Gradinita: cat de mult il ajuta pe micutul tau

Primul mediu social in care un copil se dezvolta este familia. In prima perioada a vietii, lumea unui copil se restrange la casa si interactiunea este cea cu membrii..

Primul mediu social in care un copil se dezvolta este familia. In prima perioada a vietii, lumea unui copil se restrange la casa si interactiunea este cea cu membrii familiei. Odata cu varsta, copilul se deschide social catre un nou mediu, cel al scolii, care poate incepe cu gradinita sau cu clasa intai. Aceasta perioada este foarte importanta in viata unui copil.

Cu cat un copil invata mai repede sa socializeze si sa respecte regulile unei convietuiri armonioase intr-un grup social, cu atat va fi mai usor in lume, si pentru el, si pentru ceilalti, atunci cand va fi un adult. Gradinita este ideala pentru realizarea unor schimbari la nivel de interactiune de grup:

Il ajuta sa comunice mai bine cu cei care ii sunt egali. Multi copii nu stiu sa se poarte cu ceilalti copii atunci cand ajung la gradinita.

Nu stiu sa comunice decat cu adultii, langa care obtin multa afectiune si tendinta de a fi mereu in centrul atentiei. In acelasi timp insa, a relationa cu copii de aceeasi varsta cu el devine o mare provocare.

Copilul invata surprizele relatiilor sociale, invata sa asculte si sa se faca ascultat de un alt copil. Aceasta comunicare ii face altruisti si deschisi catre ceilalti intr-un mod semnificativ imbunatatit, fata de un copil care este crescut fara a interactiona cu cei de varsta lui si obisnuit sa obtina lucrurile de care are nevoie de la adultii din preajma. 

Gradinita il ajuta sa se deschida catre ceilalti si sa isi renegocieze dimensiunile egoiste ale personalitatii sale. De cele mai multe ori, familia este un loc in care sunt mai multi adulti.

La gradinita insa, copiii sunt egalii sai si au drepturi egale cu el.

Intr-un astfel de colectiv, copilul invata sa coopereze cu ceilalti, sa daruiasca si sa primeasca. Invata sa se joace impreuna cu ceilalti cu jucarii comune, sa participe la jocuri si sa faca parte dintr-o echipa. Aceasta perioada il ajuta foarte mult sa isi formeze niste reguli sanatoase de a fi in lume, printre ceilalti oameni si de a gasi niste mijloace integrate social de a-si atinge scopurile.

Un copil care isi doreste o jucarie va trebui ajutat sa aiba rabdare sau sa fie dispus sa o imparta cu un alt copil. Daca este obisnuit sa obtina intotdeauna ceea ce vrea, in prima etapa va fi egoist si chiar agresiv cu ceilalti copii, pentru a-si insusi imediat jucaria, fara a-i pasa de ce doresc ceilalti copii.


Cu putina rabdare insa, va invata sa ii vada pe ceilalti si sa se simta bine printre ei, respectandu-i ca pe egalii sai. Un copil care invata sa daruiasca este un copil salvat pentru societate. Si gradinita e cel mai potrivit loc pentru aceasta prima lectie de viata.

Gradinita il ajuta sa isi faca prieteni care nu sunt parte din familia sa si sa se simta bine alaturi de ei. Copiii de aceeasi varsta isi impartasesc aceleasi curiozitati, descopera lumea impreuna si leaga uneori cele mai trainice prietenii din existenta lor, bazate pe incredere si afectiune, fara interese sociale.

Aceste prietenii rezista de-a lungul timpulului, indiferent de calea pe care o ia fiecare, de meseria pe care o profeseaza sau de succesul sau financiar.
Cu cat inaintam in varsta, prieteniile devin tot mai mult o expresie a intereselor sau mediilor comune, si tocmai asta face speciale relatiile primei copilarii.

Vor fi si clipe grele in care va invata sa se descurce singur, in care va fi dezamagit pentru ca fata care ii place s-a mutat la alta gradinita sau a sarutat un alt baietel. Aceste experiente insa il vor ajuta, mai ales daca va avea suportul si incurajarea celor din jur, sa invete sa faca fata sarcinilor vietii cu curaj, devenind un adult responsabil si pregatit de viata.

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anamaria pe 7 Nov 2012, 18:28
    Ce inseamna gradinita pentru voi ca si parinte?:)

    Ce inseamna gradinita pentru voi ca si parinte?:)

    0
    0

  • elena pe 25 Sep 2008, 13:08
    gradinita

    Baietelul meu are 2ani si4luni. La gradinita dimineata avem probleme mari,plinge,dar peste zi ii trece. Ce sa fac ca dimineata sa nu mai plinga?

    0
    0

  • mariabirsan pe 19 Sep 2008, 11:00
    mediu de formare

    si eu sunt mamica unei fetite de 3 anisori, imi era teama la finalul concediului de maternitate ca fetita mea o sa planga dupa mine cand merg la servici dar eram linistita ca e cu bunica, la doi ani jumatate a inceput gradinita la 4 ore si totul a fost ok. si atunci si nu o sa imi fac nici acum probleme ca o sa mearga la program de 8 ore. importanta e comunicarea cu copilul si explicat ce inseamna gradinita din timp si desigur rabdare multa daca i se pare greu copilului in primele zile pentru ca toti sunt plangaciosi atunci dar daca le acorzi atentia necesara si multa afectiune trec mai usor peste acest pas important in dezvoltarea lor . isi dezvolta vorbirea si interactioneaza cu ceilalti mult mai bine, chiar daca ni se pare ca copilul nostru e cel mai destept si l-am invatat tot felul de lucruri adaptate varstei tot mai au de invatat si multe invata intrand in colectiv cu alti copii

    0
    0

  • margelatud pe 15 Sep 2008, 13:21
    gradinita

    Si noi am inceput azi gradi, am fost si la cresa, dar azi am avut emotii pentru ea. Erau si copii care plangeau, dar ea a zis ca este o domnisoara si nu plange.Abia astept sa o iau sa vad cum sa descurcat. Colectivitatea este un lucru bun.

    0
    0

  • paula pe 9 Sep 2008, 19:50
    adevarat...

    lucrez la o cresa.......dimineata la primirea copiilor sunt plansete, lucru pe care pe parinti ii sperie. dar dupa ce se obisnuiesc (la uni copi dureaza 3-4 zile, la altii si 3 saptamani) intra singuri in grupa, se joaca si comunica cu restul grupei. cred ca nu exista bucurie mai mare pe care o putem vedea in ochii lor, a parintilor, cand stau dupa usa si asculta, sau se uita pe geamul usii si vad copilul ca se simte bine, linistit si cu chef de joaca.

    0
    0

  • adriana pe 8 Sep 2008, 16:41
    gradinita

    Pe fetita cea mare am dus o la gradi de la varsta de 3 ani pt. ca n

    1
    0

  • Mery pe 8 Sep 2008, 10:42
    gradi

    la gradi este mai bine ptr copilul meu, dupa 1 an se vad schimbari in comunicare si aptitudini...dar am probeme dimineata, nu vrea sa mearga la gradi , vrea acasa cu mine...dar odata ajunsa acolo se integreaza in grup si ritualul de dimineata si totul e bine...

    1
    0

  • Nana pe 8 Sep 2008, 06:16
    Sunt bunica Nana si-am omis sa va spun ceva important , mamicilor tinere

    Dupa ce copii vostrii merg citeva luni la gradinita , vine PRIMAVARA si Ziua Mamei ... Cind ei va vor cinta pentru PRIMA oara in viata , ce doamnele educatoare ii vor invata : E ziua ta mamic-o In dar ti-am adus inima Si crede-ma mamic-o , Un dar mai frumos nu se putea ... Veti simti ce niciodata pina atunci n-ati avut cum sa simtiti ... Aceste versuri nu veti putea sa-le uitati niciodata ... cu ele va veti hrani sufletul , atunci cind copii vostrii vor pleca la casele lor ... Inca odata va sfatuiesc : Lasati copii la gradinita !!! Numai bine !!!

    0
    0

  • Nana pe 8 Sep 2008, 02:08
    Gradinita , inseamna AUR pt copii

    Sunt bunica acum si mereu am spus tinerilor parinti din grupul nostru de prieteni asa : Dupa mama care isi invata copii primele cuvine , urmeaza doamnele educatoare de la gradinita , apoi doamna invatatoare si dupa aceea pe masura ce copii cresc , doamnele si domnii profesori ... In aceasta ordine , copii sunt pregatiti pentru societate .... Ma intristeaza enorm cind aud ca unele mame isi tin copii acasa ... si daca invatamintul n-ar fi obligatoriu , nici acolo copii lor n-ar ajunge ... Sfatul meu este : Lasati copii la gradinita ... educatia si lectiile primite acolo , sunt unice ... Numai bine tuturor !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod