Cand micutul viseaza urat

Micutul incepe sa planga in timpul nopti si nu stii ce l-ar fi putut deranja. Desi il magai si ii vorbesti nu se linisteste. Desigur te intrebi ce comportament ar trebui sa adopti...

Micutul incepe sa planga in timpul nopti si nu stii ce l-ar fi putut deranja. Desi il magai si ii vorbesti nu se linisteste. Desigur te intrebi ce comportament ar trebui sa adopti, cum sa il calmezi si sa eviti plansul lui din timpul noptii.

Trebuie sa actionezi im mod diferit atunci cand cel mic a visat urat, fata de momentele in care il deranjeaza un anumit zgomot, miros, temeratura sau pur si simplu asternutul.

De obicei, micutul viseaza urat spre sfarsitul noptii. Atunci cand el incepe sa planga in prima parte a noptii, avand o rectie de frica, este vorba de cele mai multe ori de o spaima nocturna.

Micutul manifesta semne fizice de frica: transpiratie abundenta, respiratie sacadata, comportament de panica. In acest caz, copilul este greu de consolat deoarece doarme profund. Nu incerca sa il trezesti chiar daca esti ingrijorata.

Acest fenomen este asemnator somnambulismului si nu trebuie sa te nelinistesti. O spaima nocturna este o problema de maturizare a sistemului veghe - somn. Aceasta tulburare activeaza sistemul neurovegetativ, al angoasei, de unde provin aceste manifestari de frica.

Cand te confrunti cu astfel de situatii, iti poti consola micutul cu cuvinte simple, legananu-l.

Daca este la varsta la care a inceput sa vorbeasca, roga-l sa iti povesteasca ce a visat, explicai ca este doar un vis si asigura-l ca esti alaturi de el.

Este mai bine sa procedezi asa decat sa incerci sa il convingi ca nu este nimic sub patul sau ori nu ai intrat nimeni in camera. In caz contrar, s-ar putea ca atitudinea ta sa ii dezvolte mai tarziu diferite spaime.

Incearca sa nu cedezi tentatiei de a-l lua in pat cu tine. Cu cat vei face mai des acest lucru, risti sa se trezeasca convins ca a avut un cosmar amenintator si tu esti singura care il poate linisti.



Nu trebuie sa fii ingrijorata de visele urate pe care le are micutul decat atunci cand ele devin dese si mereu pe acceasi tema. In acest caz trebuie sa discuti cu psihiatru pentru a descoperi daca cel mic nu a fost cumva traumatizat de un eveniment care ar fi putut antrena repetarea acestor vise.

Daca te intrebi cum poti preveni aceste vise urate, afla ca, cu cat este mai putin stresat in timpul zilei, cu atat exista mult mai putine riscuri sa viseze urat noaptea. Asadar elimina toate sursele de stres, nu il ameninta si fii blanda cu el.

Este bine sa eviti sa ii citesti seara, inainte de culcare, povesti cu animale de care i-ar putea fi teama. Incearca istorioare scurte si amuzante, oricum este mult prea mic sa le inteleaga pe cele cu morala.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod