5 sfaturi pentru a preveni accidentările atunci când alergi. Ce spune specialistul?

Pentru mulţi dintre noi, alergatul este unul dintre cele mai la îndemână sporturi: îl poţi practica aproape oriunde, nu ai nevoie decât de vreme frumoasă şi o pereche de adidaşi. Sau, totuşi, este nevoie de ceva mai multă precauţie, atenţie şi cunoaştere?

Dacă citeşti acest articol eşti cu siguranță o persoană căreia îi plac sporturile şi care ţine foarte mult la sănătatea şi integritatea corpului său. Deşi alergatul este un sport la îndemână, alergătorii au parte de foarte multe accidentări – unele studii arată că un procent îngrijorător de peste 74% dintre alergători suferă în cele din urmă de accidentări în timpul antrenamentelor, mai mult decât cei care practică fotbalul profesionist.  

Cele mai comune accidentări în cazul alergatului sunt datorate suprasolicitării, faptului că porți încălţăminte nepotrivită sau pot avea legătură cu un defect biomecaninc la nivelul corpului.

Vestea bună este că cele mai multe accidentări din timpul alergatului pot fi prevenite.

Iată care sunt cele 5 sfaturi pentru a preveni accidentările atunci când alergi:

1. Evită excesele


Multe dintre accidentările din timpul alergatului sunt rezultatul antrenatului în exces: intensitatatea crescută, prea mulţi kilometri, prea repede. Este important să îţi faci un plan de progres treptat al antrenamentelor, atât din punct de vedere al intensităţii, cât şi din punct de vedere al kilometrilor pe care ţi-i impui. Obiectivul de kilometraj din fiecare săptămână nu ar trebui să crească cu mai mult de 10%.

Prin creşterea treptată a antrenamentului te vei salva de durereApostolescu Robert Cristian, medic specialist ortoped
Depăseşte-ţi limitele, dar fă-o gradual şi cu răbdare.
Prin creşterea treptată a antrenamentului te vei salva de durere şi frustrare şi tot îţi vei atinge obiectivele. Lasă simţul comun şi un program de antrenament inteligent să determine cât de mult ar trebui să alergi.

2. Încălţămintea potrivită este crucială în cazul alergatului


Fii sigur că încălţămintea pe care o porţi nu este uzată şi că ai modelul potrivit pentru picioarele şi stilul tău de alergat. Încălţămintea nepotrivită poate agrava problemele existente, cauzând durere în laba piciorului, genunchi sau şolduri.

Purtarea unei perechi de încălţăminte care şi-a pierdut amortizarea poate conduce de asemenea la accidentări.

Fii atent la astfel de detalii – te pot scuti de foarte multe bătăi de cap şi de durere!

3. Găseşte suprafaţa potrivită pentru a-ţi face antrenamentul


Odată ce ţi-ai găsit perechea potrivită de adidaşi, vrei să fii sigur că îi foloseşti pe cea mai bună suprafaţă. Într-un mod ideal, îţi doreşti ca solul să absoarbă şocul, nu să îl transmită picioarelor. Evită betonul pe cât de mult posibil: este de aproximativ 10 ori mai dur decât asfaltul şi este considerată o suprafaţă groaznică pentru alergat.

Sunt recomandate suprafeţele mai moi, cum ar fi iarba sau un teren care nu a fost asfaltat/amenajat pentru alte scopuri.

Constanţa este de asemenea importantă, pentru că o schimbare bruscă pe o nouă suprafaţă de alergat poate cauza accidentări. Vei vrea de asemenea să eviţi întoarcerile bruşte, deci încearcă să cauţi un traseu cu curbe line şi alei cât mai drepte.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod