Diete de primavara

Monodieta cu morcovi Pentru om, morcovul este unul dintre cele mai pretioase alimente. Desigur, trebuie cautati morcovii cultivati in conditii ecologice - morcovii produsi de agricultura industrializata sunt deosebit de toxici pentru organismul uman; coaja lor, care ar trebui sa contina cele mai importante substante nutritive, este invadata de tot felul de ingrasaminte si pesticide, fara a mai pune la socoteala noile metode de iradiere a unora dintre legumele care ne sunt oferite spre consum.

Morcovul salbatic era foarte raspandit in Antichitate. Subspecia comestibila se cultiva de aproximativ 2.000 de ani, fiind originara din Asia Centrala.

Morcovul de primavara are proprietati depurative, tonice, remineralizante, diuretice. Este foarte apreciat de intestin pentru actiunea sa regulatoare, laxativa si antidiareica, precum si pentru efectul sau cicatrizant asupra mucoasei iritate.

Stomacul beneficiaza si el de aceasta actiune cicatrizanta si antiseptica.
Morcovul fluidizeaza bila si tonifica ficatul. Este antianemic, intervenind astfel in procesul de crestere, dar si in cazul rahitismului si al demineralizarii. Creste nivelul globulelor rosii.

Participa la intinerirea tesuturilor si a pielii, grabeste cicatrizarea ranilor si imbunatateste acuitatea vizuala. Prin continutul sau de levuloza si dextroza, este recomandat diabeticilor.

Daca efectuati o cura interna cu morcovi, profitati de acest lucru pentru a va regenera si pielea: da un morcov pe razatoarea fina si aplica-l pe toata fata; tine-l un sfert de ora si apoi spala-te cu apa minerala. Inmoaie o bucata de vata in suc de morcovi si sterge-ti fata; pielea ta isi va recapata supletea si aspectul odihnit.

Morcovul este deosebit de bogat in vitamina A si provitamina A (caroten), vitaminele B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B9 (acid folic), C si E; de asemenea, mai contine minerale - fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom, caroten, asparagina si daucarina.
Potrivit gustului si disponibilitatii fiecaruia, avem la dispozitie doua variante: monodieta de morcovi si cura de suc de morcovi. In ambele cazuri, nu se inlatura coaja, ci se curata repede cu o perie pentru fructe si legume, sub un jet de apa, deoarece toate proprietatile miraculoase ale morcovului se regasesc in coaja lui.

Efectuarea curei
Durata: 3-5 zile consecutiv.
Se consuma numai morcovi cruzi, fierti in aburi, la temperatura
scazuta, si sub forma de suc sau piure.

Pe stomacul gol
Un pahar mare de suc de morcovi.

Micul dejun
1/3 morcovi cruzi;
2/3 morcovi fierti in aburi la temperatura scazuta.

Dimineata
Un pahar mare de suc de morcovi.

Pranzul
Un pahar de suc de morcovi;
O portie de morcovi dati pe razatoare;
O portie de piure de morcovi de primavara sau morcovi fierti in aburi la temperatura scazuta.

Gustarea
Un pahar de suc de morcovi.

Cina
La fel ca la pranz.

Intre timp, bea o infuzie de fumarita, fara zahar, cate trei cesti pe zi, intre mese.
Cunoscuta inca din Antichitate pentru virtutile ei terapeutice, fumarita incetineste procesul de imbatranire: aceasta planta era deja cunoscuta in secolul al II-lea pentru proprietatile ei depurative, mai ales la nivelul celulei hepatice si al cailor biliare; de asemenea, are actiune laxativa, diuretica, stomahica si tonica.

Reteta pentru gurmanzi: Piure de morcovi de primavara
Se fierb in aburi, la temperatura scazuta, 500 g morcovi fragezi cu tot cu coaja - daca ai noroc sa gasesti pe piata o cutie de morcovi cu frunze verzi si proaspete, pastreaza-le. Fa un piure, in care amesteca o lingura de patrunjel si de menta taiata marunt, 2-3 frunze de morcov maruntite si cateva seminte de anason.


Cura cu suc de morcovi

Efectuarea curei
Durata: o luna.

Daca te hotarasti sa faci sucul cu mainile tale, alege numai morcovii cultivati in conditii ecologice. Daca nu, gasesti in magazinele de produse dietetice excelente sucuri de morcovi, la sticla sau la packuri de carton, unele imbogatite in betacaroten, precum si concentrat de suc de morcovi la fiole.

Pe stomacul gol
Un pahar mare de suc natural de morcovi.

La pranz sau la cina
In functie de timpul fiecaruia, un pahar mare de suc natural de morcovi.
Mesteca sucul inainte de a-l inghiti, ca si cand ar fi un aliment solid. Nu-l dilua nici cu apa, nici cu vreun alt suc de legume sau de fructe.

Informatii preluate din cartea "Diete cu fructe si legume pentru eliminarea toxinelor ", de Regine Durbec, Editura Polirom, 2006, www.polirom.ro
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniela pe 26 Iun 2008, 15:00

    Excelent... as fi vrut sa stiu daca salatele de cruditati care contin maioneza (in cantitate mica) fac ca legumele sa isi piarda din proprietati si mai vroiam sa stiu daca o salata de cruditati, morcovul, caci despre el vorbim, dat pe razatoare si tinut la frigider pana a doua zi daca mai are aceleasi proprietati. Va multumesc!

    0
    0

  • Irina pe 31 Mai 2007, 20:40
    dieta de citrice

    e super gustoasa si sanatoasa

    0
    0

  • magdalenaniculea pe 15 Mai 2007, 00:35
    dieta de primavara

    da macar este o dieta sanatoasa este multe vitamine este ok

    0
    0

  • Nicoleta pe 14 Mai 2007, 16:25
    Imi place foarte mult subiectul abordat

    Foarte interesant articolul!!

    0
    0

  • stoica stefan pe 14 Mai 2007, 12:12
    TopSanatate

    Am memorat tot din acest site si vreau sa spun ca ar fi bine sa incerc si eu chiar daca sunt sanatos.

    0
    0

  • denisia nagy pe 12 Mai 2007, 22:23
    diete de primavara

    dieta cu morcovi,din punctul meu de vedere este destul de economica,dar ce nu inteleg este, se tine dieta o luna fara nici-un alt aliment?doar morcovi?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod