Sângeretele, cârnatul care îi ajută pe bolnavii de cancer

Nu mai este mult până începe sezonul sărbătorilor de iarnă ce aduce cu el și un veritabil “dezmăț” culinar. Dintre preparatele specifice, de după tăierea porcului, iată ce beneficii aduce organismului sângeretele.
Cârnat preparat din sânge de porc și din carne tocată special, sângeretele are o faimă internațională și este cunoscut încă de pe vremea grecilor antici. El poate fi preparat și cu sânge de vită.
 
Pe lângă sânge și carne, în compoziția lui se mai adaugă, în funcție de gust, orez, ceapă, usturoi, stafide și chiar scorțișoară. În unele țări, se  bagă și terci de hrișcă în acești cârnați, dar și ficatul și limba animalului de la care provine carnea.
 


Beneficiile sângeretelui

 

Sângeretele
, sau cârnatul cu sânge, conține vitamine și minerale. De exemplu, vitamina B12 este prezentă în cantități mari, ceea ce este important pentru procesul normal de hematopoieză (procesul de formare a elementelor celulare sanguine).
 
De asemenea, este bogat în vitaminele D și PP.
Cârnatul conține cantități mari de sodiu, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, zinc, mangan și fier. 100 de grame din acest produs aduce organismului un aport de 379 kcal.
 
În plus, acest cârnat conține fier, ușor de absorbit de către organism, care crește nivelul de hemoglobină din sânge. Prin urmare, se recomandă consumul produsului în caz de anemie. Mai mult, sângeretele îmbunătățește metabolismul și ajută la recuperarea mai rapidă după chimioterapie. Prin urmare, se recomandă utilizarea în mod regulat pentru pacienții cu cancer.
 

 
Cum să îl prepari acasă
 


Trebuie să iei 3 litri de sânge, 1 kg de untură, 0,4 kg de carne de porc, aproximativ 1 kg de ceapă, 200 ml de ulei vegetal, 2 litri de terci de hrișcă gata preparat, 700 ml de lapte gras, 5 linguri de faină si sare.
Și, desigur, curaj.
 
Carnea trebuie tocată și pusă în tigaie, cu sare, după gust. Se prăjește 30 minute, până devine maron-aurie, dar nu se usucă. Taie ceapa în cuburi mici și se prăjește până se rumenesc. Combină terciul, carnea cu untură, ceapa, laptele, amestecă-le bine și verifică dacă ai pus suficientă sare.
 
Intestinele de porc, curățate trebuie puse pe un atașament special într-o mașină de tocat carne sau folosiți, de exemplu, o sticlă de plastic tăiată. Umple intestinele, doar nu le înfunda prea mult, căci cârnații se vor umfla puțin. Apoi îi fierbi în apă deja clocotită, timp de 7 minute. Pentru a preveni spargerea intestinului, mai întâi înțeapă-l cu un ac în cât mai multe locuri.
După aceea, cârnații trebuie copți la 170 de grade timp de 25 de minute.

 
Beneficiile sângeretelui

 

Sângeretele este bogat în vitamine și minerale care susțin sănătatea sistemului nervos. Iar conținutul ridicat de aminoacizi și proteine face din acest produs o componentă indispensabilă a dietei sportivilor profesioniști și a persoanelor angajate în muncă fizică grea. În plus, în fluxul sanguin este prezentă o concentrație mare de fier, de aceea este indicat să îl includeți în meniul celor care suferă de anemie. Acest produs ajută la îmbunătățirea caracteristicilor de calitate ale eritrocitelor, la normalizarea proceselor metabolice și la accelerarea vindecării rănilor.
 
Însă, trebuie să țineți cont de faptul că sângeretele este bogat în calorii, așa că ar trebui eliminat din dieta persoanelor obeze.
În plus, utilizarea regulată a acestui produs poate provoca apariția edemului și dezvoltarea aterosclerozei.
17 Noiembrie 2022
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod