Parcul eolian CEZ, unul dintre cele mai mari din Europa, punct-cheie în traseul Aventour

Știați că România deține unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Europa?
E adevărat! În Dobrogea, în zona comunelor Fântânele, Cogealac și Grădina, CEZ a construit cu 1,1 milioane de euro un parc eolian care poate produce până la 600 MW de energie verde, cu 240 de turbine de 2,5 MW.

În cele patru zile de Aventour la feminin, unul dintre cele mai importante momente va fi vizita parcului eolian CEZ.
 

Istoria parcului eolian CEZ 


Pus în funcțiune în 2012, parcul eolian CEZ a fost multă vreme cel mai mare parc eolian din Europa, însă lista rezultatelor în premieră nu se încheie aici!
 

Știați că în 2019 parcul a găzduit o premieră mondială care a îmbinat muzica și energia verde? 

 
În 2019, muzica electronică a răsunat în parcul eolian CEZ de SUS, chiar de la 100 de metri înălțime. Evenimentul a marcat o premieră mondială! DJ-ul român, Alex Parker, a mixat peste 5 ore pe una dintre turbinele eoliene din parc, îmbinând muzica și energia verde.

Echipamentele, pupitrul și mixerul DJ-ului au fost alimentate cu energia produsă de parc, iar inițiativa a marcat misiunea CEZ de a ridica gradul de conștientizare în rândul generațiilor actuale și viitoare asupra importanței utilizării surselor alternative de producere a energiei electrice. 

 

 
CEZ a continuat să promoveze și să încurajeze consumul responsabil de energie și de resurse naturale regenerabile și în anii următori. În 2020, sezonul estival a fost marcat de o nouă premieră mondială facilitată de CEZ: primul DJ performance din lume desfășurat în largul Mării Negre pe un catamaran și trei veliere, alimentat cu energie 100% regenerabilă. Pe tot parcursul actului artistic, s-a folosit doar energia verde produsă de vânt și apă, atât pentru mișcare, cât și pentru alimentare.

2020 a marcat și momentul demarării acțiunilor pentru obținerea unui brevet de invenție pentru o soluție tehnică de îmbunătățire a performanței turbinelor, dezvoltată în cadrul parcului eolian CEZ de 2 membrii ai echipei.

Știați că o turbină eoliană poate pierde până la 4% din producția anuală de energie verde că urmare a unei dezalinieri de ±12° grade față de vânt?

 
Spre exemplu, o producția totală netă de 1185 GWh ar fi diminuată cu aproximativ 12 GWh, echivalentul energiei electrice necesare alimentării a 4000 locuințe timp de 1 an, dacă se ia în considerare o pierdere de doar 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului CEZ. Această pierdere de energie poate fi evitată că urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.
 
Brevetată în 2021 la Biroul Statelor Unite pentru Brevete și Mărci, soluția CEZ permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene prin captarea fluxului de vânt maxim posibil și prevede 25% mai puține erori de măsurare decât celelalte metode de măsurare folosite în prezent în sectorul eolian național și internațional.

Tot în 2021, parcul eolian CEZ i-a avut invitați pe membrii trupei Vama și a bifat și primul videoclip filmat 100% cu energie verde.
 
 

Ce urmează?


Parcul eolian CEZ își îmbunătățește constant producția de energie prin implementarea unor soluții tehnice și proiecte inovative. Într-o zi normală, în parcul eolian CEZ se produc între 2 și 4 GWh de energie. La finalul lunii martie, s-a înregistrat o producție dublă, de până la 10 GWh/ zi.

În prezent, la nivelul parcului eolian CEZ se derulează un proiect de stocare energie de 6MW/6MWh în valoare de 5 milioane de euro, iar alte proiecte similare sunt în etape de proiectare și obținere de fonduri europene.


Energia și filozofia verde e omniprezentă în proiectele CEZ



Grija față de natură este la ea acasă în parcul eolian CEZ și transcede și către alte proiecte de suflet, marca CEZ. În zona de responsabilitate socială, unul dintre proiectele emblemă CEZ este Maratonul Olteniei. Iubitorii de alergare, MTB și sprijin oferit comunității locale, sunt așteptați anul acesta la Râmnicu Vâlcea, orașul care găzduiește Maratonul Olteniei de 11 ani, sub îndemnul: „Fii 1 cu sportul, 1 cu natură”.  Descoperă detalii despre competiție pot fi regăsite pe www.maratonulolteniei.ro.
 
Anul 2023 este anul în care CEZ decide să susțină Aventour la feminin, lucru care ne onorează nespus și îi mulțumim pentru încredere.
 
 
Aventour la feminin by Textar va putea fi urmărit după hashtagul #Aventour, pe paginile de Facebook Eva și Automarket sau pe conturile Instagram Eva și Automarket. Veți găsi mereu imagini, clipuri și povești din timpul turului. Și, bineînțeles, și pe conturile fetelor implicate în proiect.
 

3-6 mai

Un proiect:
Eva și Automarket

Prezentat de:


Parteneri:


 
 
 
 
Follow:
 
#Aventour 
  
   

 

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod