Impatiens sau cate ceva despre "Sporul casei"

Impatiens este un gen de circa 850 de specii anuale si perene, care cresc in mod natural in regiuni cu clima tropicala sau temperat-calda. Sunt plante foarte apreciate...

Impatiens este un gen de circa 850 de specii anuale si perene, care cresc in mod natural in regiuni cu clima tropicala sau temperat-calda.

Sunt plante foarte apreciate, deoarece pretind o ingrijire minima, sunt rezistente la boli si se matureaza repede, producand flori foarte colorate.

Numele lor deriva de la "nerabdarea" cu care fructele mature se deschid la cea mai mica atingere, lasand sa cada semintele. Impatiens cultivate sunt in mare parte hibrizi derivati din Impatiens walleriana, planta originara din Africa orientalo-tropicala.

Cultivare

Desi sunt perene, multe Impatiens sunt cultivate adesea, din comoditate, ca si plantele anuale.

In cazul in care le-ati pastrat corespunzator in timpul anului, replantati-le primavara, dar numai daca au umplut prea mult ghiveciul, deoarece cresc bine atunci cand au radacinile bine presate. Utilizati un amestec de pamant fertil cu putina turba.

In timpul primaverii si verii, aceste plante prefera ambiente bine aerisite, cu lumina indirecta - mentineti-le la 18 grade Celsius, desi rezista si la temperaturi mai ridicate.

Udati-le atat cat sa mentineti pamantul permanent umed. Stropiti-le doar atunci cand este foarte cald, fara a uda foarte mult frunzele, care pot fi usor contaminate de fungi.

Este mai bine sa asezati ghiveciul intr-o cada ce contine pietris ud. Din mai pana in septembrie, o data pe saptamana, adaugati un ingrasamant lichid in apa cu care udati planta.

Toamna si iarna, ar trebui sa mentineti o temperatura in jur de 18 grade Celsius, astfel incat planta sa continue sa prospere si sa infloreasca. Reduceti numai putin udarea. Daca temperatura este prea scazuta, udati planta mai putin, lasand pamantul sa se usuce si nu mai administrati ingrasaminte.

Reproducere

Intre aprilie si octombrie, prelevati butasi lungi de 10 cm din ramurile laterale si, dupa ce ati inlaturat frunzele situate cel mai bazal, asezati-i intr-un pahar cu apa pentru a se inradacina - in cateva zile se vor forma radacinile.



Apoi plantati-i separat in ghivece care contin un amestec de pamant fertil si nisip. Mentineti pamantul umed si asezati ghivecele la adapost de lumina prea intensa timp de 1-2 saptamani, pentru ca radacinile sa se fixeze bine.

La primele semne de crestere, tratati plantutele ca si pe plantele adulte, iar, in timpul dezvoltarii, taiati-le varfurile.

Daca se doreste obtinerea unui numar mare de plante, trebuie sa efectuati insamantarea la inceputul primaverii. Folositi o tava plina cu pamant pentru seminte, acoperiti semintele cu un strat subtire de pamant si tineti-le intr-un loc cald si intunecos.

Asigurati putina lumina atunci cand apar vlastarele si transferati plantele in ghivece diferite cand sunt suficient de mari pentru a fi manevrate. In conditii favorabile, deseori Impatiens autodisemineaza spontan.

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Monica pe 20 Nov 2012, 14:06
    uscat

    Buna!am si eu o problema mare cu floricica "sporul casei" abea l`am cumparat e micutz.. numai ca a inceput sa se usuce bobocii de floare si frunzele de asemeni .. ce pot sa-i fac?ce fac gresit?:( apa are o data 4 zile.. are lumina.. nu stiu ce fac rau :( Astept un raspuns daca se poate;) Multumesc din suflet

    7
    0

  • Naty pe 12 Aug 2012, 14:31
    uscarea frunzelor

    am şi ui o aşa numită floare impatiens, sau sporul casei a crescut foarte repede că nici nam observat a început să înflorească chear are flori foarte multe dar de la un timp se usucă mărginile la frunze vărog spuneţimi şi mie ce săi fac ?????

    2
    0

  • ionela pe 25 Mar 2012, 20:06
    raspuns la boli

    pt niculina eu am aceasta planta de multi ani, si in ultimul an a facut si a mea paianjeni, problema o reprezinta apa care o folosim la stropit, intradevar are nevoie de apa dar nu in exces, incercati sa-i puneti apa in farfurie, si aunci cand o stropiti fierbeti apa si raciti-o, daca au picat frunzele fara ca ea sa aibe paraziti nu va faceti probleme acolo unde pica o frunza iese un lastar, daca o pastrati asa cum trebuie cu siguranta va rezista si va face flori tot timpul anului. Din pacate daca e cumprinsa de paianjenii cei mici si albi nu prea mai aveti ce-i face, nu scapati de iei nici daca-i schimbati pamantul nici cu insecticid

    4
    0

  • alina pe 4 Aug 2011, 14:16
    nu mai infloreste

    in urma cu 3 sapt am cumparat 2 impatiens, foarte frumoase, cu multe flori. le-am pus in balcon (nu in soare direct) si s-au ofilit (frunze cazute, flori ofilite, cazute), probabil de la caldura de afara.le-am mutat in casa, au mai inflorit in cateva zile, dar apoi nu. trebuie udate in fiecare zi?pt k dak nu le ud intr-o zi frunzele sunt cazute, se usuca si cad.

    11
    3

  • sorin.calugar pe 11 Mai 2011, 10:55
    nu infloreste

    am si eu o floare sporul casei si nu stiu cum sa ii fac sa o vad inflorita mai repede si imi pare tare rau de ea ca nu mai infloreste

    7
    1

  • Rodika pe 5 Nov 2009, 15:54
    Procurare material saditor (seminte)

    Daca cineva ma poate ajuta de unde pot procura material saditor sau seminte Va multumesc

    6
    0

  • lili pe 25 Oct 2008, 13:49
    tuns

    Planta Sporul Casei se tunde si daca da cand ?

    10
    4

  • Lya pe 11 Oct 2008, 11:41
    sporul casei

    Va rog daca puteti sa ma ajutati! Am doua plante cumparate in vara din Germania. Au fost superbe pina acum vreo doua saptamini cind una dintre ele am observat ca are ceva. A inceput sa se adune frunzele de la virf si apoi sa cada,apoi a inceput sa se ofileasca cite putin din planta. Le-am tot rupt cite putin asa incit acum a ramas doar tulpina principala si inca vreo citeva scurte si fara frunze. Va rog sa-mi spuneti ce poate sa aiba si mai ales ce sa-i fac? Am schimbat si pamintul si degeaba! Multumesc!

    23
    1

  • niculina stan pe 27 Sep 2008, 10:14
    paraziti la planta

    au aparut o sumedenie de paianjeni minusculi care au distrus plantele in foarte scurt timp,cum pot trata plantele

    31
    5

  • rodik pe 15 Iul 2008, 20:58
    boli la plante

    cand se face tratamentul pentru fainarie la impatiens ??

    12
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod