Esti dependenta de munca?



Te poti trata


Primul pas, si cel mai important, in orice fel de dependenta, este recunoasterea situatiei. La acest prim pas, un rol important il au prietenii si familia, dar si capacitatea ta de a intelege si de a fi constienta de aceasta dependenta.

Al doilea pas presupune reducerea treptata a volumului de munca, renuntarea la statul peste program si la munca in week-end. Petrece-ti acest timp liber cu prietenii, cu familia sau gaseste-ti un hobby. Incearca sa te relaxezi cat poti de mult.

Daca starea ta nu se amelioreaza, apeleaza la un psiholog. Este foarte important sa iti doresti acest lucru, totul depinde de tine si de vointa ta.

Cu referire la acest fenomen, Carmen Ionescu, psiholog principal, ne explica:

"Semnele acestei 'boli' sunt cele ale pierderii, de fapt si in fapt, a conotatiei pozitive pentru care muncim. Aceasta situatie, in esenta, absolut nociva psihicului uman, parcurge mai multe etape, cronologic desfasurate, de la binecunoscuta implicare in rolul pe care il presupun activitatile jobului ocupat, si pana la conflictul iscat intre cele doua roluri indeplinite in familie si la serviciu.

Foarte important este filtrul propriei structuri de personalitate (fac abstractie aici de persoanele cu vulnerabilitati psihice si/sau fizice).

Referitor la structura de personalitate si la reactiile in consecinta, as putea enumera pricipalele situatii:

1. Cand nivelul aptitudinal coincide aproape perfect cu nivelul aspiratiilor, efectul in plan psihic este scaderea controlului inhibitiei de protectie si a componentelor autoprotective, cu tot ceea ce presupun ele.

In acest caz, rolul indeplinit pentru serviciu ocupa tot timpul, toata energia proprie, componentele afectiv-emotionale  devenind un monopol autodistructiv, cu consecinte negative si asupra familiei (iubit, sot, copii etc.).

2. Cand anumite motive din trecutul fiecareia determina dependenta de munca, aceasta capata un rol aparent terapeutic-personal. Se constituie, astfel, un suport provizoriu, aflat la indemana pentru rezolvarea unor trebuinte de afirmare si dezvoltare personala, prin si in contextul socio-cultural al organizatiei respective: imaginea si stima de sine, compensarea prin transfer psihic a unor privatiuni din viata personala, fuga de viata de familie etc.

Cele mai importante sfaturi care ar putea preveni fenomenul dependentei de munca sunt:

  • In primul rand, autocunoasterea punctelor slabe, precum si a celor forte, pentru a putea recurge la fenomenul compensarii.
  • In al doilea rand, dorinta de a construi si a mentine un sistem social de sprijin, format din familie si prieteni.
  • In al treilea si nu in ultimul rand, mentinerea formei fizice".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod