sfanta maria

Dilema zilei. Când sărbătorim Sfânta Maria? Pe 15 august sau pe 8 septembrie?

În calendarul creștin ortodox, Sfanta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită pe 15 august și Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului pe 8 septembrie.
Mulți creștini spun că pe 15 august, când are loc sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se pomenesc doar morții și nu se cade să fie un prilej de bucurie și petrecere. Drept urmare, sărbătoresc doar pe 8 septembrie, când are loc Nașterea Maicii Domnului.

Când sărbătorim, de fapt, Sfânta Maria?


Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă spune că nu este păcat să spui La mulți ani pe 15 august, deoarece este ziua în care facem pomenire de mutarea ei din această viață, la cea veșnică.

"Întru slavită Adormirea ta, cerurile se bucură și oștile îngerești se veselesc; și tot pământul se bucură, cântare de îngropare glăsuind ție, Maicii Stăpânului tuturor" (stihira a Laudelor praznicului Adormirii Maicii Domnului)

Așadar, Sfânta Maria se sărbătorește de două ori pe an, atât pe 15 august, cât și pe 8 septembrie, fiecare dintre aceste sărbători având semnificația ei aparte.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare se sărbătorește pe 15 august


Sfânta Maria Mare sau sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită pe 15 august. Sfânta Maria este una dintre cele mai importante sărbatori închinate Maicii Domnului. În această zi sărbătorim atât moartea și îngroparea Maicii Domnului, cât și mutarea ei la cer.

Locul de origine al sărbătorii Sfintei Marii este Ierusalimul, orașul în care se păstrează mormântul Maicii Domnului, în apropierea Grădinii Ghetsimani.

Ori de câte ori vorbim de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului trebuie să vestim moartea ei.
Fecioara Maria și-a dat sufletul în mâinile Fiului ei. A murit cu moartea noastră, pentru că a împărtașit nașterea noastra. N-a fost zămislită în chip "imaculat", într-un mod unic și diferit de al nostru; nu i s-a dat o natură specială, incapabilă de păcat. Din acest motiv nu a fost ferită de moarte.

Așadar, moartea Maicii Lui Dumnezeu a fost o moarte adevărată, asemenea morții oricărui om. Potrivit Tradiției, a fost îngropată într-un mormânt din Ghetsimani, iar după trei zile, mormântul ei a fost găsit gol. Fiind Maica Celui ce a biruit moartea, nu rămâne în moarte, ci se ridică mai presus de ea prin puterea Fiului ei. După cum mormântul Domnului a rămas gol, tot astfel rămâne și mormântul Maicii Sale. Cele doua morminte ramase goale ne vestesc că și mormintele noastre vor ramane goale, că nu vor fi locuri de veci.

Sarbatoarea Sfânta Maria Mare din 15 august se numește Adormirea Maicii Domnului, nu Înălțarea la cer cu trupul a Maicii Domnului, pentru că Maica Domnului trece prin moarte și apoi se mută la cer.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului


Românii așteaptă sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august, cu aceeași bucurie ca Sfintele Paști.

În dimineața zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obisnuiește ca femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice.
În unele zone se dau pentru sufletele celor decedați prune coapte și faguri de miere.

Începând cu aceasta zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălaria cu caciula, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcata de cerb și dormitul pe prispă. Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor ca fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

De pe 15 august se deschidea în satul tradițional un important sezon al nunților, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă.

În această zi creștinii se roagă mai intens Maicii Domnului, știind că Mântuitorul nu lasă nimic neîmplinit.

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică se sărbătorește pe 8 septembrie


Nașterea Maicii Domnului este sărbatorită pe 8 septembrie. Această sărbatoare este cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria Mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului care poartă denumirea de Sfânta Maria Mare. Este prima sărbatoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie.

Sfinții Părinți au rânduit ca această sărbatoare să fie prăznuită pe 8 septembrie, pentru că 8 este cifra veșniciei, a vieții veșnice.

Această zi ne amintește și de faptul că noi suntem chemați să intrăm în Împărăția cea veșnică a iubirii Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domului

Se spune că în ziua de 8 septembrie nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe, nu se face curățenie în casă sau în curte, pentru că atragi răul asupra familiei.

De asemenea, femeile care își doresc să rămână însărcinate se roagă Maicii Domnului pentru a le ajuta, la fel și cele care urmează să nască. Drept răsplată pentru rugăciunile lor, Maica Domnului le ajută să aibă o sarcină ușoară.

Tradiția mai spune că și cei care vor să se căsătorească trebuie să se roage în această zi, ca Maica Domnului să le îndrepte pașii spre jumătatea lor.

În această zi, credincioșii aprind lumânări la icoana Fecioarei Maria și se dă de pomană pentru morți.

 

Semnificația numelui Maria


Cuvântul Maria, este în general considerat ca fiind originar din limba ebraică și ar proveni din Maryam cu varianta Miryam, numele surorii mai mari a lui Moise. Pare să fie un nume compus din două elemente: mar însemnând picătură și yâm însemnând mare. Sfântul Ieronim cunoștea această etimologie, deoarece declara că Maria înseamnă Stilla Maris, "picătură din mare".

După el, unii copiști au citit greșit cuvântul stilla, picătură, și au scris stella, stea. De aici provine titlul "Steaua Mării" și cântecul Ave, maris stella, "Bucură-te, o, stea a mării". Eroarea nu trebuie regretată, deoarece a dat loc unei imagini poetice foarte frumoase.

Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi și de străveche origine egipteană, trăgându-se din verbul mri, "a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic - am, deci "cea dragă”, "cea iubită”.

De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica.

Numele derivate din Maria sunt: Mari, Meri, Marioara, Mărioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Miriam, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin, Marius, Marinel și Marinuș.

La mulți ani tuturor sărbătoriților!

Sursă: crestinortodox.ro/ wikipedia

7 Septembrie 2021
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod