Cinci mari greseli pe care le fac parintii

Meseria de parinte este una dintre cele mai grele din lume, poate cea mai grea.
Meseria de parinte este una dintre cele mai grele din lume, poate cea mai grea. Si cum nu exista nici o scoala speciala pentru parinti, de cele mai multe ori invatam din propria experienta, de la parintii nostri, de la ceilalti parinti si, nu in ultimul rand, de la specialisti.
 
Greselile si iubirea neconditionata

Este practic imposibil ca in relatia parinte-copil, primul sa nu greseasca din cand in cand. Stresul, complicatiile vietii si grijile sunt factori care ne imping catre gesturi, vorbe sau atitudini gresite. Ce este cu adevarat important este sa nu perseverezi in greseala, sa recunosti si, mai ales sa-i spui copilului tau, atunci cad este cazul, ca tu esti cel care a gresit. Este primul pas spre construirea unei relatii profunde, calde si adevarate intre parinte si copil.
 
Relatiile dintre parinti si copii sunt speciale si trebuie construite cu grija, cu rabdare, cu intelepciune, in timp. Este foarte important ca, din mica copilarie si pana la delicata si dificila adolescenta, copilul sa stie, sa inteleaga si sa fie absolut convins ca parinte este cel mai bun prieten, primul sprijin si primul suport.
 

1. Puterea exemplului

 
Problema. Ti s-a intamplat sa strigi la copilul tau, sa nu mai tipe la sora lui sau la tine, si asta dupa ce tu, putin mai devreme, ai rezolvat o problema, la telefon, tipand?

Nu te mira cand copilul tipa. O face pentru ca te-a vazut si auzit pe tine sau pe tatal lui. Principiul imitatiei este mai puternic decat daca ii vei spune de zece ori, fie sa nu mai tipe, fie ca ceea ce poti face tu, el nu are voie.

“De cele mai multe ori parinti spun 'eu am voie sa injur, sa tip, copilul nu! Cand eram mic, ascultam pe tata, nu tipam, nu vorbeam urat.' Este o mare greseala! Pana la 8-10 ani, copiii imita atitudinea si comportamentul parintior. Mai mult, le intra in sange, devine trasatura de personalitate”, explica Suzy Martyn, specialist in probleme de educatie, consultant si psihoterapeut specializat in probleme ale relatiei copil-parinte, cu o experienta de 25 de ani in domeniu si, nu in ultimul rand, mama a trei copii.

Solutia. "Ca tie, adult, ti se intampla sa ridici tonul inteleg, dar copilul trebuie sa stie ca ceea ce faci este rau si gresit", spune Suzy Martyn. “Incepe prin a spune: 'Imi pare rau ca am ridicat vocea, imi pare rau ca am tipat, sunt putin obosita, sunt putin stresata. Am gresit!'". Stabilesti o relatie de egalitate, oferi explicatii pentru greseala ta si te plasezi pe o treapta superioara, pentru ca iti recunosti greseala. "Acum, dupa aceasta formula magica, ii poti cere copilului sa vorbeasca frumos, sa nu tipe", sugereaza Suzy Martyn.
 

2. Mananci brocoli, primesti inghetata!

 
Problema. Esti preocupata de alimentatia copilului tau? Vrei sa manance toata portia de legume? Il convingi spunandu-i: “Daca mananci toate legumele, primesti inghetata”? Gresit!

“Copilul va intelege ca mananca legume ca sa capete ceva dulce. Nu va intelege deprinderile alimentatiei sanatoase, nu va intelege rostul legumelor decat ca fiind o corvoada, pentru a ajunge la premiu”, spune Suzy Martyn.

Solutia. Nu conditiona mancatul lucrurilor sanatoase cu recompense dulci. Niciodata! Evident ca un copil are nevoie de bucuria dulciurilor, dar acestea trebuie oferite pur si simplu. Desertul la masa trebuie sa fie compus din fructe sau dulciuri preparate in casa, infinit mai sanatoase decat cele din comert. Ofera-i, de rontait, morcovi, seminte si fructe. Va capata obiceiuri alimentare sanatoase. Explica-i ca nu exista optiuni la masa, ca toata lumea mananca exact ce are in farfurie.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • diana pe 16 Dec 2009, 17:26
    ma port urat

    de putin timp am inceput sa ma enervez repede,sa vorbesc urat cu copilul meu de 3 ani jumatate,il cert,tip,l ating la fund mereu,nu ii prea dau atentia necesara deoarece sant prea nervoasa. ma simt tare vinovata si pentru asta am inceput sa caut pe net tot tipul de lamuriri despre comportamentul parintilor fata de copii.

    1
    1

  • pisi pe 31 Oct 2009, 10:33
    greselile parintilor

    eu ma smt vinovata uneori de slabiciunea mea de a le indeplini dorinte care sunt peste puterile noastre uneori facind eforturi supraomenesti pt care nu suntem recompensati nici macar cu un sarut daca le spunem cit de greu nea fost noua ine fac,,comunisti''

    0
    0

  • pisi pe 31 Oct 2009, 10:32
    greselile parintilor

    eu ma smt vinovata uneori de slabiciunea mea de a le indeplini dorinte care sunt peste puterile noastre uneori facind eforturi supraomenesti pt care nu suntem recompensati nici macar cu un sarut daca le spunem cit de greu nea fost noua ine fac,,comunisti''

    0
    0

  • gramnea gina pe 13 Oct 2009, 20:48
    calatorii cu copil mic

    as dori sa aflu daca as putea calatori in avion cu copil de 2-3 luni pe ruta germania romania

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod