Ce să mănânci în funcție de tipul tău de ten

Câteva schimbări în alimentație te pot ajuta să ai un ten mai curat și strălucitor. Trebuie doar să știi ce să mănânci în funcție de tipul tău de ten.

Din dorința de a avea un ten perfect, foarte multe femei sunt dispuse să cheltuie o sumă mare de bani pe produse cosmetice, de machiaj sau tratamente care promit să facă minuni. Chiar dacă unele pot să fie eficiente pentru tenul tău, nu înseamnă că trebuie să te rezumi doar la atât. Poți să faci mai multe ca să te asiguri că ai grijă de tenul tău, și anume să incluzi anumite alimente pe care dermatologii le consideră importante pentru sănătatea pielii.

Astfel că în funcție de tipul tău de ten, iată care ar fi cele mai bune alimente care nu trebuie să-ți lipsească din dietă:


Tenul cu pete pigmentare

Potrivit experților, aceste pete pigmentare pot să apară din cauza unei deficiențe de vitamine, în special vitamina B12. Produsele animale sunt cele mai bune surse de vitamina B12, însă mai există și alte alimente pe care le poți introduce în dietă în cazul în care nu ești o mare consumatoar de carne. 

Ce să mănânci dacă ai tenul cu pete pigmentare
  • alimente bogate în vitaminele C, E și acid elagic, cum ar fi: citrice, căpșuni, kiwi, roșii, rodii;
  • știi deja că petele pigmentare se accentuează atunci când stai la soare, de aceea pe lângă crema cu factor de protecție este bine să mănânci alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi: fructe de pădure, grepfrut, ananas, prune, varză de Bruxelles, spanac și hrișcă.


Tenul gras

Se cunoaște faptul că alimentele cu un indice glicemic mare stimulează glandele sebace să producă mai mult sebum, însă aceste lucru nu este deloc util în cazul persoanelor care au un ten cu tendință spre îngrășare.

Ce să mănânci dacă ai tenul gras
  • alimentele bogate în vitamina A pot să scadă producția de sebum. Consumă mango, spanac, morcovi, ouă, caise uscate și cartofi dulci;
  • încearcă să limitezi consumul de pâine albă, cartofi și paste din făină albă.


Tenul predispus la acnee

Tot alimentele cu un indice glicemic mare sunt cele care înrăutățesc problemele și în cazul tenului predispus la acnee. Glandele sebacee produc mai mult sebum care blochează porii, favorizând dezvoltarea bacteriilor și apariția inflamațiilor. 

Ce să mănânci dacă ai tenul predispus la acnee
O atenție sporită la alimentația ta te poate ajuta să ameliorezi foarte mult simptomele și să ai un ten mai curat.
Prin urmare, cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este acela de a introduce cât mai multe grăsimi polinesaturate în dietă, deoarece acestea calmează inflamațiile. Consumă fructe, legume, nuci, semințe de in, alge marine, fructe de mare.


Tenul uscat

Această problemă apare atunci când consumi mai puține grăsimi bune și prea multe alimente bogate în vitamina E. 

Ce să mănânci dacă ai tenul uscat
Este foarte important să mărești consumul de grăsimi mononesaturate, cum ar fi leguminoase, alge marine, soia, ouă, avocado, oleaginoase. În cazul în care nu ești vegetariană trebuie să consumi cu regularitate pește, cum ar fi macrou, somon sau păstrăv.


Tenul cu riduri

Consumul de alcool favorizează deshidratarea intensă a pielii, favorizând apariția ridurilor. Un alt factor de risc important este zahărul care predispune pielea la îmbătrânirea prematură. 

Ce să mănânci dacă ai tenul cu riduri
Antioxidanții sunt cei mai importanți atunci când vorbim despre elasticitatea pielii.
Este foarte important să incluzi în dietă soia, legume cu frunze verzi, spanac, sparanghel, țelină, vinete, usturoi și ceapă. Încearcă să limitezi pe cât posibil consumul de făină albă, carne roșie, zahăr, unt, margarină, lapte și alte produse lactate.


Cearcănele accentuate

Această problemă nu are la bază numai lipsa somnului, ci poate să fie un simptom care ascunde o boală serioasă, cum ar fi o alergie sau intoleranță, care determină apariția inflamației și a culorii închise din jurul ochilor.

Este foarte important să faci un test pentru a verifica ce intoleranțe alimentare ai. Între timp, specialiștii susțin că ar fi bine să excluzi din dietă alimentele care pot să cauzeze probleme, cum ar  fi lactatele, produsele cu făină albă, chipsurile, cafeaua instant, supele instant și îndulcitorii artificiali. 

În cazul în care nu ai intoleranțe alimentare, atunci cearcănele accentuate pot să fie determinate de o deshidratare a organismului.
De aceea este foarte important să bei mai multă apă și să eviți consumul excesiv de cafea și băuturi carbogazoase.

Consumă mai multă carne roșie, ton, ouă și hrișcă pentru a furniza corpului nutrienții necesari. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod