Cum să scapi de pofta de ciocolată

Cremoasă, dulce și aromată, ciocolata poate fi o dorință irezistibilă. Descoperă cum poți controla pofta de ciocolată.
Amăruie, dulce sau cu lapte, ciocolata are o variantă pe placul tuturor și este foarte dificil să o excluzi din meniu.  Chips-urile glazurate, prăjiturile sau fursecurile, cu toate folosesc acest ingredient care adaugă magie și savoare. Ciocolata este în topul poftelor care apar la dietă, iar dacă te gândești la gustul delicios cu siguranță nu ai refuza să guști dintr-o tabletă. Chiar dacă este greu să reziști acestei tentații, există și o explicație în spatele acestei pofte constante. Dacă ești la dietă sau ai alte probleme de sănătate poate că ar trebui să eviți ciocolata sau să o consumi în cantități mai mici. Deși conține vitamine, consumul frecvent de ciocolată va adăuga foarte multe calorii și poate compromite orice meniu axat pe slăbire.
 
De aceea este important să înțelegi ce se ascunde în spatele poftelor. Este oare posibil să-ți iei gândul de la ciocolată și să eviți complet celelalte alimente hipercalorice? Depinde de motivele care declanșează apariția poftei.
„Fiecare poftă are un factor declanșator.
Poate fi vorba despre ceva extern, cum ar fi mirosul prăjiturilor care au cremă de ciocolată sau poate fi un factor intern, de exemplu dacă te simți plictisit, supărat sau obosit. În baza acestor factori îți creezi o imagine despre prăjituri sau ciocolată și în acel moment pofta devine extrem de puternică”
, explică dr. Julia Hormes, psiholog la Universitatea din New York.
 
În loc să mănânci pur și simplu o ciocolată, începi să te gândești la ea, iar acest lucru dublează efectele. Te întrebi când ai gustat ultima dată o ciocolată de acest tip, ce aromă a avut, cum arăta și cum mirosea sau cât timp ți-ar lua să te duci acum să iei alta. Ajungi să te gândești exclusiv la acest lucru fără să te poți concentra la celelalte activități. Pentru a scăpa de pofta de ciocolată trebuie să întrerupi acest proces.

 
Există două strategii utilizate pentru a te elibera de tentația dulce:

 
1. Mindfulness

Se manifestă prin acceptarea acestor gânduri, dar fără a acționa în baza lor. Le conștientizezi, dar nu le lași să te controleze.
„În loc să mănânci o ciocolată sau o negresă te gândești constant la ele.
Însă aceste gânduri nu înseamnă nimic mai mult. Rămân la stadiul de ipoteze. Poți să le vizualizezi ca și cum le-ai așeza pe o frunză și privești cum plutesc pe apa unui râu, îndepărtându-se treptat. Gândurile apar și dispar. Nu trebuie să rămâi concentrat exclusiv pe unul dintre ele. Lasă-le să treacă mai departe, dincolo de tine. Nu trebuie să acționezi conform imaginilor pe care le evocă”
, recomandă dr. Hormes. În urma studiilor realizate s-a constatat că strategia bazată pe mindfulness este foarte eficientă. Persoanele care au utilizat-o au reușit să facă față poftelor mult mai ușor, atât celor cauzate de factori interni, cât și celor motivate de stimuli externi.

 
2. Distragerea atenției

O a doua strategie pentru a elimina pofta de ciocolată este suprimarea gândurilor care permit poftei să apară prin distragerea atenției. La prima vedere ar putea părea inutil să încerci să uiți de gândurile care sunt deja în mintea ta, însă experții au demonstrat că și această strategie poate funcționa.
Persoanelor cărora li s-au arătat poze cu prăjituri și ciocolată li s-a cerut fie să nu se gândească la nimic, fie să se gândească la orice altceva în afară de ciocolată.
„Eram siguri că indicația de a evita gândurile despre ciocolată nu va face decât să intensifice tendința de a reveni la această imagine la nivel psihologic. De obicei, atunci când ți se spune să nu te gîndești la un elefant este chiar primul lucru care îți vine în minte. Cu toate acestea, persoanele intervievate au putut să uite complet de ciocolată gândindu-se la alte subiecte precum întâlnirile cu prietenii, evenimentele planificate pentru perioada imediat următoare, aglomerația din trafic sau problemele pe care le aveau de rezolvat la serviciu. Efectele au fost neutre asupra celor cărora nu le plăcea deloc ciocolata”, explică dr. Adrian Meule, psiholog la Universitatea din Salzburg.
 
Astfel, în momentele în care simți că ești pe cale să cedezi, poți încerca să te concentrezi asupra unor lucruri diferite.
Specialiștii nu îți recomandă să te gândești la alternativele cu mai puține calorii în acele momente deoarece nu vei face decât să intensifici pofta și impresia că dacă nu guști ciocolată în momentul acela nu vei mai putea continua ceea ce faci.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod