Fascinanta Vale Douro, locul în care a început istoria plutei

Valea Douro este unul dintre cele mai spectaculoase și renumite trasee pentru plimbările cu mașina. Se află în nordul Portugaliei, străpunsă de râul Douro și îmbrățișată de lanțuri muntoase care oferă priveliști fabuloase.
Patrimoniu UNESCO, regiune viticolă cu podgorii renumite în toată lumea, Valea Douro este zona care chiar face onoare laudelor și care îți arată esența Portugaliei.
 
 
 
La invitația Mazda România, am avut parte de câteva zile minunate în acest loc fantastic și am descoperit lucruri pe care abia aștept să vi le povestesc în rândurile care urmează.
 
Conversațiile cu localnicii au fost un deliciu, ca un cântec parcă și să nu vă mai spun că aici am văzut și cele mai spectaculoase apusuri trăite de mine vreodată! 

Experiența Mazda în Portugalia, Valea Douro

 
Întotdeauna mi-au plăcut poveștile, oamenii și lucrurile cu consistență și cu istorie, iar Mazda este una dintre acele companii care are un traseu de poveste. O companie a cărei misiune este de a găsi soluții pentru a reduce poluarea globală și de a solidifica relația dintre natură și om. Mazda MX-30, primul model full electric al casei, este modelul ce întruchipează toate eforturile lor de până acum, de a avea grijă atât de om cât și de natură.
 
 
 
Când am ajuns, am găsit expuse Mazda MX-30 în toate variantele de culoare și, deși minunate toate, am mers după instinct și am ales mașina de culoarea Ceramic.
Nu știu dacă vi se întâmplă și vouă, dar de cele mai mule ori simt când mă conectez cu ceva sau cineva. Asta mi s-a întâmplat și când am urcat la volanul mașinii. M-am simțit în largul meu, confortabil, în siguranță și când am început sa conduc, am simțit că plutesc pe un nor (asta ca să folosesc verbul potrivit pentru această experiență).
 
 
 
Să vă explic! Este un SUV urban, full electric și cum zic eu „nici prea mare, nici prea mic”, dimensiunea perfectă deci. Interiorul modern te întâmpină călduros, cu detalii fine, elegante și în același timp caracteristice unui SUV care-ți conferă siguranță și comoditate. Faptul că este o mașină full electric nu o să-ți dea mari bătăi de cap deoarece are autonomie asigurată până la 250 km în oraș, iar dacă o să ieși și în afara orașului, până la 200 km. Noutatea acestui model în materie de design, atât interior cât și exterior, credeam că sunt doar portierele cu deschidere opusă și faptul că au integrat sub consolă și pe lateralele ușilor, în interior, pluta. Dar aveam să aflu că nu e așa! 
 

Cactus, măr, mango, rubarbă, ciuperci - câteva ”ingrediente” folosite în ”rețeta” Mazda MX-30

 
Ajunși la fabrica de plută, Sandra Honer zu Bentrup, Senior Designer Mazda, ne-a povestit despre designul exterior și interior al mașinii și mare ne-a fost mirarea când am auzit ce soluții sustenabile au găsit în schimbul folosirii materialelor deloc prietenoase cu natura.
 
Pielea naturală a fost înlocuită cu piele  artificială, materialul textil ce îmbracă scaunele are în proporție de 20% fibră reciclată iar tapițeria portierelor este confecționată din PET reciclat.
Pentru că japonezii sunt extrem de ingenioși au creat o tehnologie cu ajutorul căreia tranformă plasticul reciclat într-un material fin, cu o textură rarefiata inspirată din textura hârtiei japoneze Washi.
Un tip de hârtie care la vremea respectivă era facută manual din fibre de in sau de orez.
 
Și nu în ultimul rând, vedeta acestui interior, pluta, se regăsește pe consolă și pe lateralele portierelor, în dreptul mânerelor. Este materialul care încălzește atmosfera interiorului sobru, este nota prietenoasă cu care te identifici și punctul de legătură dintre tine și mașină.

Și asta nu este tot! Pentru că Mazda vrea mai mult și se gândește la viitor au câteva materiale ecologice în fază de cercetare: piele realizată din frunze de rubarbă, măslin sau fructe și legume precum merele, mango sau ciuperci. 
Da, da... ați auzit bine! Și noi ne gândim doar la mâncare! Procesul de producție este atât de inovator, încât mirosul și aspectul sunt identice cu cele ale pielii naturale. Astfel că în cadrul show-room-ului aveau expuse mănuși de box din piele de cactus, portofel din piele de ciuperci sau încălțăminte din piele de mango și măr. Am putut să ne convingem singuri de autenticitatea materialelor. Și nu, nu arătau ca o plăcintă cu mere sau o înghețată de mango!
 
 
  
Pluta este un material ce provine din scoarța unui arbore cu același nume, din familia stejarului.
Nu vă îngrijorați pentru că arborele nu suferă atunci când i se ia scoarța, însă durează câțiva ani buni până se regenerează. Ceea ce îl face sustenabil este faptul că pluta este total biodegradabilă iar arborii au capacitatea de a absorbi CO2.
 
Știați că în Portugalia este cea mai mare fabrică de plută din lume? Pentru Portugalia este patria stejarului de plută!

Cine a prezentat pluta lumii întregi?

 
Corticeira Amorim produce și prelucrează pluta de peste 150 de ani Ei au fost primii care au făcut cunoscută pluta întregii lumi! Au început cu dopuri pentru vin iar acum, câteva generații după debutul cu dopuri, operează în peste 100 de țări și dețin o piață variată de produse făcute din plută. Au inclusiv contract cu NASA!
 
 
 
Pe lângă dopurile de vin, pentru care este recunoscută, pluta se folosește pentru încălțăminte, haine, obiecte de bucătărie și este poate unul dintre cele mai bune izolatoare fonice și termice.
Cum? Datorită compoziției scoarței unde fiecare celulă conține un amestec de gaz, asemănător aerului ceea ce pe lângă capacitatea de absorbție a CO2, îi dă materialului o lejeritate incredibilă.
 
 
 
A fost o experiență completă, după care nu poți adăuga alte cuvinte pentru a nu-i știrbi din farmec.
Vedeți imaginile din galerie și veți înțelege despre ce vorbesc.
 
 
  

Am studiat cosmetica la IES SANTIAGO HERNANDEZ în Spania și m-am specializat la Institutul Pond’s. Îmi place să scriu despre asta pentru că îmi doresc ca toate femeile să aibă grijă corect de tenul lor.
Am studiat cosmetica la IES SANTIAGO HERNANDEZ în Spania și m-am specializat la Institutul Pond’s. Îmi place să scriu despre asta pentru că îmi doresc ca toate femeile să aibă grijă corect de tenul lor.
13 Decembrie 2021
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod