Jaluzele pentru zile calduroase

Daca va fi sau nu foarte cald in vara aceasta, n-as putea sa va spun, dar cu siguranta soare va fi. Si bineinteles, ne vom gandi imediat la o solutie: aducerea umbrei in casa cu ajutorul jaluzelelor.

Daca va fi sau nu foarte cald in vara aceasta, n-as putea sa va spun, dar cu siguranta soare va fi. Si bineinteles, ne vom gandi imediat la o solutie: aducerea umbrei in casa cu ajutorul jaluzelelor.

Cele mai folosite sunt cele cunoscute de toata lumea ca "venetiene". Dar cat de venetiene sunt de fapt? In realitate, venetienii - mari comercianti si calatori - au adus conceptul jaluzelelor din Persia.

Din Venetia, prin intermediul sclavilor eliberati, au ajuns in Franta unde jaluzelele venetiene erau numite "Les Persienes".

Moda si conceptul traverseaza Atlanticul si in 1761 Biserica St.

Peter din Philadelphia este "echipata" cu jaluzele. In ilustratiile vremii jaluzelele venetiene apar frecvent, iar inceputul secolului 20 coincide cu utilizarea acestora intr-o cladire de mari dimensiuni: RCA Building din New York.

Jaluzelele venetiene si-au castigat popularitatea datorita avantajelor: durabilitate, operare usoara, economice.

Desi in anii '40 partizanii acestora s-au grabit sa le clameze suprematia, totusi jaluzelele s-au dovedit mai populare in spatiile comerciale si institutii.

In timp, materialele s-au diversificat: lemn, bambus, iuta, textile diverse, hartie, dar si plastic si aluminiu, iar functionalul a (re)capatat valente decorative.

Combinata cu materialele, precum si gama cromatica practic nelimitata genereaza tot atatea intrebari si indoieli.
Ce sa alegem?

Sa incercam impreuna cateva variante:

Vrei jaluzele care sa protejeze de soare si intemperii? Atunci vor fi exterioare, din aluminiu, izolatoare termic. Rezolva foarte bine interiorul ferestrei. Exista si varianta clasica din lemn.

Jaluzele care sa filtreze lumina? Nimic mai simplu: de la jaluzelele din bambus pana la cele din plastic, exista o gama foarte larga. Atentie totusi la cele ieftine din plastic, pentru ca nu atenueaza lumina decat in mica masura!

Jaluzele care sa intregeasca si un interior puternic personalizat? Exclus jaluzele verticale! Mergem la sigur cu storuri textile sau chiar hartie speciala in acord cromatic cu perdelele.

Si inca ceva: v-ati gandit ca practic orice stor sau jaluzea poate deveni suport pentru exprimarea artistica? Sau ce ati spune despre faptul ca un banal stor de bambus poate fi pliat in diverse moduri (denumite in ordine soft roman, old style, rollease si duo).

Jaluzele ca la birou: verticale din benzi textile sau aluminiu.
Excelenta alegere, dar, repet: pentru birou, magazin etc. Daca aveti pe acasa, mutati-le acolo unde le este locul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod