reteta kimchi

Rețetă kimchi: cel mai simplu mod de preparare

Kimchi este un preparat de bază în bucătăria tradițională coreeană, fiind folosit pe post de garnitură la fiecare masă, dar și ca ingredient în multe mâncăruri. Descoperă cea mai simplă rețeta de kimchi.
Kimchi este un aliment foarte sănătos datorită probioticelor pe care le conține. Acestea sunt bacterii benefice, responsabile pentru fermentarea legumelor, care au un rol important în buna funcționare a sistemului digestiv. La baza acestui preparat se află varza napa, cunoscută și ca varză chinezească, ridichi albe și ceapă verde, în asociere cu un amestec de condimente. Există foarte multe tipuri de kimchi, în care se folosesc diferite tipuri de legume, însă cea mai populară rețetă este cea pe bază de varză. 

Iată cum să prepari cea mai simplă și gustoasă rețetă de kimchi:


Rețetă kimchi - Ingrediente:


1 varză chinezească (varză napa) de dimensiune medie;
220 de grame ridiche albă daikon, curățată și tăiată în fâșii de dimensiunea bețelor de chibrit;
4 cepe verzi medii, tăiate în bucăți de doi centimetri;
70g de sare neiodată;
1 lingură cu usturoi pisat, aproximativ 5-6 căței de usturoi;
1 linguriță cu ghimbir proaspăt, dat prin răzătoare;
apă plată;
1 linguriță cu zahăr;
2 linguri cu sos de pește sau pastă de creveți sau 3 linguri cu apă plată;
de la 1 până la 5 linguri de fulgi de ardei iute coreean Gochugaru, în funcție de cât de picant preferi.

Citește și: Cum să faci maia.
Rețeta simplă pentru drojdie naturală

Rețetă kimchi - Mod de preparare:


Taie varza pe lungime, în sferturi. Îndepărtează cotoarele de la fiecare bucată. Taie fiecare sfert pe lățime, în fâșii de 5 centimetri.

Pune varza într-un bol mare și presară sarea. Freacă varza cu sare până când începe să se înmoaie puțin. Adaugă suficientă apă încât varza să fie acoperită. Pune o farfurie peste varză și pe farfurie așază o greutate pentru ca varza să stea scufundată în apă. Lasă varza în apa cu sare timp de 1-2 ore.

Scurge și clătește de trei ori varza în apă rece. Las-o la scurs într-o sită aproximativ 20 de minute, timp în care pregătești pasta de condimente. 

Clătește și șterge bolul în care ai ținut varza la saramură. Adaugă în bol usturoiul, ghimbirul, zahărul, sosul de peste, pasta de creveți sau apa și amestecă pentru a obține o pastă.
Adaugă fulgii de ardei iute, în funcție de cât de picantă vrei să fie.

Stoarce cu grijă apa rămasă pe frunzele de varză și adaugă varza peste amestecul de condimente. Adaugă ridichea și ceapa verde tocată.

Cu mâinile, amestecă bine legumele și pasta de condimente pentru ca toate legumele să fie acoperite bine. Este indicat să folosești mănuși de unică folosință pentru a-ți proteja mâinile de condimente și sare.

Pune kimchi într-un borcan de un kilogram. Apasă legumele până când lichidul format se ridică la suprafață și le acoperă, lăsând un spațiu liber de aproximativ 3 cm la gura borcanului.

Acoperă borcanul cu un capac și așaza-l pe o farfurie. Lasă borcanul la temperatura camerei, nu direct la soare, timp de 1-5 zile. În interior se vor forma bule, iar saramura se va scurge puțin pe lângă capac, în farfuria de sub borcan.

Verifică kimchi zilnic, ridicând capacul și apăsând legumele cu o lingură, astfel încât să rămână sub saramură.
Gustă din când în când, iar când amestecul a devenit suficient de acru pentru gustul tău, pune borcanul la frigider. Îl poți consuma imediat, însă este mai bun după o săptămână sau două. 

Reguli pentru rețeta kimchi:


Sarea - Folosește sare neoidată și fără antiaglomerant, care pot afecta procesul de fermentație. Alege sare specială pentru murături.

Apa - Apa cu clor de la robinet poate să inhibe fermentația, prin urmare este mai bine să folosești apă plată sau filtrată.

Aromele de fructe de mare - În kimchi tradițional se adaugă în funcție de regiune sos de pește, pastă sărată de creveți, stridii sau alte fructe de mare. Poți folosi fie 2 linguri de sos de pește, fie 2 linguri de pastă de creveți, fie o combinație între acestea două. Pentru varianta vegetariană, amestecă un sfert de linguriță cu pudră de alge kelp cu trei linguri de apă sau poți pune doar trei linguri de apă.

Păstrare - Kimchi poate fi păstrat la frigider timp de câteva luni.
Folosește ustensile curate de fiecare dată când scoți kimchi din borcan.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod