Cat timp isi petrece copilul tau in fata calculatorului?

Cel mai recent studiu realizat de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), la nivel national, a stabilit nivelul de dependenta de calculator al copiilor si activitatile pe care acestia le desfasoara in fata computerului.

Cel mai recent studiu realizat de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), la nivel national, a stabilit nivelul de dependenta de calculator al copiilor si activitatile pe care acestia le desfasoara in fata computerului.

Conform studiului CNA, desfasurat in colaborare cu Metro Media Transilvania, in perioada septembrie-octombrie 2007, in timpul liber, 45% dintre copii se joaca pe video sau pe calculator. Desi copiii sustin ca folosesc computerul si, in special, Internetul, pentru a se documenta si pentru a le fi mai usor procesul de invatare, studiul CNA a demonstrat ca 50% dintre ei se joaca, iar 47% discuta pe chat-uri.

In acelasi sens, una dintre concluziile foarte importante ale studiului "Copiii si calculatorul", realizat de ECDL Romania in 2005, a fost aceea ca elevii din invatamantul primar bucurestean (clasele a II-a, a IV-a si a VII-a) vad computerul ca pe ceva recreativ, bun pentru jocuri, filme si muzica.

In 2006, ECDL Romania atragea atentia asupra riscurilor la care sunt supusi elevii de liceu ai "generatiei online".

Studiul realizat la nivelul a 10 licee bucurestene (clasele IX-XII) a relevat faptul ca elevii de liceu inteleg prin buna utilizare a calculatorului mai degraba utilizarea jocurilor pe calculator, Internet si chat, filme si muzica. In plus, isi petrec foarte mult din timpul dedicat calculatorului "scufundati" in lumea virtuala a jocurilor.

Pornind de la informatiile adunate de studiile amintite, este clara necesitatea restructurarii modului in care pregatirea in utilizarea computerului este efectuata in prezent. Procesul lent de pregatire a profesorilor la standarde internationale, intr-o masura semnificativa, si rigiditatea in a le oferi copiilor accesul la tehnologie, acolo unde dotarile tehnice exista, continua sa impiedice raspandirea unui nivel de baza a cunoasterii calculatorului, nu doar din punct de vedere al jocurilor.

Interesanta a fost si perceptia diferita asupra calculatorului a copiilor cu varste cuprinse intre 8-14 ani.
Printr-un exercitiu distractiv, copiii au fost rugati sa se gandeasca la un utilizator tipic de computer si sa-l deseneze pe o foaie de hartie, prezentand toate detaliile care li se par relevante.

Pentru a verifica rezultatele acestui joc, copiii au completat si un chestionar alcatuit din cateva intrebari legate de utilizator si de rolul calculatorului in viata lor.

Astfel, in Bucuresti, spre deosebire de situatia relevata prin studiile internationale, rezultatele arata ca fetele si-au depasit "frica de calculator", dar diferentele dintre baieti si fete sunt nesemnificative: doar 22% dintre fete nu au desenat un computer, iar 64% au desenat utilizatorul cu fata spre privitor.
Baietii, in proportie de 18%, nu au desenat calculatorul, iar 59% au desenat utilizatorul din fata.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • desyre pe 30 Nov 2008, 08:56
    scoate netu!

    iordanmiki: imi pare rau de copilul tau dar eu cred ca problema e la el, nu la cna. Daca el nu se poate dezlipi de calc insemna ca are o problema. Si eu am 23 de ani si joc si eu un joc on-line dar ma dezlipesc de el fara probleme. Ai zis ca ai intrerupt netul.. cum se face ca iar ai net? Zbiara.. face ce face. nu trebuie sa stai acasa. Se va duce la o sala sa joace,, va face ceva si nu va iese asa cum e acum pe afara ca va rade prietenii lui de el .Si daca sta acasa inseamna ca nu are serviciu.. deci nu are salariu si la o sala se plateste. Cred ca problema se poate rezolva altfel.. nu de la CNA.

    0
    0

  • iordanmiki pe 27 Nov 2008, 11:54
    Atentie dragele mele !

    Sunt disperata, pentru mine jocul WOW a ajuns mai rau decat cel mai negru cosmar.Sa va explic -fiul meu student destul de bun pana anul trecut in noembrie a intrat sa joace imbecilitatea de joc wow, de atunci nu mai este un om normal , s-a salbaticit, joaca non stop cate 20 de ore nu mai are viata sociala, nu se mai spala, nu se mai duce la scoala. Nu face 24 de ore decat sa se joace si iar sa se joace . A ajuns un fel de zombi, ochii rosii, un imputit ca nu se mai spala decat cu ocazii speciale ultima baie a fost pe 8 noiembrie de ziua lui. Nu stim ce sa mai facem suntem disperati , de batut nu se mai poate are 23 de ani si 90 kg la 180 -eu o mana de femeie (pot sa mi-o fur artistic la cat de tampit a ajuns ) Asa ca va dau un sfat nu lasati copii sa se joace mai mult de 1-2 ore si supraveghiati ce joaca , unele jocuri creaza dependenta si va asigur ca este mai rau decat un drog - daca ar fi fost drogat l-am fi putut lua pe sus si duce la dezintoxicare pe cand asa nu vad ce am pute face! (am folosit zeci de metode-i-am intrerupt netu, i-am taiat curentu, etc zbiara si face la fel ca drogatii care nu primesc doza zilnica ) Of doamne nu va imaginati ce durere sa vezi cum se distruge din cauza unei prosti de joc. Nu inteleg de ce CNA nu intervine si in lumea asta virtuala care lanseaza servere frauduloase care atrag zeci de tineri pe care ii duc incet dar sigur la pierzanie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod