorita continutul ridicat in substante nutritive, ovazul aduce multiple beneficii organismului. La ce foloseste el si cum il putem prepara?


Zeci de studii atesta beneficiile pe care ovazul le aduce asupra sanatatii inimii, avand in rol major in scaderea colesterolului "rau", a tensiunii arteriale, precum si in controlul nivelului de zahar din sange. De asemenea, potrivit Societatii Americane de Cancer, ovazul are proprietati anticancerigene si este introdus in lista alimentelor recomandate pentru un mic dejun sanatos.

 

Cum reduce colesterolul "rau"?


Ovazul contine un anumit tip de fibra cunoscuta sub denumirea de beta-glucan care inca din 1963 este recunoscuta pentru rolul pe care il are in controlul colesterolului. Astfel, numeroasele studii efectuate au aratat ca persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului (peste 220 mg/dl) il pot reduce cu pana la 23% daca vor consuma zilnic 3 grame de ovaz (echivalentul unui bol cu terci din fulgi de ovaz).

Un studiu publicat in revista americana Archives of Internal Medicine confirma faptul ca un consum ridicat de alimente bogate in fibre (cum este si ovazul) iti protejeaza inima de boli.

Peste 10.000 de participanti la studiul care s-a derulat pe o perioada de 19 ani si care au consumat zilnic 21 de grame de fibre au constatat o scadere a riscului de boli cardiovasculare.

 

Este indicat la postmenopauza


Ovazul este recomandat femeilor aflate in postmenopauza si care intampina probleme cu colesterolul, hipertensiunea arteriala sau alte semne care anunta o problema de natura cardiaca. Asadar, nu ezita sa consumi cel putin 6 portii de terci de ovaz pe saptamana. Studiul care atesta aceste beneficii a aparut in publicatia American Heart Journal si subliniaza ca femeile care au consumat cel putin 6 portii de cereale integrale pe saptamana au prezentat o incetinire in evolutia aterosclerozei (depunerea placilor de aterom care impiedica circulatia sangelui prin artera afectata) si a stenozei (ingustare anormala a acestei valve, care o impiedica sa se deschida cum trebuie).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod