Ai ales o dietă diversificată? S-ar putea să nu fie cea mai bună alegere

Cele mai multe sfaturi privind alimentația sănătoasă se concentrează pe consumul unei varietăți de alimente, pentru a te asigura că profiți de beneficiile aduse sănătății de diferite grupe alimentare.
În acest fel, experții în domeniul sănătății spun că este mai probabil să obții ceea ce ai nevoie pentru corpul tău din alimente. Însă, într-un nou studiu, oamenii de știință au descoperit că o dietă diversificată nu este neapărat perfectă pentru îmbunătățirea stării de sănătate. 

Ce impact are o dietă diversificată în viața ta?


Se pare că există un sprijin științific foarte redus pentru ideea conform căreia o dietă diversificată duce la rezultate mai bune pentru sănătate, mai ales atunci când vine vorba de reducerea riscului de afecțiuni cronice, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă și diabetul. De fapt, dietele diversificate, conform unor studii recent revizuite, au fost corelate cu rezultate mai grave ale acestor măsuri.
Acest lucru se datorează faptului că studiile existente au definit diversitatea în moduri diferite, iar oamenii interpretează nevoia de a mânca o varietate de alimente în moduri diferite. 

Acest lucru nu este în întregime surprinzător. Pentru a măsura varietatea, cele mai multe studii le-au cerut oamenilor numărul de alimente diferite pe care le consumă - de la gustări, la mese și produse proasepete. Se pare că oamenii care consumă o gamă mai largă de alimente au tendința de a mânca mai multe alimente nesănătoase, inclusiv snacksuri prelucrate, prăjituri și dulciuri, în comparație cu persoanele care se rezumă la fructe și legume și nu au atât de multe tipuri diferite de alimente în dieta lor.

Pentru a determina dacă o dietă este diversificată, cercetătorii au analizat și uniformitatea dietei, care a măsurat ce tipuri de alimente au furnizat cea mai mare cantitate de energie sau calorii, precum și cantitatea de fibre sau modul în care au fost procesate produsele alimentare.
Folosind aceste definiții diferite ale diversității, studiile nu au descoperit niciun beneficiu general al acestor diete diversificate pentru domeniul sănătății, cum ar fi prevenția bolilor de inimă și obezității. Cu toate acestea, când studiile s-au axat pe calitatea dietei, în special diete care conțineau grăsimi sănătoase, multe fructe, legume și cantități limitate de carne roșie și lactate, s-a constatat că acste diete au fost asociate cu un risc mai scăzut al apariției bolilor cronice. 

Lumea se schimbă, dar și mediul alimentar.

 
O dietă diversificată înseamnă în zilele noastre ceva complet diferit față de ce însemna la începutul secolului al XIX-lea. Atunci, preocupările legate de sănătate se concentrau pe subnutriție și pe faptul că oamenii nu consumau cantități adecvate de nutrienți și vitamine, așa că recomandare de a mânca o varietate de alimente era normală pentru a le crește șansele oamenilor de a-și satisface nevoile nutriționale la mesele obișnuite.
În prezent, interesul s-a mutat de la subnutriție la exces alimentar, în special în țările precum Statele Unite și cele cu venituri medii. Iar preocupările pentru sănătate sunt pentru boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea și diabetul zaharat de tip 2.

Acest lucru nu înseamnă că o dietă diversificată nu este bună pentru tine, doar că cei mai mulți oameni interpretează această varietate pentru a include toate tipurile de alimente, iar unele dintre acestea nu sunt neapărat sănătoase.

Cu alte cuvinte, o dietă diversificată nu este reprezentată de o varietate de alimente nesănătoase și sănătoase, deoarece este posibil ca efectele nocive ale alimentelor de slabă calitate să depășească beneficiile alimentelor sănătoase.
Este mai important să te concentrezi pe calitatea dietei decât pe tipul ei. Adică să consumi mai multe alimente pe baze de plante, fructe, legume, uleiuri vegetale și carne slabă.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod