Cum să faci prăjituri mai sănătoase - Sfaturile unui dietetician

Îți plac dulciurile dar nu vrei să ai probleme cu silueta sau cu sănătatea după ce le consumi? Află cum poți prepara prăjituri mai sănătoase, la fel de gustoase!
De fiecare dată când guști dintr-o prăjitură te simți vinovată pentru că nu-ți respecți dieta? O siluetă armonioasă nu înseamnă să mănânci mereu același lucru și să ocolești alimentele tale favorite. Trebuie să înveți să creezi un echilibru între pofte, calorii, mici excepții de la regulă și remodelarea eficientă a corpului. În loc să-ți faci griji tot timpul din cauza totalului de calorii, este indicat să vezi meniul zilnic drept un factor care te poate ajuta să-ți atingi obiectivul mai repede. Chiar și dulciurile pot face parte ocazional dintr-o dietă sănătoasă pentru că, dacă le excluzi complet, cresc șansele să faci un exces din cauza poftei. În loc să încerci să uiți că există, mai bine înveți cum să faci prăjituri mai sănătoase pentru a te bucura de gustul bun fără să îți pară rău după aceea sau să petreci multe ore la sală pentru a elimina caloriile în exces.
Dulciurile nu sunt dușmanul tău, ci pot fi un răsfăț culinar care te face să zâmbești atunci când îl savurezi.
Nici nu trebuie să crezi că varianta sănătoasă nu are nicun gust sau că aceste prăjituri nu arată la fel de bine ca și cele obișnuite. Înlocuirea ingredientelor le face să aibă efecte benefice, dar nu vei pierde nimic la capitolul gust.

 
Iată cum poți face prăjituri mai sănătoase:

 
1. Înlocuiește grăsimile saturate

În loc de unt sau ulei de cocos folosește ulei de rapiță sau de floarea soarelui. În acest fel, conținutul de grăsimi nesănătoase va scădea semnificativ și vei preveni afecțiunile cardiovasculare. Margarina nu este o opțiune recomandată pentru că are în componență grăsimi trans, care cresc nivelul de colesterol și pot afecta funcționarea inimii. Odată ce începi să prepari aluaturile cu ulei de floarea saorelui sau de rapiță, prăjiturile vor avea o textură mai ușoară și vor rămâne fragede mai mult timp. 

 
2. Alege făina integrală

Folosești făină albă în toate rețetele de dulciuri? Este momentul pentru o schimbare! Făina integrală este mult mai consistentă, conține fibre și multe vitamine, limitând efectele zahărului din prăjituri asupra glicemiei. Astfel, o bucată de prăjitură va deveni asemeni unei gustări și nu îți va fi foame la scurt timp după ce ai savurat-o.
Făina integrală modifică și gustul final, adăugând o aromă asemănătoare cu cea a nucilor și a caramelului. 

 
3. Nu uita de fructe și legume

Te gândeai că fructele nu se consumă decât simple și că nu sunt utile pentru pregătirea prăjiturilor? Iar legumele sunt doar o garnitură la fripturi? Ei bine, fructele și legumele sunt la fel de importante și când prepari o prăjitură. Vor adăuga fibre și vitamine, reducând conținutul de grăsimi saturate și impactul negativ al zahărului. În plus, mențin aluatul fraged chiar dacă păstrezi prăjitura timp de o săptămână în frigider. Dintre legume, sfecla roșie, morcovii și dovleceii îți pot fi de mare ajutor la pregătirea aluaturilor dulci. Merele, murele, zmeura, afinele și bananele creează un gust dulce și aromat, fără să adaugi foarte mult zahăr. În majoritatea cazurilor, poți înjumătăți cantitatea de zahăr din rețetă dacă o înlocuiești cu echivalentul în fructe.
Prăjitura va avea mai puține calorii, dar cei care vor gusta nici nu vor bănui că ai făcut această schimbare!

 
4. Folosește siropul de arțar în loc de glazură

Glazura prăjiturilor adaugă foarte multe calorii și este făcută adesea folosind unt. Grăsimile saturate pot crește nivelul colesterolului și al trigliceridelor, deci este mai bine să le ocolești. În loc de glazură poți folosi 3-4 linguri de sirop de arțar, peste care vei presăra zahăr brun sau cacao. Prăjitura va fi la fel de gustoasă, dar va conține mult mai puține grăsimi. O altă opțiune pentru glazură este și siropul de melasă, dacă vrei să obții un gust de caramel.
 
Folosește aceste metode pentru a pregăti prăjituri mai sănătoase, pe care le poți gusta când simți nevoia de ceva dulce, fără să-ți faci probleme în legătură cu efectele asupra siluetei. Acest tip de dulciuri, consumate moderat, nu-ți vor periclita eforturile de a slăbi și vei fi mult mai optimistă dacă poți gusta ceva bun din când în când.
Interdicțiile și înfometarea fac excesele mult mai probabile, așa că optează pentru o dietă echilibrată, care îți reconturează silueta treptat, fără să-ți „fure” energia prin eliminarea drastică a dulciurilor.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod