Copilul meu este timid. Cum il ajut?

La unii copii se observa inca din primii ani de existenta o anumita timiditate, retragere. Ei se simt mai bine in preajma parintilor si nu prea vor sa socializeze cu strainii. Alti copii incep prin a fi foarte sociabili in primii ani...
La unii copii se observa inca din primii ani de existenta o anumita timiditate, retragere. Ei se simt mai bine in preajma parintilor si nu prea vor sa socializeze cu strainii. Alti copii incep prin a fi foarte sociabili in primii ani, insa odata ce isi largesc mediul familial si incep scoala sau gradinita, isi schimba total comportamentul si devin foarte timizi si retinuti.

In ambele cazuri, parintii incep de multe ori sa fie ingrijorati, dandu-si seama ca prin acest comportament copilul pune presiune de fapt asupra adultului sa isi asume o parte din responsabilitati. Copilul nu face anumite lucruri din jena sau frica si adultul se simte obligat sa le faca in locul sau. Prin timiditate, copilul incepe sa se izoleze, ajunge chiar sa fie ridiculizat, caci copiii pot fi foarte rai, si acest lucru ii va putea influenta intregul sau comportament ulterior si modul in care se va raporta la lume.


Daca ai un copil timid, incepe cat mai curand sa il ajuti:


Nu ii incuraja timiditatea
De exemplu, unii parinti vorbesc de fata cu copilul despre cat de timid e acesta. El poate interpreta asta ca o calitate speciala, pe care va dori in mod firesc sa o intareasca, in niciun caz sa scape de ea. Chiar daca vorbim de timiditate in mod reprobator, copilul poate avea tendinta de a-si intari timiditatea, pentru a ne demonstra ca nu este iesire din asta.

Lauda-l atunci cand are initiativa
Incurajand comportamentele bune si incercand sa nu le observam pe cele in care este foarte timid, il vom ajuta sa se directioneze spre comportamentul constructiv. Fara sa isi dea seama, va capata incredere in fortele sale si in capacitatea de a face diverse lucruri.


Intareste-i increderea in el insusi
Acest lucru se face prin discutii, prin observarea comportamentului copilului si surprinderea lucrurilor care ne dau voie sa facem aprecieri la adresa lui. Nu incerca sa il minti sau pacalesti folosind cuvinte generale si lipsite de sens, caci copilul va simti acest lucru.

El are nevoie de incredere si pentru asta are nevoie de suportul tau real. Fii acolo, pentru ca are nevoie de tine nu pentru a face lucrurile in locul lui, ci pentru a-i da incredere ca le poate face singur. Multi copii devin timizi tocmai pentru a nu pierde legatura, aproapierea fizica cu unul dintre parinti. Securizandu-ti copilul si dandu-i incredere in el, timiditatea va disparea de la sine, caci nu va mai avea nevoie nici de tine, nici de ea, in acele situatii.


Daca mediul este foarte ostil, poate e bine sa faci anumite schimbari. De exemplu, daca copilul este intr-o clasa in care deja este ridiculizat de toti colegii si se simte prea mic si timid pentru a face fata, nu il forta sa fie ceea ce nu este. Schimband clasa si ajustandu-si in acelasi timp comportamentul va putea capata incredere in el.

Discuta deschis cu el pe tema timiditatii sale
Incurajeaza-l sa vada lucrurile si altfel. Atunci cand esti mic, totul pare o catastrofa si suferinta e pe masura. Nu ii ridiculiza emotiile, incearca doar sa il ajuti sa le vada el insusi in mod putin diferit.

Spune-i povesti de viata
Nici macar nu trebuie sa fie toate adevarate. Pentru copii, povestile sunt foarte importante si gasesc de multe ori in ele resursele necesare pentru a face schimbarile de care au nevoie.
Ai rabdare sa faca aceste lucruri in ritmul sau si nu te speria ca il pierzi daca devine prea independent. Esti si vei fi mereu parintele lui si oricum va avea mereu nevoie de tine.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod