Cum iti este afectata relatia de nasterea unui copil

Necesitatile unui copil sunt imediate si pentru o anume perioada de timp dupa ce ai nascut, relatia cu sotul tau va trebui sa treaca pe locul doi. Insa acest lucru nu ar...
Necesitatile unui copil sunt imediate si pentru o anume perioada de timp dupa ce ai nascut, relatia cu sotul tau va trebui sa treaca pe locul doi. Insa acest lucru nu ar trebui sa insemne ca nu trebuie sa-i acorzi aceeasi importanta ca si pana acum. Dincolo de toate, fundamentul oricarei familii fericite inseamna un cuplu fericit.

Fiecare dintre parteneri va trebui sa-si ia zile libere de la serviciu pentru a avea grija de nou-nascut. Insa amandurora va va lua destul timp pana cand veti reusi sa va acomodati cu noul rol de parinte pe care il veti juca. Insa acest statut aduce dupa sine si o serie de anxietati:

Anxietati comune pentru tatici

- oare voi fi un tata suficient de bun?
- cum voi reusi sa lucrez cu norma intreaga, sa-mi ajut sotia, sa fiu alaturi de copil si sa mai gasesc si timp pentru mine?
- voi reusi sa castig suficienti bani pentru a-mi intretine familia? Daca imi voi pierde slujba?
- partenera mea este atat de preocupata de copil; oare vom mai fi un cuplu normal vreodata?

Anxietati comune pentru mamici

- oare voi fi o mama suficient de buna?
- oare corpul meu va mai reveni vreodata la normal?
- oare voi reusi sa-mi protejez copilul in fata tuturor pericolelor din afara?
- cum ma voi simti cand voi deveni dependenta financiar de sotul meu?
- oare voi mai avea viata mea personala din nou?

Sfaturi legate de obligatiile fata de copil

- de fiecare data, participati amandoi la baita copilului - sau si mai bine, bagati-va toti trei in cada.

- gasiti-va timp in fiecare dimineata sa va cuibariti si sa va strangeti in brate toti trei.
- impartiti-va atributiunile fata de copil. De exemplu, in timp ce unul dintre voi ii schimba scutecele, celalalt s-ar putea ocupa de atragerea si distractia copilului.

Bucuriile si necazurile unui parinte

Pentru majoritatea cuplurilor, sa devina parinti este cel mai fericit moment din viata lor. Vei vedea cum amandoi veti petrece ore in sir gandindu-va si imaginandu-va cum va arata creatia voastra, iar apoi admirandu-i manutele si piciorusele atat de mici si de incantatoare. Fiecare mica dezvoltare va fi ca o adevarata piatra de incercare care trebuie impartasita: primul zambet, primii dintisori - prima noapte nedormita! A invata sa fii parinte poate fi uneori o experienta extraordinara.

Insa o data cu bucuria vor aparea inevitabil si necazurile. De departe cea mai mare problema cu care va veti confrunta vor fi noptile nedormite. Oboseala s-ar putea sa va faca sa va simtiti aproape bolnavi fizic, epuizati psihic si daramati emotional. Chiar si cea mai mica neintelegere va lua proportii imense in aceasta situatie.


Iata care sunt cele mai obisnuite probleme care apar:

1. Banii - sau mai degraba, lipsa lor. Schimbarea echilibrului financiar se produce deoarece unul dintre voi va trebui sa renunte la serviciu, ceea ce va fi o mare problema. Trebuie sa analizati foarte atent problema banilor care vor fi alocati ingrijirii copilului.

2. Timpul - ca sa gasesti suficient timp pentru copil, pentru relatia ta, pentru serviciu si pentru tine insati, aceasta va fi o batalie permanenta careia va trebui sa-i faci fata. Este nevoie sa te organizezi cat mai bine pentru a multumi pe toata lumea, inclusiv pe tine.

3. Sex - chiar daca iti vei gasi timp si energie pentru viata sexuala, tot va trebui sa iti refaci entuziasmul, iar 80% dintre proaspetele mamici au afirmat ca dorinta lor sexuala era destul de scazuta in primele luni de dupa nastere.

4. Treburile casei - in loc sa va invinovatiti unul pe celalalt din cauza dezordinei din casa sau ca nu mai exista mancare in frigider, invata sa te relaxezi si nu sa creezi haos. Viata se va reintoarce la normal oricum; in acelasi timp, poti comanda o pizza si sa faci mai putina lumina in casa pentru a nu mai vedea dezordinea.


5. Socrii - exista o linie foarte fina intre implicarea utila si amestecul socrilor in viata voastra, iar de cele mai multe ori depinde de starea ta de spirit. Nu uita sa accepti orice fel de ajutor ti se ofera, insa insista asupra acelor lucruri care sunt importante pentru tine.

Cum sa-ti faci timp si pentru viata de cuplu

Nu uita ca fiecare moment este important pentru viata ta de cuplu, indiferent ca acesta inseamna doar cateva minute sau un weekend intreg.
Fii atenta si nu rata nici o oportunitate de a petrece putin timp impreuna doar cu partenerul tau.
Fa-ti o lista cu lucrurile care va fac placere in mod normal si vezi care dintre acestea pot fi facute in timp ce este si copilul prin preajma.
Angajeaza-ti o babysitter, chiar si pentru o jumatate de ora pe care o poti castiga alaturi de sotul tau.

Cum sa-ti rezolvi problemele

Vorbeste, vorbeste, vorbeste si vorbeste cat mai mult. S-ar putea sa fie destul de dificil sa-ti pastrezi calea de comunicare deschisa in timp ce amandoi sunteti ocupati si epuizati, dar acesta este cel mai important lucru pentru tine care te poate ajuta sa previi dezvoltarea micilor probleme in situatii grave.


Incearca sa gasesti cel putin o ora libera in fiecare saptamana in care sa discutati despre toate lucrurile care s-au intamplat intre timp. Cel mai adesea inseamna sa-ti impartasesti in primul rand emotiile si sentimentele, dar incearca sa nu transformi aceasta ora intr-o sesiune de vaicareli.

Nu uita cel mai important lucru: atunci cand investesti timp in relatia ta, vei investi, de asemenea, timp in fericirea viitoare a copilului tau.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nadia Mihaela Leahu pe 26 Feb 2008, 23:09
    mai multa informatie

    doresc sa imi fac lucrarea de licenta pe aceasta tema insa nu am informatiile necesare despre carti si autori care au dezbatut aceasta problema in amanunt. este o tema foarte interesanta si ar trebui luata in serios de fiecare cuplu hotarat sa faca pasul de a avea copii. ce carti ar trebui sa citesc pentru a detine mai multe informatii despre problemele unui cuplu dupa nasterea copilului?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod