Stil de viaţă. 6 sfaturi că să economiseşti bani în 2016

Când încheiem un an, sperăm că cel care vine să fie mai bun. Pe toate planurile, inclusiv în cel financiar. Cine nu-şi doreşte un serviciu mai bun şi un salariu mai mare? De cele mai multe ori, şansele să ni se îndeplinească visurile acestea sunt puţine, dar dacă ştim cum, putem economisi şi să avem astfel mai mulţi bani.
Iată câteva modalităţi prin care poţi să economiseşti bani în 2016:

1. Stabileşte-ţi cheltuielile

Primul pas ca să economiseşti bani este să-ţi faci un calcul al cheltuielilor lunare. Astfel, timp de o lună, trebuie să ţii o evidenţă strictă a tot ceea ce consumi. Asta înseamnă să treci pe hârtie fiecare cafea, fiecare sandvici sau ziar pe care l-ai cumpărat. La final, odată ce ai toate aceste informaţii, organizează-le pe categorii. Spre exemplu: facturi, alimente, rate şi aşa mai departe, pentru a face un calcul total pe fiecare zonă de cheltuieli.

2.
Asiguraţi-un buget


Acum, că ai o idee a ceea ce petrece într-o lună cu veniturile tale, îţi poţi constitui un buget pentru a-ţi acoperi cheltuielile curente. Creează-ţi şi un fond de rezervă pentru cheltuieli urgente, cum ar fi reparaţia autoturismului sau înlocuirea maşinii de spălat.

3. Fă-ţi un plan de economisire

Având în vedere veniturile şi cheltuielile lunare, stabileşte-ţi o suma pe care să o pui deoparte lună de lună. Ar fi bine că aceasta să reprezinte cam 10% din venitul tău lunar net. Dacă cheltuielile pe care le ai nu îţi permit asta, atunci e timpul să le revizuieşti puţin.
Mai exact, vezi care sunt lucrurile de care te poţi dispensa. Spre exemplu, poţi rări distracţiile şi mesele pe care le iei în oraş sau îţi poţi face un abonament la transportul în comun, astfel încât să economiseşti banii pe care îi dădeai pe benzină.

4. Stabileşte-ţi obiective

Obiectivele ar putea fi, de exemplu, o vacanţă într-o ţară exotică, o maşină nouă şi redecorarea locuinţei. Calculează care ar fi costurile şi vezi în cât timp poţi aduna banii. Când ştii clar ce vrei şi îţi doreşti neapărat să îţi pui în practică planurile vei reuşi mult mai uşor să pui bani deoparte.


5. Stabileşte-ţi priorităţile

Oamenii au priorităţi diferite, iar asta înseamnă că trebuie să decizi ce e cel mai importante pentru tine: vacanţa exotică, maşina nouă sau redecorarea locuinţei? Dacă ai mai multe planuri, trebuie să economiseşti în paralel pentru fiecare, însă pentru cel pe care îl consideri prioritar trebuie să pui mai mulţi bani deoparte.

6. Urmăreşte evoluţia economiilor

Dacă obiectivele tale sunt pe termen scurt, de până în şase luni, atunci nu prea are sens să pui banii într-un depozit bancar.
Că să te ambiţioneze şi mai mult, pune-i, să spunem, într-un borcan, astfel încât să vezi cum se adună bancnotele de la o săptămână la alta, de la o lună la alta. În felul acesta îţi poţi implica şi copiii să economisească, pentru că şi lor le va plăcea să vadă cu ochii lor cum se adună banii.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ariadnaM pe 4 Ian 2016, 16:09
    ha!

    poti sa stabilesti tu mama prioritatilor cand incep sa vina nuntile si botezurile peste tine sa vezi atunci cum iti inrosesc rudele telefoanele.. da rudele alea nesimtite care nici nu stiu cand e ziua ta sau care e al doilea prenume al tau dar te suna si iti suna mama cand se apropie nunta si botezul sa fie sigur ca te storc de bani.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod