Ploaie de stele: Spectacolul Perseidelor luminează cerul în această noapte

Perseidele sunt cunoscute şi pentru că pot fi observate în perioada concediilor şi a vacanţelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea


Pentru a vedea meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie însă un sac de dormit sau un şezlong, pe care să stea întinşi, dar şi îmbrăcăminte groasă având în vedere că uneori nopţile de august pot fi răcoroase.

Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie ca persoanele interesate să privească cerul cel puţin o oră.

Cu cât vor observa mai mult, cu atât vor vedea mai mulţi meteori. Totuşi, aceştia trebuie să ia şi pauze scurte pentru a se dezmorţi, după cum recomandă specialiştii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", citaţi de agenţia Mediafax.

Totodată, dacă doresc ca observaţiile lor să fie utile oamenilor de ştiinţă, este nevoie ca la fiecare meteor observat să noteze: ora, minutul, secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelaţia); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine.
În acest caz, cei interesaţi sunt invitaţi să ia legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă poate fi văzut acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar "pietroiul" care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit, notează Mediafax.

Toate aceste particule de praf din curentul perseidelor vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.


Foto: AFP/Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod