Ce se întâmplă când renunți la gluten?

Glutenul este o proteină care se regăsește în cereale (grâu, secară și orz). Este cunoscut pentru faptul că oferă o textură lipicioasă aluatului și îl ajută să crească.
În cazul în care organismul este sensibil la gluten, sistemul imunitar identifică această proteină ca o substanță periculoasă și produce anticorpi pentru a ataca. Balonarea, constipația și malnutriția sunt doar câteva dintre efectele negative care pot apărea. De asemenea, persoanele care suferă de boala celiacă ar trebui să evite glutenul. Însă ce se întâmplă dacă renunți la gluten, în cazul în care ești sensibil la această proteină?

5 motive pentru care să renunți la gluten


1. Poți avea un stomac mai fericit


Cu alte cuvinte, o digestie mai bună. Multe persoane care aleg viața fără gluten, au dezvăluit că au mai puține dureri abdominale, balonare, constipație sau diaree.
Indiferent dacă ești de acord sau nu cu dietele fără gluten, este dovedit științific că toți carbohidrații și cerealele integrale sunt mai greu de digerat. 

2. Poți obține beneficii antiinflamatorii


Inflamația reprezintă încercarea organismului de a aduce o alimentație adecvată și o activitate crescută a sistemului imunitar la nivelul leziunii din organism. Problema apare când inflamația persistă fără motiv. Inflamația cronică stă la baza bolilor precum bolile de inimă, cancer, Alzheimer și bolile autoimune.
Aportul de gluten creează inflamații în organism, dacă ai o alergie sau sensibilitate la această problemă. 

3. Poate scădea consumul de alimente procesate


Nu toate persoanele aleg produsele din magazine fără gluten. Unii oameni petrec mai mult timp în bucătărie, gătind legume, salate și smoothie-uri. Ai grijă să nu alegi alimentele din supermarketuri fără gluten, dar procesate, din comoditate.

4. Ai putea preveni sindromul intestinului permeabil


Intestinul este căptușit cu celule care selectează ce substanțe ar trebui să intre și ce alimente nu. Aceste celule blochează agenții patogeni și toxinele și permit accesul substanțelor nutritive și al apei.
Însă acești paznici nu sunt infailibili. În cazul în care celulele nu sunt tratate în mod corespunzător, sunt dezvoltate găuri care le împiedică să își facă treaba eficient, ducând la apariția sindromului intestinului permeabil. Glutenul produce zonulin, o proteină care are un impact direct asupra intestinul permeabil, iar consumul acestei proteine poate provoca sau exacerba intestinul permeabil. 

5. Ai putea obține nutrienți importanți


Unele studii dezvăluie faptul că o dietă fără gluten te poate face să pierzi substanțe nutritive importante, pe când altele au descoperit că pacienții care suferă de boala celiacă și urmează o dietă fără gluten consumă mai mult calciu, magneziu, zinc, acid folic și vitamina C. 
iulia-mirica
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anca pe 14 Mar 2017, 18:36
    foarte interesant

    Neavand probleme pana acum, nu mi-am pus probleme cum ar fi viata fara gluten. Dar din articolul asta reiese ca as avea o viata mult mai buna. O sa incerc o saptamana fara gluten, sa vedem daca reusesc :)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod