CV-ul mincinos

Disperati pentru a-si gasi un loc de munca, foarte multi candidati prefera sa-si “cosmetizeze” cu neadevaruri CV-ul, astfel incat sa para foarte atractiv pentru angajator....
Disperati pentru a-si gasi un loc de munca, foarte multi candidati prefera sa-si “cosmetizeze” cu neadevaruri CV-ul, astfel incat sa para foarte atractiv pentru angajator. Potrivit unui sondaj realizat de HotJobs, 41% dintre aspirantii la un post au mintit la interviul de angajare. Insa minciunile, chiar si cele prin omisiune, atrag atentia specialistii, pot fi astazi descoperite mult mai usor. Dennis Nason, CEO la firma de recrutare Nason & Nason, citat de hotjobs.yahoo.com, subliniaza ca verificarile candidatului se fac usor pentru ca astazi “totul este pe internet”.

Expertii mai spun ca aproape toti candidatii, indiferent de studii, isi cosmetizeaza CV-urile.
Tot specialistii subliniaza ca trebuie sa existe o limita intre propria promovare si minciuna.

Unde sunt neadevarurile


Potrivit Forbes.com, cele mai intalnite minciuni din CV-uri se refera la educatie, data angajarii, denumirea postului si abilitatile tehnice. Adina Stroe, HR consultant la VON Consulting din Bucuresti, spune ca cele mai frecvente minciuni sunt cele legate “de nivelul limbii straine, responsabilitatile avute la nivel de echipa, gradul de implicare in realizarea proiectelor, motivele pentru care candidatul a hotarat sa incheie colaborarea cu diverse companii”.

Expertii afirma ca au fost situatii in care aspirantul la post spunea in CV ca stie sa vorbeasca engleza fluent, iar la o simpla testare s-a constatat ca se afla abia la nivel elementar.


Cosmetizarea unor adevaruri se regaseste si in CV-urile celor care candideaza la un post de top management.
Se intampla ca acestia sa scrie, in prezentarea lor, ca au fost CEO la o firma, fara sa precizeze ca acea companie avea, de fapt, doar cativa anagajati. De asemenea, foarte multi infrumuseteaza denumirea titlurilor joburilor avute. De pilda, de la director de comunicare se ajunge la director de marketing.

Care este pericolul


Daca te-ai decis sa te prezinti la interviu cu un CV “imbunatatit”, trebuie sa fii pregatita pentru situatia in care vei fi prinsa cu minciuna. Si asta pentru ca, asa cum spune si Adina Stroe, “in cadrul interviului, de cele mai multe ori, intervievatorul isi poate da seama daca o persoana a incercat sa isi maximizeze responsabilitatile sau eforturile pe care le-a depus”.


Cum se simte minciuna? Simplu! “De cele mai multe ori detaliile care reies din CV nu se potrivesc cu cele pe care le ofera candidatul in timpul interviului. Acesta vorbeste la un nivel foarte superficial, este incoerent in timpul interviului, atunci cand se repeta o intrebare in alt context. In plus, mimica si gestica sunt alti factori care il pot da de gol”, explica Adina Stroe.

De asemenea, angajatorul iti poate verifica referintele pe care le-ai oferit. Iar minciunile descoperite, atrage atentia Adina Stroe, iti pot scadea considerabil sansele de a obtine jobul dorit. De aceea, cea mai buna solutie o constituie un CV cu date reale, scris corect, care sa puncteze abilitatile tale si care sa contureze cat mai aproape de adevar
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod