Efectul spatial si rolul culorilor

Stiai ca albastrul deschis creeaza impresia ca un spatiu este mai mare decat in realitate? Si nu este singurul caz in care culoarea te poate ajuta sa "jonglezi" cu efectele spatiale...

Stiai ca albastrul deschis creeaza impresia ca un spatiu este mai mare decat in realitate? Si nu este singurul caz in care culoarea te poate ajuta sa "jonglezi" cu efectele spatiale create de culori. Afla care este rolul gruparilor cromatice in realizarea unei ambiante placute.

Efectul spatial al culorilor

Sa presupunem ca in aceeasi locuinta avem doua camere de marimi identice, dar le zugravim in doua culori diferite: galben inchis intr-o camera, albastru deschis in cealalta.

Incaperea vopsita in albastru deschis ni se va parea mai spatioasa. Cu alte cuvinte, din punct de vedere optic avem impresia ca aceasta camera este mai incapatoare.

In episodul trecut v-am prezentat felul in care putem face corectia spatiului prin impartirea suprafetei, respectiv prin suprafete luminoase sau obscure. Sa vedem daca putem obtine acelasi efect optic si prin utilizarea constienta a culorilor.

O culoare nu poate fi apreciata decat prin raportarea ei la o alta culoare. Astfel, culorile reci ies in evidenta, din punct de vedere optic, pe un fond alb, pe cand cele calde se evidentiaza pe un fond inchis. Culorile deschise ies in evidenta pe un fond inchis, iar cele inchise pe un fond deschis.

Pe un fond mai spre gri, in cazul unei luminozitati identice, culorile calde tind sa iasa in fata, pe cand cele reci se retrag spre fundal. Efectul de adancime al culorilor este valabil si in cazul contrastelor cromatice.

In cazul contrastului de calitate rezultat din alaturarea unor culori saturate langa culorile estompate, in conditiile unei luminozitati identice, culoarea saturata este cea din prim-planul imaginii. In cazul contrastului cantitativ, daca unei mari suprafete rosii i se alatura o mica pata galbena, se observa ca galbenul este proeminent.

Exemplele enumerate sunt valabile pentru culorile de vopsea si pentru pigmenti.

In acest caz e vorba de amestecare subtractiva (de extragere) a culorilor.

Desigur, iluminarea casei este rareori colorata. De altfel, si lumina furnizata de un bec cu incandescenta este usor galbena. Pe o suprafata mica, lumina unui bec cu halogen asigura o luminozitate mare, punand in evidenta culorile intr-un mod mult mai apropiat de realitate decat o face un bec normal.

Dinamica cromatica si preferinta pentru culoare

Ca urmare a efectului culorilor albastru, verde sau violet, simtim o mai mare racoare in aer decat cea reala, pe cand rosul, portocaliul si galbenul ne maresc senzatia de caldura. Culorile pot mari optic si masa obiectelor. Daca vopsim in culori diferite cuburi de marime identica, vom observa ca cel mai mare pare a fi cel galben, urmat, in aceasta ordine, de cel alb, rosu, verde si albastru, iar cel mai mic pare a fi cel negru.

Culorile pot influenta chiar si aprecierea greutatii.

Obiectele vopsite in culori inchise, intense (lila, maro, negru) par mai grele, iar cele de culoare deschisa (alb, galben, portocaliu) par mai usoare. Putem folosi culorile si pentru atragerea atentiei.

Culorile pure, saturate (cele ale spectrului) sunt mai potrivite pentru trezirea atentiei decat culorile nesaturate, acoperite cu gri. Utilizarea culorilor complementare transmite un stimul cromatic mai puternic.

Fiecare familie de culori are nuantele sale mai reci si mai calde, respectiv mai inchise si mai deschise. Diversele familii cromatice pot fi imbinate cu nuantele uneia sau alteia dintre ele, alcatuind astfel un ansamblu armonios.

Prin aceasta modalitate am raspuns preferintelor cromatice individuale, reusind sa cream un interior de locuinta unitar, de bun gust si cu stil. Incaperile primesc diferite cantitati de lumina naturala.

Prin conditionare cromatica constienta (proiectare cromatica), putem transforma chiar si o camera cu asezare nordica intr-o incapere mai primitoare, cu un aspect prietenos.

Culorile calde, deschise (galben, bej), aplicate pe suprafete intinse, suplinesc lipsa razelor soarelui. in schimb, camerele inundate toata ziua de lumina naturala puternica pot fi "racite" cu suprafete vopsite in culori mai reci, mai inchise.

Rolul culorii in crearea caracterului incaperii

Sa vedem acum in ce mod poate influenta culoarea caracterul unei incaperi. Pentru ca efectul spatiului amenajat sa fie cel corespunzator, trebuie proiectata combinatia de culori. Dupa cum am precizat, nici o culoare nu este relevanta daca este luata singura; forta acesteia de expresie poate fi marita prin alaturarea culorilor cu care ea intra in relatie. Insa o asociere neinspirata poate anihila total efectul scontat.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • liana pe 4 Apr 2008, 18:23
    cu ce alta culoare as putea combina portocaliul de pe perete??

    incercam sa-mi reamanajez camera si as avea nevoie de sfatul unui specialist!!cu ce alta culoare as putea combina o nuanta de portocaliu in asa fel incat sa nu-mi inchida camera...sa-mi de-a impresia de mai mult spatiu...dar sa nu fie o culoare suparatoare!!! va multumesc mult!!!

    0
    0

  • sarah dumas pe 21 Mar 2008, 19:44
    suuuuuuuuuuper

    m-a ajutat in redecaorarea camerei mele

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod