De ce te îngrași după vârsta de 40 de ani?

Există un medicament care diminuează activitatea unei enzime responsabile pentru luarea în greutate la vârsta mijlocie?
Multe dintre noi au observat faptul că luăm în greutate odată cu înaintarea în vârstă. Credeați că acest lucru se întâmplă din cauza unui stil de viață nesănătos? Rezultatul unui nou studiu propune cu totul și cu totul altă variantă. Se pare că de vină este... o enzimă!

Obezitatea poate fi, în general, prevenită printr-o dietă sănătoasă și exerciții fizice, dar uneori continuăm să luam în greutate indiferent de eforturile pe care le facem. De exemplu, există un fenomen întâlnit printre oamenii de vârstă mijlocie, asociat cu sporirea depozitelor de grăsime (în special în zona abdominală), care poate duce la supraponderabilitate.
Nu contează dacă mănânci mai puțin decât înainte, odată ajuns în perioada dintre vârste.
Cercetătorii au investigat transfomările biochimice din organismal unul animale a căror vârstă corespunde cu vârsta mijlocie la oameni (45 de ani). În felul acesta au descoperit că o enzimă (numită DNA-PK) devine mai activă odată cu îmbătrânirea, transformă substanțele nutritive în depozite de grăsime și reduce numărul de mitocondrii.

Mitocondria este centrul desfășurării activitătții celulare. Mitocondriile sunt mici compartimente din celulă care transformă alimentele în energie (90% din energia de care au nevoie celulele pentru a crește), descompun substanțele nefolositoare pentru organism și celulele moarte.
Cu cât suntem mai tineri, cu atât avem mai multe mitocondrii în corp. Deci, cu cât înaintăm mai mult în vârstă, cu atât rămănem cu mai puține mitocondrii, iar lipsa lor scade rezistența la effort fizic și favorizează obezitatea.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, au fost făcute teste pe șoareci, care au arătat că există un drog care oprește efectele distructive ale enzimei, crește rezistența la efort fizic și scade rata obezității. Are exact efectele opuse enzimei.
Deși suntem departe de a obține un medicament asemănător potrivit pentru oameni, inițiatorul cercetării afirma un nou studiu poate pava calea către un nou sortiment de medicamentație, în timp ce studiul deja terminat distruge percepțiile sociale despre vârsta mijlocie și luarea în greutate.

Dat fiind faptul că obezitatea este un factor de risc al atât de multor boli cronice (Alzheimer, cancer, boli cardiace), cercetătării cred că ultimele descoperiri vor ajuta la diminuarea pericolului de moarte al oamenilor care suferă de acest tip de afecțiuni.


,,Societatea contemporană atribuie luarea în greutate lipsei de exercițiu fizic, lipsei de voință sau stilului de viață instabil al oamenilor cu vârste cuprinse între 30 si 60 de ani, dar studiul nostru arată că există un program genetic condus de această enzimă <<hiperactivă>>. Cu toate acestea, sper să nu existe cazuri de oameni care renunță la o alimentație echilibrată sau care nu se mai mențin în formă de la o vârstă, bazându-se pe rezultatul acestui studiu.” spune Dr. Jay H. Chung, autorul studiului.
adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod