Babele de Martie. Ce semnificație au și cum o alegi pe a ta

Calendaristic, primăvara debutează cu o tradiție românească: Babele. Acestea au o semnificație specială. Personaje mitologice, ele vestesc faptul că iarna permite primăverii să readucă natura la viață. Iată cum îți alegi Baba ta.
Existența Babelor are o semnificație aparte. Ea se bazează pe o legendă, potrivit căreia Baba Dochia, cea care aduce iarna, începe, pe 1 Martie, să se dezbrace de cele nouă cojoace pe care le poartă, dând jos unul pe zi. 


Ce semnificație au Babele de Martie

 
 
Tradiția Babelor vine de la legenda Babei Dochia care, pe măsură ce ea își dezbracă, pe rând, cele nouă cojoace, face vremea să se încălzească treptat.
 

Iată cum îți alegi Baba ta

 
Se spune că așa cum va fi vremea în ziua aleasă ca Babă a ta, așa va fi starea ta în anul acela.
Prin urmare, dacă de Baba ta va fi o zi  cu vreme caldă și frumoasă, se zice că vei fi un om vesel, bun la suflet și îți va merge bine.
Dacă cerul va fi noros, se spune că nu vei avea tocmai suflet bun și vei fi destul de supărat în anul acela.
 

 
Baba Dochia sau Sfânta Muceniță Evdochia?

 
 
De asemenea, se spune că dacă va ploua sau va ninge în ziua de Babe aleasă de tine, anul acela va fi unul bogat.

Etnografii spun ca mitul "babelor" este unul din cele mai importante mituri romanesti, cel al Babei Dochia. Există credința că Baba Dochia și-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniță Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

În străvechiul calendar roman anul începea pe 1 martie, astfel se crede că Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară.
Moartea Dochiei, în ziua de 9 martie, este percepută ca o trecere de la iarnă la primăvară.
 


Cum îți alegi Baba ta

 

Potrivit legendei, pentru alegerea Babei tale ar exista mai multe metode. Una dintre acestea spune că poți alege o zi, la întâmplare, între 1 și 9 martie, în timp ce alta recomandă alegerea Babei în funcție de data ta de naștere.
Pentru persoanele născute între 1 și 9 ale oricărei luni, este simplu: data de naștere este data Babei. Cei născuți în zile cu două cifre au de făcut niște calcule: de exemplu, dacă ești născut pe 16, Baba se calculează adunând 1+6=7, deci Baba ta va fi pe data de 7.
 


Au legătură Babele de Martie cu Bebele din masivul Bucegi?


Potrivit unei alte legende, Baba Dochia ar fi avut un fiu care s-a căsătorit cu o fată pe care ea nu o plăcea.
Într-o zi, Baba Dochia i-a dat norei sale un ghem de lână neagră și i-a spus să meargă la râu și să-l spele până ce îl va face alb. Nora spăla și plângea, degetele îi sângerau de la atâta spălat, până ce Iisus ar fi auzit-o și i-a dăruit o floare  roșie, spunându-i să spele cu ea lâna. Astfel, când Iisus a pus floarea în apa râului, lâna s-ar fi albit pe loc.
 
Când nora i-a dus soacrei ghemul, Baba Dochia s-a enervat cumplit și a plecat cu oile pe munte, crezând că a venit primăvara, deoarece văzuse floarea în mâna fetei. Sus pe munte, Dochia și-a dat jos cele nouă cojoace, care deveniseră grele de ploi și ninsori, dar a înghețat și s-a prefăcut în stâncă.
Și așa spune legenda că au apărut Babele din masivul Bucegi.
 
 
27 Februarie 2023
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod